Το απόγευμα της Τετάρτης, αμέσως μετά τη λήξη της βάρδιας της, εργαζόμενη στον τομέα καθαριότητας του Δήμου Ιωαννιτών, κατέρρευσε στο δρόμο και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Χατζηκώστα, όπου διαπιστώθηκε ότι υπέστη θερμική καταπόνηση από τη ζέστη.

Ads

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ιωαννίνων, σε ανακοίνωσή του τονίζει πως είχε προειδοποιήσει τη Δημοτική Αρχή Ιωαννιτών για τους κινδύνους της μεσημβρινής αποκομιδής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς υπήρχαν διαμαρτυρίες εργατών για δυσφορία λόγω της ζέστης.

«Παρά τις προειδοποιήσεις», σημειώνει ο Σύλλογος, «η Δημοτική Αρχή δεν έλαβε προστατευτικά μέτρα, παρά μόνο ανέβαλε την έναρξη της βάρδιας κατά δύο ώρες για λίγες ημέρες».

Η ανακοίνωση του Συλλόγου

Φαινόταν ότι θα γίνει το κακό στα Γιάννενα και τελικά έγινε. Σήμερα το απόγευμα, μετά τη λήξη της βάρδιας , και καθώς η συνάδελφός μας κατευθύνονταν στο σπίτι της, κατέρρευσε με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για τις απαραίτητες εξετάσεις όπου διαπιστώθηκε ότι η κατάρρευση προήλθε από την καταπόνηση μέσα στη ζέστη.

Ads

Το Σωματείο προειδοποιούσε εδώ και μέρες

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ, με δύο έγγραφες αναφορές (στις 10 Ιουνίου 2024 και στις 4 Ιουνίου 2024) προς τη Δημοτική Αρχή έχει ζητήσει να σταματήσει η μεσημβρινή αποκομιδή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς ήδη από την αρχή του μήνα υπήρχαν διαμαρτυρίες από εργάτες καθαριότητας που ένιωθαν δυσφορία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε οι ιδιωτικές εταιρίες φορτοεκφόρτωσης δεν κάνουν δρομολόγια στις 3 το μεσημέρι, αλλά ο Δήμος Ιωαννιτών ζητά από τους εργαζόμενους να σπρώχνουν τους κάδους φορτωμένους με εκατοντάδες κιλά σκουπιδιών για να τους φορτώσουν στα απορριμματοφόρα, και να σκουπίζουν και το οδόστρωμα γύρω από τους κάδους.

Ολο αυτό τον καιρό, η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων δεν έλαβε κανένα μέτρο για την προστασία της ζωής των εργατών, ούτε καν να τους χορηγήσει δροσερό νερό, και έτσι στις 20 Ιουνίου ο Σύλλογος κατέθεσε αναφορά προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών για να παρέμβει ώστε να προστατευτούν οι ζωές των εργατών.

Η Δημοτική Αρχή, αντι να σταματήσει τη μεσημβρινή βάρδια εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, μετέθεσε κατά δύο ώρες την έναρξη την προηγούμενη Πέμπτη (20/6/24), Παρασκευή (21/6/24) και Σάββατο (22/6/24) (αντί δηλαδή να ξεκινά στις 3, να ξεκίνησε στις 5).

Σήμερα, και παρά το γεγονός ότι η μέση μέγιστη θερμοκρασία στην πόλη έφτασε τους 37 βαθμούς, η βάρδια ξεκίνησε κανονικά στις 3 μμ με αποτέλεσμα την κατάρρευση της συνάδελφου.

Η Δημοτική Αρχή φέρει ακέραια την ευθύνη για αυτό που έγινε. Γνώριζε ότι έθετε σε κίνδυνο την υγεία των εργαζόμενων και αδιαφόρησε. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης, με το οδόστρωμα και τα κτίρια να ακτινοβολούν τη θερμότητα που συγκεντρώνουν, είναι μεγαλύτερη από την μέση ανώτερη θερμοκρασία που δίνουν οι μετεωρολογικοί σταθμοί και αυτό είναι γνωστό και στην υπηρεσία και -σε περίπτωση που δεν ήταν- ο Σύλλογος το επανέλαβε σε όλους τους τόνους.

Είναι επικίνδυνοι: Όχι μόνο δεν σταματούν αυτή την αποδεδειγμένα επικίνδυνη πρακτική για να προστατεύσουν τις ζωές των εργατών αλλά στέλνουν έγγραφα προς την υπηρεσία καθαριότητας ότι πρέπει να επαναλειτουργήσει η μεσημβρινή βάρδια «με οποιαδήποτε τροποποίηση απαιτηθεί» στις άλλες βάρδιες.

Το Σωματείο θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις προς τους ελεγκτικούς μηχανισμούς οι οποίοι μέχρι τώρα «δεν ακούν και δεν βλέπουν» τους εργάτες που δουλεύουν μέσα στο λιοπύρι.

Καλούμε τα μέλη μας σε αγωνιστική ετοιμότητα αν η διοίκηση συνεχίσει να βάζει σε κίνδυνο τις ζωές μας. Δεν πάμε κι όπου βγει. Πάμε στη δουλειά μας και απαιτούμε να είμαστε σε θέση να γυρίσουμε στο σπίτι μας, όταν τελειώνει η βάρδια.