Το 83% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ απαντούν θετικά στο ερώτημα «αν θα πρέπει να υπάρξει σύγκλιση σε ένα ενιαίο σχήμα», είναι το πόρισμα δημοσκόπησης της Metron Analysis και της Choose Strategic Communications Partner, που παρουσιάστηκε στην δεύτερη ημέρα της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που διοργανώνει το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα, την Τρίτη.

Ads

Τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα παρουσιάστηκαν στην θεματική «Ευρώπη και η άνοδος ακροδεξιών και εθνικιστικών δυνάμεων. Ποιες πολιτικές μπορούν να τις αντιμετωπίσουν;» από τον Στράτο Φαναρά και τον Γιάννη Μπαλαμπανίδη.

Στο σύνολο της κοινωνίας, θετικά τάσσεται το 69% των ερωτηθέντων. Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι θετική ανταπόκριση σε ένα τέτοιο σενάριο έχει και το 75% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ και το 54% των ψηφοφόρων της ΝΔ!

Η ακροδεξιά

Σύμφωνα με την ακτινογραφία των ευρωεκλογών ενισχύθηκαν σε σχέση με το απερχόμενο ευρωκοινοβούλιο το ΕΛΚ, και οι δύο ευρωομάδες της Ακροδεξιάς, οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) και η «Ταυτότητα και Δημοκρατικά» (ID) στην οποία συγκαταλέγεται το κόμμα της Μαρίν Λεπέν.

Ads

«Ο φόβος ότι δεν θα υπάρχει λειτουργικός συνασπισμός δεν επιβεβαιώθηκε: το ΕΛΚ, οι Σοσιαλιστές και το κεντρώο Renew διατηρούν την πλειοψηφία με 406 έδρες σε σύνολο 720. Όμως αυτό δεν σημαίνει, ότι το βάρος και η επίδραση της ακροδεξιάς είναι αμελητέα» σημείωσε ο κ. Μπαλαμπανίδης και συμπλήρωσε:

«Ένα μέρος της επιτυχίας της ακροδεξιάς είναι ότι καταφέρνει να επιβάλει την ατζέντα της, που σημαίνει ότι σε ένα περιβάλλον επισφάλειας, των πολλαπλών κρίσεων που συσσωρεύονται στην εποχή μας, καταφέρνει αυτούς τους φόβους και τις επισφάλειες να τους μετατοπίσει -ας πούμε- στην απειλή του άλλου, το μεταναστευτικό, ή στην απειλή της πράσινης ατζέντας της Ευρώπη.

Η άνοδος της ακροδεξιάς αποτελεί ένα πραγματικό πρόβλημα, ανεξάρτητα από το ότι έπεσαν κατά τι έξω οι προβλέψεις, όχι μόνο επειδή έχει σπάσει αυτόν τον κλοιό που την εμπόδιζε από την κυβερνησιμότητα, όχι μόνο επειδή προκαλεί πολιτικά γεγονότα, αλλά επειδή λίγο-λίγο εγκαθιδρύεται στην καρδιά της Ευρώπης…»

Πώς ψήφισαν οι Έλληνες

Ο Στράτος Φαναράς μίλησε για το πώς ψήφισε η Ελλάδα στις πρόσφατες ευρωεκλογές: «Είναι γνωστό ότι αυτή τη φορά είχαμε το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής, που περιορίστηκε μόλις στο 41%. Βέβαια παίρνουμε υπόψη ότι οι εκλογικοί κατάλογοι δεν είναι καθαρισμένοι και ότι αρκετοί ψηφοφόροι που έχουν δικαίωμα ψήφου δεν ζουν στην Ελλάδα» σημείωσε.

Παράλληλα, τόνισε ότι από τα ευρήματα της έρευνας ουσιαστικά προκύπτει ότι όσο πιο κοντά βρίσκεται κανείς στην Αριστερά τόσο πιο άσχημα θεωρεί τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, ενώ αντιθέτως όσο πιο κοντά στα Δεξιά βρίσκεται κάποιος, τόσο πιο καλά θεωρεί τα αποτελέσματα.