Μετά από μήνες σιωπής και ενώ η κυβέρνηση έκανε πώς δεν άκουγε, με το υπουργείο Πολιτισμού να ρίχνει το μπαλάκι στο υπουργείο Ενεργειας και αυτό να ρίχνει το μπαλάκι στον ΕΦΚΑ, οι κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος φαίνεται πως έφεραν αποτέλεσμα.

Ads

Κατόπιν εορτής και κυρίως κατόπιν γενικής κατακραυγής, ο πρωθυπουργος αναγκάστηκε να κάνει πίσω ανακοινώνοντας μέσω του εβδομαδιαίου απολογισμού που κάνει κάθε Κυριακή στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ότι ζήτησε από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να χαρακτηρίσει και επίσημα «στο Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, ως ιστορικά προστατευόμενη και δεσμευτική τη χρήση κινηματογράφου μαζί με άλλες χρήσεις πολιτισμού, αναψυχής και τουρισμού στα δυο κτίρια που στεγάζουν το Ιντεάλ και το Άστορ, ώστε οι επενδύσεις να αναδείξουν τη μοναδικότητα των τοποσήμων και τον ρόλο τους στη ζωή της πόλης αλλά και στις προσωπικές μας μνήμες», όπως γράφει.

Διαβάστε επίσης: Μαζική ανταπόκριση του κόσμου για την διάσωση των κινηματογράφων Ιντεάλ και Άστορ

Στην ίδια ανάρτηση ο πρωθυπουργός αναφέρει: «Μπορούμε να έχουμε αρμονική συνύπαρξη των ιδιωτικών επενδύσεων -που είναι αναγκαίες για ένα ζωντανό αστικό κέντρο- με ταυτόχρονη διαφύλαξη της ιστορικής, αρχιτεκτονικής και πολιτισμικής μνήμης, του σεβασμού των καθημερινών συνηθειών των κατοίκων αλλά και εναρμόνιση με τις σύγχρονες τάσεις. Ο πολιτισμός είναι μοχλός ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής στις πόλεις μας. Και αυτό υπηρετούμε ως κυβέρνηση».

Ads

Διαβάστε επίσης: Διάσωση Ιντεάλ και Άστορ: Μηνύματα στήριξης από πολυβραβευμένους σκηνοθέτες

Μένει βέβαια η «πρόθεση»της κυβέρνησης να διασώσει τους ιστορικούς κινηματογράφους, η οποία ήρθε μετά τις σημαντικές κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών, να γίνει πράξη και να μην μείνει απλά πρόθεση, όπως για παράδειγμα στην υπόθεση του Προεδρικού Διατάγματος για τους καλλιτέχνες.

Αντίστοιχα βέβαια, θα φανεί αν είναι ειλικρινείς οι κυβερνητικές προθέσεις αν στο επόμενο διάστημα μας ενημερώσει για τη νομοθετική πρωτοβουλία την οποία θα αναλάβει στην επόμενη Βουλή προκειμένου να διασωθούν τα τοπόσημα της πόλης, από την επέλαση των ξενοδοχειων στο κέντρο της Αθήνας.

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού