Με μια ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών απαντάει στην εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, η οποία έκανε λόγο για σιωπή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για την καταγγελία του επιχειρηματία Ιωσήφ Λιβανού.

Ads

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, «εδώ και 174 ημέρες (14.11.17) η υπόθεση της καταγγελίας βρίσκεται στη Δικαιοσύνη κατόπιν πρωτοβουλίας του γραφείου του υπουργού Οικονομικών. Εδώ και 10 ημέρες (28.4.18) έχει εκδοθεί ανακοίνωση από το Γραφείο του υπουργού Οικονομικών σχετικώς με το θέμα.

» Είναι προφανές ότι η κ. Σπυράκη θεωρεί σήμερα αξιόπιστες τις καταγγελίες ενός ανθρώπου, ο οποίος το 2012 είχε καταγγείλει τρία κορυφαία πολιτικά στελέχη της ΝΔ για εμπλοκή σε μίζες και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, κατηγορίες για τις οποίες και οι τρεις απαλλάχθηκαν το 2013 από την Δικαιοσύνη. ​Δεν ξέρουμε αν αυτό είναι πιο προσβλητικό ​για τον υπουργό Οικονομικών ή για τον πρώην πρόεδρο της Βουλής και πρώην πρόεδρο του κόμματός της», καταλήγει η ανακοίνωση. 

Στο μεταξύ, σε δημοσίευμά της, η «Εφημερίδα των Συντακτών», υπενθυμίζει μεταξύ άλλων ότι στις 23 Σεπτεμβρίου του 2012, η Real News έγραφε ότι οι Μεϊμαράκης, Λιάπης και Βουλγαράκης κατονομάζονται εγγράφως (σε κατάθεση του Ιωσήφ Λιβανού) για συμμετοχή σε υπόθεση που εξετάζει το ΣΔΟΕ και αφορά μεγάλο κύκλωμα που ξέπλυνε μαύρο χρήμα, αγοράζοντας ακίνητα αξίας 10,2 δισ. ευρώ.

Ads

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

«Tο σαββατιάτικο πολυσέλιδο αντικυβερνητικό αφιέρωμα των «Παραπολιτικών» για την υπόθεση μίζας σε επιδιωκόμενη αμοιβή του κ. Λιβανού, για τον ρόλο του στη διαλεύκανση του σκανδάλου Καρούζου, εντελώς συμπτωματικά διέθετε φωτογραφίες, συνομιλίες και απομαγνητοφωνήσεις.

Με δύο λόγια όλα εκείνα τα στοιχεία που προσδίδουν εγκυρότητα σε ένα δημοσίευμα. Φαίνεται ότι όταν ο κ. Λιβανός άρχισε μέσω επαφών και δικηγόρων να επιδιώκει την αμοιβή του, είχε προνοήσει να καταγράψει τα πάντα για… ώρα ανάγκης!

Το ρεπορτάζ περιέχει τις φωτογραφίες δύο ανθρώπων (του κ. Λιβανού και του «μεσάζοντα») αλλά και τις μεταξύ τους συνομιλίες που κατέγραφε «αυτήκοος μάρτυρας»!

Οι συνομιλίες αφορούν διάφορα ποσά, υπολογισμούς αμοιβών και ποσοστά που κάποιες «ομάδες» ζητούσαν προκειμένου να επηρεάσουν τον σύμβουλο που με τη σειρά του θα επηρέαζε τον υπουργό. Ανακατεύουν ονόματα πρώην και νυν υπουργών, όπως της Ν. Βαλαβάνη και του Α. Φλαμπουράρη, υποθέσεις με δασικές εκτάσεις, καζίνο και άλλα, ενώ κάποιοι «μεσάζοντες» ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν τις προσπάθειες υπουργών να ενεργοποιηθεί επιτέλους ο νόμος του 2007 για τις νόμιμες αμοιβές μαρτύρων, αίτημα που σύμφωνα με τους συνομιλητές φέρονται να έχουν και οι δανειστές της χώρας.

image

Στο σαββατιάτικο πολυσέλιδο ρεπορτάζ των «Παραπολιτικών» για τον ρόλο του στη διαλεύκανση του σκανδάλου Καρούζου δεν προκύπτει η παραμικρή απόδειξη όχι απλά για συναντήσεις, αλλά ούτε καν για τις φερόμενες συνεννοήσεις με αξιωματούχους

image

Οι συνομιλίες που δημοσιεύτηκαν περιλαμβάνουν τους ισχυρισμούς του «μεσάζοντα» ότι απαιτήθηκε μεγαλύτερο ποσοστό μίζας πέρα από τα «συμφωνηθέντα». Εκεί εξάλλου αποδίδεται και το «ναυάγιο» στις συνεννοήσεις για την αμοιβή. Ο ίδιος ο κ. Λιβανός λέει μάλιστα στο τέλος με σχετικό παράπονο: «Εμένα μέχρι τώρα έχουνε βρεθεί διάφοροι και δικηγόροι και κανένας δεν με πήγε στο γραφείο του υπουργού. Κανένας δεν με πήγε»!

Οι παραπάνω καταγραφές έγιναν τον Σεπτέμβρη του 2017, ενώ τον Νοέμβρη με τη μορφή επιστολής οι καταγγελίες του μάρτυρα εστάλησαν σε κυβερνητικούς παράγοντες. Κατατέθηκαν σύμφωνα με τον κ. Λιβανό σε πταισματοδίκη στις 18/1/2018.

image

Ο Ι. Λιβανός μιλάει στην τηλεόραση του ΑLPHA και επιφυλάσσεται για αποκαλύψεις ενώπιον του εισαγγελέα, ενώ κρύβεται για λόγους ασφαλείας

Πουθενά πάντως στο ρεπορτάζ δεν προκύπτει η παραμικρή απόδειξη όχι απλά για συναντήσεις, αλλά ούτε καν για τις φερόμενες συνεννοήσεις με αξιωματούχους. Είχε προηγηθεί άλλωστε η αναλυτική απάντηση του υπ. Οικ. που διέψευδε απολύτως την οποιαδήποτε πρόθεση αμοιβής, ενώ τόνιζε παράλληλα ότι ο Νόμος του 2007 δεν τέθηκε ποτέ σε εφαρμογή, καθώς δεν εκδόθηκε ποτέ η υπουργική απόφαση, που θα καθόριζε τα θέματα και τις ειδικότερες λεπτομέρειες εφαρμογής της. «Ο καταγγέλλων – είτε ατομικά είτε μέσω δικηγόρων του- έχει απευθυνθεί πολλές φορές στο υπουργείο Οικονομικών, την ΑΑΔΕ και τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Στην προσπάθειά του να «δικαιωθεί» δεν διστάζει να πετάξει λάσπη κατά συνεργάτη του υπουργού. Τον λόγο πλέον έχει η δικαιοσύνη, στην οποία αμέσως προσέφυγε το γραφείο του υπουργού Οικονομικών» κατέληγε η απάντηση. Η επιστολή με τις καταγγελίες Λιβανού εστάλη την Παρασκευή 10/11/2017, ενώ το υπ.Οικ. την έστειλε άμεσα στον εισαγγελέα την Τρίτη 14/11/2017. Ίσως ήδη δε να έχουν κατατεθεί μηνύσεις και πρωτίστως από τον σύμβουλο του υπ.Οικ., Αλέξη Πουλιάση.

Αυτά είναι με δύο λόγια τα «ενοχοποιητικά» στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην εφημερίδα του Γ. Κουρτάκη και κρίθηκαν επαρκή για τη Ν.Δ. προκειμένου να αποδώσει ευθύνες στον Ευκλ. Τσακαλώτο και συνολικά στην κυβέρνηση.

Από τους υπουργούς της Ν.Δ. που καταγγέλθηκαν από τον μάρτυρα για ξέπλυμα δεκάδων εκ. ευρώ από μίζες στις εταιρείες του Ι. Καρούζου… ξεπέσαμε σήμερα στη μίζα που θα παρακρατούσαν αξιωματούχοι των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝ.ΕΛΛ. από την αμοιβή του.

Μάρτυρας παντός καιρού

Κατηγορίες για εμπλοκές πολιτικών σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ποσά που έφταναν τα 10 δισ. ευρώ, αγοραπωλησίες ακινήτων με πλασματικές αξίες, απειλές με όπλα, γράμματα σε πρωθυπουργούς, καταθέσεις και ανασκευές, αλληλοκατηγορίες συνεταίρων αλλά πάντα με βασικό κίνητρο την ανιδιοτέλεια και το καλό της Ελλάδας συνθέτουν την πολύπλευρη παρουσία και δράση του Ιωσήφ Λιβανού.

Ο Ι. Λιβανός υπήρξε ένας από τους βασικούς μάρτυρες στην υπόθεση του σκανδάλου Καρούζου, ενώ η δίκη τελείωσε το 2018 με τις καταδίκες πέντε εκ των έξι κατηγορουμένων. Όλα άρχισαν όταν -σύμφωνα με τα δημοσιεύματα- ξέσπασε διαμάχη ανάμεσα σε τρεις κτηματομεσίτες (τον κατασκευαστή Ι. Καρούζο, τον Γ. Ζωγραφάκη και τον Ι. Λιβανό) οι οποίοι μέσω offshore διοχέτευαν μαύρο χρήμα σε χώρες της Λ. Αμερικής.

Ι. Λιβανός – πράξη πρώτη: για την Ελλάδα!

● Από το 2010 το ΣΔΟΕ διερευνούσε την υπόθεση μετά τις καταγγελίες των Ι. Λιβανού και Γ. Ζωγραφάκη. Ο κ. Λιβανός επανήλθε στις 12/9/2012 με επιστολή που κοινοποιήθηκε στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου (Β. Μεϊμαράκη), στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε και στον προϊστάμενο του ΣΔΟΕ. Τότε ουσιαστικά ξεσπά το σκάνδαλο Καρούζου που αναστάτωσε την πολιτική ζωή της χώρας.

«Επείγουσα έκκληση αίτημα διαμαρτυρία καταγγελία από πολίτη αυτής της χώρας. Ζητώ να αναγνωστεί με προσοχή η επιστολή ειδικά το μέρος που αφορά την Ελλάδα κι όλους τους Έλληνες», έγραφε ο κ. Λιβανός.

image

Το δημοσίευμα της Real News με τίτλο: «Κατάθεση – φωτιά για 3 υπουργούς!». Η εφημερίδα αποκάλυπτε ότι: Μεϊμαράκης, Λιάπης και Βουλγαράκης κατονομάζονται εγγράφως για συμμετοχή σε υπόθεση που εξετάζει το ΣΔΟΕ και αφορά μεγάλο κύκλωμα που ξέπλυνε μαύρο χρήμα

● Στις 23/9/2012 η Real News κυκλοφορεί με τίτλο: «Κατάθεση-φωτιά για 3 υπουργούς!» Η εφημερίδα αποκάλυπτε ότι: Μεϊμαράκης, Λιάπης και Βουλγαράκης κατονομάζονται εγγράφως (σε κατάθεση του Ιωσήφ Λιβανού) για συμμετοχή σε υπόθεση που εξετάζει το ΣΔΟΕ και αφορά μεγάλο κύκλωμα που ξέπλυνε μαύρο χρήμα, αγοράζοντας ακίνητα αξίας 10,2 δισ. ευρώ! Δημοσιεύονται οι καταθέσεις Λιβανού και Ζωγραφάκη με πλήρη περιγραφή του τρόπου με τον οποίο είχε στηθεί το κύκλωμα μέσω της εταιρείας του συνεταίρου τους Ι. Καρούζου.

Οι αντιδράσεις ήταν έντονες και από τους τρεις πολιτικούς που απείλησαν με μηνύσεις κάνοντας λόγο για λάσπη. Πηγές του Μαξίμου υποστήριζαν ότι προκαλούσε ερωτήματα ο χρόνος που επιλέχτηκε για τη διαρροή, δυναμιτίζοντας το πολιτικό κλίμα λίγο πριν να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα για τα μέτρα των 13,8 δισ. ευρώ. «Απόλυτη διαφάνεια και άμεση διερεύνηση», ζητούσε το ΠΑΣΟΚ με το περιβάλλον του προέδρου Ευάγγ. Βενιζέλου να υποστηρίζει ότι «Δεν μπορεί να μένει καμία σκιά σε τέτοια θέματα», ενώ ανάλογη ήταν και η θέση της ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ. Κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούσαν ότι με τη στοχοποίηση πολιτικών προσώπων οι εμπλεκόμενοι επιχειρηματίες επιδίωξαν να εξασφαλίσουν οι ίδιοι «ασυλία» από την πλευρά του ΣΔΟΕ. Στην επιστολή ο μάρτυρας κ. Λιβανός έκανε λόγο για απειλές κατά της ζωής του και ζητούσε και τελικά έλαβε αστυνομική προστασία.

● Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος στις 26/9/2012 στον ALPHA, όπου ο κ. Λιβανός συνομιλεί τηλεφωνικά με τον δημοσιογράφο, ενώ ο εξωτερικός ρεπόρτερ σημειώνει: «φοβισμένος και λαμβάνοντας κάθε δυνατή προφύλαξη ο Ιωσήφ Λιβανός, ο άνθρωπος που ενέπλεξε με την κατάθεσή του τον Β. Μεϊμαράκη, τον Γ. Βουλγαράκη και τον Μ. Λιάπη για το ξέπλυμα χρήματος ύψους 10 δισ. ευρώ, μιλάει στην τηλεόραση του ΑLPHA και επιφυλάσσεται για αποκαλύψεις ενώπιον του εισαγγελέα ενώ κρύβεται για λόγους ασφαλείας.

Δημ.: Εάν είχατε απέναντί σας έναν κακόπιστο που έλεγε ότι ο κ. Λιβανός αντιδρά γιατί τον ρίξανε στη μοιρασιά, τι θα του λέγατε;

Ι.Λ.: Αυτό θα φανεί από τη δικογραφία.

Δημ.: Δεν λέτε όχι…

Ι.Λ. : Ο,τι έκανα το έκανα αδιαφορώντας για το δικό μου ατομικό συμφέρον. Δεν θα ήθελα να θίξω κανέναν απ’ αυτά που έχω αναφέρει τα ονόματά τους διότι αυτό σημαίνει ότι δεν σέβομαι το τεκμήριο της αθωότητας […].

Δημ: Σας έχουν απειλήσει;

Ι.Λ.: Τα έχουμε πει κι έχω υποβάλει τις σχετικές μηνύσεις και υπάρχει μια προστασία μέχρι να ολοκληρώσω αυτές τις καταθέσεις. Ο,τι κάνω το κάνω για το συμφέρον της Ελλάδας»!

● Ακολουθεί δημοσίευμα του «Βήματος» στις 27/9/2012 με αποσπάσματα της επιστολής όπου ο κ. Λιβανός υποστηρίζει ότι δεν έδωσε όλα τα στοιχεία όσο κι αν τον πίεσαν οι δημοσιογράφοι διότι: «Ως υποστηρικτής της Ν.Δ. δεν δέχτηκα να παρέχω οποιαδήποτε στοιχεία αφορούν την υπόθεση-σκάνδαλο.

Δέχτηκα πίεση και αρνήθηκα από άλλο μεγάλο κόμμα της Βουλής (ΣΥΡΙΖΑ), όχι βεβαίως επειδή ήμουν πάντα υποστηρικτής της Ν.Δ., αλλά με μόνο γνώμονα το συμφέρον της Ελλάδας και ειδικά στην τότε δύσκολη προεκλογική περίοδο»! Στη συνέχεια το δημοσίευμα του «Βήματος» αναφέρεται στις καταγγελίες του κ. Λιβανού για στοχευμένες κουμπαριές του Ι. Καρούζου με μεγάλο στέλεχος της Ν.Δ. και με εισαγγελέα εφετών (σ.σ. εννοούσε, χωρίς όμως να τους κατονομάζει, τους Μεϊμαράκη και Γεράκη)

● Στις 4/10/2012 ο κ. Λιβανός εκδίδει νέα ανακοίνωση προς τα ΜΜΕ διαψεύδοντας όσα υποστήριξε ο πρώην γραμματέας του ΣΔΟΕ, Ι. Διώτης, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, περί μη γνώσης του ότι στην υπόθεση «Καρούζου» καταγγέλθηκαν πολιτικά πρόσωπα.

Όπως αναφέρει: «Σε ερώτησή μου για το εάν η διερεύνηση της υπόθεσης καθυστερεί λόγω της εμπλοκής των πολιτικών, μου απάντησε επί λέξει και είναι προς τιμήν του: «Ήμουν τριάντα χρόνια Εισαγγελέας δεν δέχτηκα πιέσεις και παρεμβάσεις, δεν θα δεχτώ ούτε τώρα». Ίσως να διαφεύγει αυτό από τη δική του μνήμη και είναι ανθρώπινο επειδή έχουν περάσει 16 μήνες από τότε».

Ι. Λιβανός – πράξη δεύτερη: ο Καρούζος τούς… κάρφωσε

● Στις 2/10/2012 σύμφωνα με Τα Νέα: «Το μπαλάκι στον Γιάννη Καρούζο πέταξε ο Ιωσήφ Λιβανός. Κανένα στοιχείο που να συνδέει αμέσως ή εμμέσως με ξέπλυμα μαύρου χρήματος τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τους πρώην υπουργούς Γιώργο Βουλγαράκη και Μιχάλη Λιάπη δεν φαίνεται να κατέθεσε στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου ο κτηματομεσίτης Ιωσήφ Λιβανός, η κατάθεση του οποίου στο ΣΔΟΕ άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τους τρεις πολιτικούς. Με δήλωσή του ο κ. Λιβανός επιβεβαιώνει το δημοσίευμα».

● Στις 27/6/2013 επανέρχεται με νέα επιστολή προς τα ΜΜΕ υποστηρίζοντας και πάλι πως ο Γιάννης Καρούζος του είχε αναφέρει «και μάλιστα ενώπιον μάρτυρα, τα ονόματα των τριών πολιτικών».

Ι. Λιβανός – πράξη τρίτη: άφαντος ο μάρτυρας!

Αφού λοιπόν επί έξι και παραπάνω χρόνια δημοσιεύονται συνεχείς καταγγελίες του κ. Λιβανού, ανακοινώσεις, επιστολές, αποσπάσματα από τις καταθέσεις του και τις… αναπροσαρμογές τους και «από καρδιάς» εξομολογήσεις σε δημοσιογράφους έφτασε η ώρα που ο μάρτυρας κλήθηκε στο δικαστήριο.

● Στις 18 Σεπτεμβρίου 2017 ενώ έχει κληθεί να καταθέσει δεν εμφανίστηκε στο ακροατήριο, αλλά έστειλε επιστολή στην οποία υποστήριζε ότι το πρωί της ίδιας μέρας, καθώς οδηγούσε για να προσέλθει στο δικαστήριο, άγνωστοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα πλησίασαν το αυτοκίνητό του και με την απειλή όπλου του είπαν να μην καταθέσει.

● Στις 20 Οκτωβρίου 2017 πήγε στο δικαστήριο συνοδεία αστυνομικών και άρχισε την κατάθεσή του. Υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι μέσα από τον Ομιλο Καρούζου γινόταν ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Το δικαστήριο διέκοψε για τις 27 Νοεμβρίου 2017.

● Στις 27 Νοεμβρίου 2017 επικαλέστηκε λόγους υγείας και δεν εμφανίστηκε για να συνεχίσει την κατάθεσή του. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας διέταξε την εξέταση του μάρτυρα από ιατροδικαστή.

● Στις 19 Δεκεμβρίου 2017 ήταν και πάλι απών. Η πρόεδρος διάβασε τα αποδεικτικά επίδοσης, μέσω των οποίων βεβαιώθηκε από τον δικαστικό επιμελητή ότι ο μάρτυρας δεν βρέθηκε στις δύο διευθύνσεις που έχει δηλώσει ως τόπο κατοικίας του.

● Στις 27 Δεκεμβρίου 2017 το δικαστήριο τιμώρησε για λιπομαρτυρία τον κ. Λιβανό και διέταξε τη βίαιη προσαγωγή του. Στο μεταξύ στις 8/1/2018 έστειλε ο ίδιος επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής, τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών κ.λπ. καταγγέλλοντας προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου που αφορούσε υψηλόβαθμα στελέχη και δικαστικούς παράγοντες και σημείωνε ότι τον υποχρεώνουν να αποκρύψει την αλήθεια και ότι έχουν εξαφανιστεί δικογραφίες. Τόνιζε τη δική του συνεισφορά στην αποκάλυψη πλην όμως ακόμη δεν είχε εμφανιστεί στο δικαστήριο.

● Στις 11 Ιανουαρίου 2018 καταθέτει τελικά στη δίκη και καταγγέλλει στο δικαστήριο ότι από τις 138 υποθέσεις εξετάστηκαν μόνο 2, μίλησε για χειραγώγηση της υπόθεσης και κύκλωμα που λειτούργησε επί προηγουμένων κυβερνήσεων για να κουκουλωθεί το σκάνδαλο. Η κατάθεσή του «παραδόξως» δεν απασχόλησε καθόλου τα ΜΜΕ, ούτε καν όσα τον έχουν πρόσφατα «υιοθετήσει».

Ι. Λιβανός – πράξη τέταρτη: ανιδιοτέλεια με το… αζημίωτο

Στις 3/5/2018 με νέα ανοιχτή επιστολή (που δημοσίευσαν τα «Παραπολιτικά») προς τον πρωθυπουργό και τον υπ.Οικ. υποστηρίζει ότι δεν είναι ανεφάρμοστη η διάταξη που προβλέπει αμοιβή για μάρτυρα που εισφέρει στο δημόσιο συμφέρον, ότι δεν μπορεί να χαρακτηρίζονται οι καταγγελίες και οι απαιτήσεις του από την κυβέρνηση ως ανοησίες και ότι του ζητήθηκε εκβιαστικά μίζα από την αμοιβή.

Δηλώνει ότι έχει καταγγείλει την ελληνική κυβέρνηση σε Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Θεσμούς) και ΔΝΤ για τη μη εφαρμογή του νόμου περί νόμιμης αμοιβής και έχει υποβάλει μηνυτήρια αναφορά για παράβαση καθήκοντος κατά παντός υπευθύνου! Κορυφώνεται έτσι το «παράδοξο» ενός ανθρώπου στον οποίο αρνούνται μεν την αμοιβή και ταυτόχρονα του ζητούν μίζα!».