Το τρέχον φορολογικό νομοσχέδιο έχει φέρει στην επικαιρότητα, με εκκωφαντικό τρόπο, τη συζήτηση για τη φοροδιαφυγή στη χώρα μας. Με άλλα λόγια, η φοροδιαφυγή είναι εδώ, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει το ύψος της στα 8 με 10 δισ. ευρώ κάθε έτος και από αυτά 3,5 δισ. αφορούν στον ΦΠΑ.

Ads

Οι πραγματικές καταστάσεις που σήμερα διευκολύνουν την ψηφιακή φοροδιαφυγή ΦΠΑ οφείλονται στην αδυναμία των τωρινών κανόνων  να μεταχειριστούν φορολογικά την οικονομία της πλατφόρμας, με επάρκεια.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ViDA, αναγνωρίζοντας όλες τις όψεις του προβλήματος, επιχειρεί να  επιλύσει τρεις τομείς προβλημάτων: α) τους ασαφείς και μη εναρμονισμένους κανόνες ΦΠΑ για τη φορολογική μεταχείριση του οικονομικού φορέα της πλατφόρμας, για τον τόπο φορολόγησης της παροχής των υπηρεσιών καθώς και για την υποβολή των ψηφιακών αναφορών, β) τις δυσκολίες στην επιβολή της φορολογικής συμμόρφωσης, γ) την έλλειψη ισότητας και ουδετερότητας στην επιβολή του ΦΠΑ.

Η προσδοκία αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής από την εφαρμογή της πρότασης ViDA εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εάν η  βελτίωση στην εισπραξιμότητα του φόρου θα είναι μια αλλαγή του παιχνιδιού ή θα είναι απλά κάτι καλύτερo από τα συνήθως συμβαίνοντα.

 

  • Θεοδώρα Λαζαρέτου, τ. Διευθύντρια της Φορολογικής & Τελωνειακής Ακαδημίας
    ΑΑΔΕ, Δρ Νομικής ΕΚΠΑ, DEA de droit Universite Lyon III, Cert. Lund University, Cert. Boston University, Cert. Leiden University, Cert. IMF/VGAPx, TADAT (IMF) trained assessor 
  • Η ανάλυση δημοσιεύθηκε από το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ