Για ορισμένους «ανθρώπους» τα σκυλιά, όχι μόνο δεν είναι οι καλύτεροι φίλοι, αλλά μάλλον αναγνωρίζονται ως οι χειρότεροι εχθροί, οι οποίοι μάλιστα πρέπει να θανατωθούν. Στα Ιωάννινα, άγνωστοι έριξαν φόλα, δηλητηριάζοντας αδέσποτα, τα οποία είχαν βρει καταφύγιο στο χώρο του Πανεπιστημίου, στη Δουρούτη.

Ads

Οι φωτογραφίες καταδεικνύουν το έγκλημα. Όπως καταγγέλλει φοιτήτρια από την, υπό ίδρυση, Φιλοζωική ομάδα Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μέσω της προσωπικής της ιστοσελίδας στο Facebook, «είχε ακουστεί ότι φοιτητές προτίθενται να δηλητηριάσουν τα αδέσποτα σκυλιά της πανεπιστημιούπολης» και τονίζει ότι «η δηλητηρίαση ζώων είναι σύμφωνα με το νόμο 31720/2003 πράξη αξιόποινη». (σ.σ. οι φωτογραφίες είναι από την σελίδα της φοιτήτριας στο Facebook)

Το tvxs.gr μίλησε με την γραμματέα του φιλοζωικού συλλόγου Ιωαννίνων «ΚΙ.ΔΙ.ΖΩ», Μαντώ Παπαδάκη, η οποία χαρακτηρίζει «υποανάπτυκτους», όσους συμμετείχαν σε αυτή την πράξη, καθώς όπως η ίδια μας λέει συνήθως «οι δηλητηριάσεις γίνονται κατ’ εντολή», ώστε να υπάρξει εκκαθάριση της περιοχής παό τα αδέσποτα. «Στο σύστημα αξιών αυτών των ανθρώπων τα σκυλιά δεν αναγνωρίζονται ως μία ζωή», τονίζει και επισημαίνει ότι «το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να λύνει το πρόβλημα με αυτόν το τρόπο».

Η «ΚΙ.ΔΙ.ΖΩ» είναι μία οργάνωση που εδώ και χρόνια δίνει τη δική της, σχεδόν μοναχική, μάχη για τα εγκαταλελειμμένα σκυλιά. Τα μέλη της, ακόμη και με προσωπικά έξοδα, στειρώνουν, εμβολιάζουν και περιθάλπουν τα αδέσποτα.

Ads

Σχετικά με το πρόβλημα των εγκαταλελειμμένων σκυλιών στα Ιωάννινα, η κ. Παπαδάκη κάνει λόγο για διαχρονικό πρόβλημα και επικεντρώνει την κριτική της στους κυνηγούς, τους οποίους χαρακτηρίζει «ασυνείδητους». «Τα εγκαταλελειμμένα σκυλιά είναι κυρίως κυνηγόσκυλα, που έχουν κακοποιηθεί».

Στη περιοχή των Ιωαννίνων έχει οξυνθεί το πρόβλημα με τα αδέσποτα σκυλιά, τα οποία έχουν βρει καταφύγιο κυρίως στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Σημειώνεται ότι από το 2008, ο νομάρχης Ιωαννίνων, Αλέξανδρος Καχριμάνης, είχε υποσχεθεί ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, τα Ιωάννινα θα αποκτούσαν καταφύγιο αδέσποτων ζώων. Δύο χρόνια αργότερα το καταφύγιο δεν έχει ακόμη λειτουργήσει.

Όπως αναφέρει το epirusgate, ο προϋπολογισμός του έργου ανήλθε σε 550.000 ευρώ. Αν και έχουν ολοκληρωθεί οι εγκαταστάσεις, δεν έχει τοποθετηθεί η απαιτούμενη περίφραξη, γεγονός που καθιστά τον χώρο μη λειτουργικό.

Η προγραμματική σύμβαση είχε υπογραφεί μεταξύ της Νομαρχίας, της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Ιωαννίνων και του δήμου Ιωαννίνων το 2007. Όπως σημειώνει το epirusgate, οι τρεις αυτοί φορείς ανέλαβαν την υποχρέωση να καλύψουν το 25% των εξόδων για το καταφύγιο (το 75% το κάλυψε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης), ωστόσο ο νομάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης τονίζει ότι «οι δήμοι δεν έχουν δώσει ούτε ένα ευρώ. Δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους».

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το καταφύγιο πρόκειται να παραδοθεί περιφραγμένο στο τέλος του καλοκαιριού.