Σύμφωνα με έρευνα της Intrum, ένας στους δύο Έλληνες δηλώνει ότι το εισόδημά του μειώθηκε ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ads

Πιο αναλυτικά, η συγκεκριμένη έρευνα, δείχνει ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που επηρεάστηκε περισσότερο, σε σύγκριση με άλλες 23 χώρες της Ε.Ε. , από την πανδημία, ενώ, αναφέρει πως το 55% των Ελλήνων αναγκάστηκε τους τελευταίους 12 μήνες να αφήσει απλήρωτο κάποιο λογαριασμό, με το 62% να απαντά ότι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει τακτικά.

Παράλληλα, οι μισοί Έλληνες καταναλωτές (49%) αναφέρουν μείωση του εισοδήματός τους ως αποτέλεσμα του Covid-19 – το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη.

Στην ίδια ερώτηση, μόλις το 17% των Ελλήνων και το 38% του ευρωπαϊκού μέσου όρου απάντησε ότι το εισόδημα του έχει παραμείνει το ίδιο και αναμένεται να παραμείνει σταθερό ή να αυξηθεί.

Ads

Όσοι απάντησαν ότι μειώθηκε το εισόδημά τους, ανέφεραν επίσης ότι μείωσαν τις δαπάνες για μη απαραίτητα έξοδα (70%) και έψαξαν για επιπλέον εργασία (31%) για να διαχειριστούν τη μείωση αυτή.

Την ίδια στιγμή, 4 στους 10 ερωτηθέντες από την Ελλάδα (41%) δηλώνουν ότι δεν  αποταμιεύουν καθόλου, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την έρευνα, στην Ελλάδα το 64% των ανδρών και το 54% των γυναικών που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι αποταμιεύουν χρήματα κάθε μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σε σύγκριση με πριν από την πανδημία, περίπου έξι στους δέκα ανέφεραν ότι αποταμιεύουν λιγότερα.

Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα έρχεται τελευταία στην οικονομική ευημερία ανάμεσα στις 24 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα της Intrum, και μάλιστα για δεύτερη συνεχή χρονιά.