«Φρένο» στην περιβαλλοντική καταστροφή της Ίου βάζει το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», το ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης που είχαν καταθέσει το 2016 κάτοικοι και φορείς της περιοχής, μεταξύ των οποίων και ο Σύνδεσμος Ιητών, οι οποίοι προσέφυγαν δικαστικά για το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της παραλίας Κουμπάρα, στην οποία έχει χωροθετηθεί ξενοδοχειακό συγκρότημα.

Ads

Σύμφωνα με την εφημερίδα, εκτός των άλλων, η απόφαση είναι κρίσιμη και για το γεγονός ότι η συγκεκριμένη επένδυση έχει ενταχθεί στον νόμο περί στρατηγικών επενδύσεων (Ν. 4864/2021), που άφησε στα χέρια των ιδιωτών επενδυτών τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό των νησιών. Επιπλέον, διότι ανοίγει τον δρόμο για νέες δικαστικές προσφυγές τόσο στην Ιο όσο και σε άλλες νησιωτικές περιοχές επιχειρηματικού ενδιαφέροντος.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι στην τοποθεσία Κουμπάρα της Ιου, σε περιοχή αναγνωρισμένου φυσικού κάλλους δίπλα σε μια υπέροχη παραλία, έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια η ανέγερση ενός ολόκληρου πεντάστερου τουριστικού χωριού από την εταιρεία «105 Α.Ε.» του επιχειρηματία και πρώην χρηματιστή της Wall Street, Αγγελου Μιχαλόπουλου.
Διαφορετικές εταιρείες που συνδέονται άμεσα με τον επιχειρηματία έχουν αποκτήσει τα τελευταία 12 χρόνια πάνω από το 30% του νησιού.

Η ιδιωτικοποίηση της παραλίας και της χερσονήσου Διακοφτό ευνοήθηκε από νόμους της κυβέρνησης Σαμαρά (Ν.4179/2013) αλλά και από την υπογραφή κοινής υπουργικής απόφασης για την παραχώρηση του αιγιαλού τον Δεκέμβριο του 2016 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.

Ads

Το 2018 το Eυρωπαϊκό Δικαστήριο (υπόθεση C-280/18) απορρίπτει τις δικαιολογίες του επιχειρηματία (σ.σ. επικαλέστηκε παραγραφή της υπόθεσης) και υποχρέωσε το Συμβούλιο της Eπικρατείας να εξετάσει την ουσία της υπόθεσης.

Όπως και έγινε.