Φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις τέσσερις το ξημέρωμα της Τετάρτης στην Πανεπιστημιούπολη των Ιωαννίνων. Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ads

Η φωτιά περιορίστηκε σε ένα δωμάτιο του τρίτου ορόφου των φοιτητικών εστιών.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική όλοι οι φοιτητές απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από τον χώρο ενώ γίνεται προανάκριση σχετικά με τα αίτια που προκάλεσαν την φωτιά, μεταδίδει το epiruspost.

Μία φοιτήτρια υπέστη κρίση πανικού και διακομίσθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο.

Ads

Για το περιστατικό, η Πανσπουδαστική Κ.Σ. έβγαλε ανακοίνωση, στην οποία αναδεικνύει το «μπάχαλο» που επικράτησε και την ανυπαρξία σοβαρού σχεδίου για αυτές τις περιπτώσεις, καθώς «δεν υπήρχε κανένας σχεδιασμός για την εκκένωση του κτιρίου τα συστήματα πυρασφάλειας δεν λειτουργούσαν».

«Χαρακτηριστικό είναι ότι την ώρα που η φωτιά ήταν σε εξέλιξη οι υπεύθυνοι “έψαχναν” τις λίστες για να δουν σε ποια δωμάτια μένουν φοιτητές και σε ποια όχι προκειμένου να εκκενωθούν όλα!», καταγγέλλουν οι φοιτητές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πανσπουδαστικής:

«Με την πυρκαγιά που ξέσπασε αργά σήμερα το βράδυ φάνηκε για ακόμα μια φορά η παντελής έλλειψη μέτρων προστασίας των εστιακών φοιτητών, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι φοιτητές που διαμένουν στο συγκεκριμένο κτίριο δεν υπήρχε κανένας σχεδιασμός για την εκκένωση του κτιρίου τα συστήματα πυρασφάλειας δεν λειτουργούσαν, ενώ είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι δεν υπάρχει αντιπυρικη, αντισεισμική θωράκιση στα κτίρια του Πανεπιστημίου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι την ώρα που η φωτιά ήταν σε εξέλιξη οι υπεύθυνοι “έψαχναν” τις λίστες για να δουν σε ποια δωμάτια μένουν φοιτητές και σε ποια όχι προκειμένου να εκκενωθούν όλα!

Για ακόμα φορά επιβεβαιώνεται ότι τα μέτρα προστασίας των φοιτητών αποτελούν περιττό κόστος για το κράτος αφού δεν υπάρχει καμία μέριμνα για αντιπυρικη, αντισεισμική θωράκιση και προστασία των κτιρίων του Πανεπιστημίου που στεγάζουν χιλιάδες φοιτητές.

Απαιτούμε εδώ και τώρα :

1) Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του Πανεπιστημίου η διαμονή όλων των φοιτητών του συγκεκριμένου κτιρίου σε άδεια δωμάτια άλλων κτιρίων των εστιών ή σε ξενοδοχεία

2) Να γίνει άμεσα καταγραφή των ζημιών και αποκατάστασή τους με ευθύνη του Πανεπιστημίου. Άμεσα να δοθούν αποζημιώσεις!

3) Εδώ και τώρα να εξασφαλιστεί αντιπυρική και αντισεισμική θωράκιση για όλα τα κτίρια του Πανεπιστημίου

4) Να καταργηθεί εδώ και τώρα ο απαράδεκτος εσωτερικός κανονισμός και το χαράτσι των 40€»