Αμετάβλητος παρέμεινε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, τον Φεβρουάριο, ενώ περαιτέρω βελτίωση του κλίματος παρατηρήθηκε σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Ads

 
Όσον αφορά στην Ελλάδα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε εκ νέου στις 74,9 μονάδες. Οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη Βιομηχανία και στις Κατασκευές βελτιώθηκαν ελαφρώς, ενώ στις Υπηρεσίες καταγράφηκε οριακή επιδείνωση και στο Λιανικό Εμπόριο σημαντική πτώση. Όμως και η καταναλωτική εμπιστοσύνη επιδεινώθηκε, πλησιάζοντας το ιστορικά χαμηλό ρεκόρ του περασμένου Οκτωβρίου.
 
Όπως επισημαίνει το ΙΟΒΕ, παρά την επικύρωση από τη Βουλή του νέου μνημονίου, η αβεβαιότητα για την οικονομική πορεία της χώρας παραμένει, καθώς η δανειοδότηση της ελληνικής οικονομίας συνδέεται με ένα πρόγραμμα διαρθρωτικών παρεμβάσεων, που, σε βραχυπρόθεσμο τουλάχιστον ορίζοντα, θα εντείνουν την ύφεση και την ανεργία.
 
Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην έρευνα του ΙΟΒΕ, η άρση του νομισματικού κινδύνου, η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η σταδιακή βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, αλλά και ο σαφής εκλογικός ορίζοντας, που λειτουργεί ως ένα βαθμό αποσυμπιεστικά για την κοινωνία, αναμένεται να οδηγήσουν σε βελτίωση του οικονομικού κλίματος.
 
Αναλυτικότερα:
 
Στη Βιομηχανία, ανοδικά κινούνται οι αρνητικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής, τάση η οποία, όμως, αντισταθμίζεται από την ήπια πτώση στις ήδη πολύ χαμηλές εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης και το διογκωμένο επίπεδο των αποθεμάτων.
 
Στις Υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους ελαφρώς επιδεινώνονται, όταν οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση καταγράφουν μικρή άνοδο. Τέλος, στις προβλέψεις για τη ζήτηση του επόμενου τριμήνου, ο σχετικός αρνητικός δείκτης υποχωρεί.
 
Στο Λιανικό Εμπόριο, ο έντονα αρνητικός δείκτης των εκτιμήσεων των επιχειρήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις καταγράφει νέα επιδείνωση, ενώ, αντίθετα, οι προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των πωλήσεων βελτιώνονται ελαφρώς, με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να παραμένουν στα ίδια σχεδόν επίπεδα.
 
Στις Κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών κερδίζουν έδαφος, παραμένοντας, όμως, σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ, αντίθετα, οι ήδη πολύ χαμηλές προσδοκίες για την απασχόληση του τομέα επιδεινώνονται.
 
Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, όλοι οι δείκτες επιδεινώνονται: Οι αρνητικές προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού πλησιάζουν το ιστορικό χαμηλό του Οκτωβρίου, εξέλιξη ανάλογη με τις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Η πρόθεση για αποταμίευση εξασθενεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ οριακή είναι και η επιδείνωση στις δυσοίωνες προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας.
 
Περαιτέρω βελτίωση του κλίματος σε ΕΕ και Ευρωζώνη
 
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος βελτιώθηκε το Φεβρουάριο για δεύτερο κατά σειρά μήνα και διαμορφώθηκε κατά 1,1 και 1,0 μονάδες υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, αντίστοιχα, φθάνοντας στις 93,9 και 94,4 μονάδες. Ο δείκτης απέχει πάντως ακόμα από το μακροχρόνιο μέσο όρο του και στις δύο ζώνες, ενώ η ανάκαμψη του Φεβρουαρίου οφείλεται σε υψηλότερες προσδοκίες σε όλους τους τομείς, εκτός από τις Υπηρεσίες.
 
Ειδικότερα, στη Βιομηχανία, ο σχετικός δείκτης αυξάνεται τόσο στην ΕΕ (+1,8) όσο και στην Ευρωζώνη (+1,2) και διαμορφώνεται ελαφρώς υψηλότερα του μακροχρόνιου μέσου όρου του. Ο δείκτης των Υπηρεσιών, παρά την άνοδο του προηγούμενου μήνα, το Φεβρουάριο, επιδεινώνεται στην ΕΕ (-1,1) και παραμένει σχεδόν αμετάβλητος στην Ευρωζώνη (-0,2), ενώ, αντίθετα, στο Λιανικό Εμπόριο, το κλίμα βελτιώνεται τόσο στην ΕΕ (+2,0) όσο και την Ευρωζώνη (+1,2). Στις Κατασκευές, ο σχετικός δείκτης σημειώνει περαιτέρω ανάκαμψη και αυτό το μήνα σε αμφότερες ΕΕ (+2,1) και Ευρωζώνη (+3,6).
 
Υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης
 
Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, μετά από την ήπια βελτίωση του προηγούμενου τριμήνου, τον Φεβρουάριο επανέρχεται σε πτωτική τροχιά και διαμορφώνεται στις -83,5 μονάδες από -80,1 μονάδες, πολύ κοντά στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του περασμένου Οκτωβρίου.
 
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, προς το παρόν και αυτόν τον μήνα, οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν μακράν, οι πλέον απαισιόδοξοι Ευρωπαίοι, με Πορτογάλους, Ούγγρους, Κύπριους και Βούλγαρους, να ακολουθούν σταθερά.
 
Από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, η καταναλωτική εμπιστοσύνη κινείται ανοδικά σε 12 από αυτές, τον Φεβρουάριο από 6, τον Ιανουάριο, ενώ θετικοί δείκτες καταγράφονται στη Φινλανδία, τη Σουηδία και τη Δανία.
 
Ειδικότερα, για την Ελλάδα παρατηρείται:
 

  • Επιδείνωση των προβλέψεων για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών.
  • Πτώση και στις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας.
  • Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα η πρόθεση για αποταμίευση.
  • Παραμένουν εξαιρετικά δυσοίωνες οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας.
  • Διευρύνονται οι αρνητικές προβλέψεις για μείζονες αγορές.
  • Μικρή κλιμάκωση των πληθωριστικών προσδοκιών.
  • Άνοδος του ποσοστού εκείνων που «έχουν χρεωθεί».