Η κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη για διαπιστωμένη από την αρμόδια υπηρεσία του ευρωκοινοβουλίου απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του θα είχε δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στην κυβέρνηση αν μια ετερόκλητη συμμαχία προθύμων δεν κινητοποιούταν για να θολώσει τα νερά.

Ads

Τελευταία έσυρε το χορό η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη η οποία δήλωσε θύμα κυβερνοεπίθεσης και συνέδεσε την «αποκάλυψη» της με… το Predator.

Είπε συγκεκριμένα στον ΑΝΤ1 όταν κλήθηκε να σχολιάσει την καταγγελία του Ν. Ανδρουλάκη:

«Είναι ένα ζήτημα που, δυστυχώς, απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα και δεν θα το έλεγα εδώ αν δεν είχα πέσει και ίδια θύμα μιας τέτοιας διαδικασίας. Τον Ιούνιο του 2021 δέχτηκα e-mail από τον επικεφαλής Ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αίτημα συνάντησης. Έστειλα το βοηθό μου γιατί νόμιζα πως πρόκειται για μια συνηθισμένη δουλειά. Ζήτησε και επέμενε να με δει λέγοντας πως έχω πέσει θύμα κυβερνοεπίθεσης και δεν είχε άλλη δυνατότητα για να μιλήσει το βοηθό μου».

Ads

Και συνέχισε με τις λεπτομέρειες:

«Ήρθε και έγινε μία συνάντηση μέσω zoom επειδή τότε τα μέτρα ήταν αυστηρά και στην συνάντηση αυτή αποκαλύφθηκε ότι έγινε επίθεση στο κοινοβουλευτικό μου e-mail, από κρατική οντότητα, τρίτης χώρας, στις 11 Μαρτίου, και ενεργοποιήθηκαν αντίμετρα προκειμένω η επίθεση αυτή να μη συνεχιστεί. Παραδώσαμε όλες μας τις κινητές και τις σταθερές συσκευές στο κοινοβούλιο και πήραμε καινούργιες και εγώ και όλοι μου οι βοηθοί και οι συνεργάτες. Η σκόνη δεν σηκώθηκε γιατί απλώς αυτό είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα το οποίο χρειάζεται πάρα πολύ σοβαρά μέτρα αλλά ένα ζήτημα που συμβαίνει στο Ευρωκοινοβούλιο που εκεί είμαι και το ξέρω. Μπορώ να σας πω ότι συνέβη σε μένα και σας βεβαιώνω γι’ αυτό συμβαίνει σε πολλούς συναδέλφους».

Κατέληξε με την παρατήρηση ότι στο στόχαστρο βρίσκονται πολλοί ευρωβουλευτές που διαχειρίζονται κρίσιμα ζητήματα, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση, κατά τη γνώμη της,  δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση:

«Είναι στο στόχαστρο συγκεκριμένοι άνθρωποι από την Ευρωβουλή που χειρίζονται θέματα. Ενδιαφέρονται κρατικές οντότητες από τρίτες χώρες, Ενδιαφέρονται διάφοροι απ’ το εξωτερικό, είναι ένα ζήτημα που αφορά σαφώς την ασφάλεια των υπηρεσιών των ευρωπαϊκών θεσμών γιατί εκεί λαμβάνονται αποφάσεις που αφορούν τον καθένα μας και την καθεμία μας. Αλλά είναι ένα ζήτημα που δεν μπορεί να εργαλειοποιηθεί και να χρησιμοποιηθεί στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου πήρε αμέσως τη σκυτάλη:

«Όχι μόνο η χώρα μας αλλά όλη η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με αυτή την απειλή», δήλωσε. Και αναφέρθηκε στην περίπτωση του Γάλλου ευρωβουλευτή Λουίς Μισέλ το 2019 όπως επίσης Ισπανών ευρωβουλευτών.
«Είναι ζήτημα που απαιτεί να βρούμε τρόπους να απαντήσουμε σε αυτού του είδους τις απειλές», τόνισε απορρίπτοντας τις καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τη διαλεύκανση της υπόθεσης Ανδρουλάκη.

Η «γραμμή» του Μεγάρου Μαξίμου είναι σαφής: Συμβαίνουν αυτά και στις καλύτερες πολιτικές οικογένειες. Επομένως, ο Ν. Ανδρουλάκης υπερβάλλει για λόγω κομματικής σκοπιμότητας.

Με αυτή την έννοια τους έκανε μεγάλο δώρο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος μιλώντας στα «Παραπολιτικά», θυμήθηκε ότι έχει πέσει θύμα υποκλοπής επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

«Τι σχεδιάζω, τι κάνω, τι πολιτικές εφαρµόζω, ποιες σχέσεις αναπτύσσω. Ολα αυτά θεωρώ ότι εκείνη την περίοδο ήταν υπό κεντρική παρακολούθηση της ΕΥΠ και άλλων υπηρεσιών» δήλωσε και πρόσθεσε:

«Εγώ σας ενηµερώνω υπεύθυνα ότι, ως υπουργός Ενέργειας στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και λόγω των διαπραγµατεύσεων που κατέληξαν σε συµφωνία µε τη Ρωσία για τη διέλευση ενός µεγάλου αγωγού από τη χώρα µας, παρακολουθούµουν εκείνη την περίοδο τουλάχιστον από τέσσερις υπηρεσίες. Ελληνικές και ξένες».

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γ. Βαρουφάκης είχε αναφερθεί σε δικό του βίωμα νωρίτερα, με μια ανάρτηση:

«Πράγματι, τέτοιες καταγγελίες παρακολουθήσεων απαιτούν απάντηση από επίσημα χείλη. Είναι μια θλιβερή πρακτική που τη γνωρίζω καλύτερα απ’ όσο θα ήθελα. [Όπως έχω δηλώσει δημόσια, τα αποδεικτικά στοιχεία παρακολούθησης του δικού μου τηλεφώνου είναι πέραν αμφισβήτησης.]

Η καταγγελία ενός πολιτικού αρχηγού για απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του εγείρει σοβαρές ανησυχίες και η κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις. Αντίστοιχες καταγγελίες έχουν υπάρξει στο παρελθόν και από το ΚΚΕ και δεν έχει υπάρξει ακόμα κάποια απάντηση από την Πολιτεία.».

Το χορό της υποβάθμισης της καταγγελίας του Ν.Ανδρουλάκη ξεκίνησε πρώτη η “συντρόφισσά” του Εύα Καϊλή λέγοντας ότι από τον Ιανουάριο που βρέθηκε στην αντιπροεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέλαβε την ευθύνη να διασφαλίσει μεταξύ άλλων και την ασφαλή διεξαγωγή των τηλεπικοινωνιών, καθώς οι υποκλοπές μαστίζουν γενικά την Ευρώπη. Μάλιστα υποστήριξε, μιλώντας στο MEGA, πως ανάλογα περιστατικά έχουν συμβεί και σε ευρωβουλευτές της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και κατά πάσα πιθανότητα της Ισπανίας.

«Είχα κι εγώ μια μία παρόμοια επίθεση με αυτή στον Νίκου Ανδρουλάκη, και ήταν αρκετά ανησυχητική, σε ένα ταξίδι μου στην Αραβική Χερσόνησο», υποστήριξε.

Στην Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν πώς παίζεται το παιχνίδι για την υποβάθμιση, αν όχι τη διακωμώδηση, της καταγγελίας του Νίκου Ανδρουλάκη και δείχνουν με κάθε τρόπο ότι θα επιμείνουν.

Στην ομιλία του στα Χανιά ο Νίκος Ανδρουλάκης έδειξε αποφασισμένος:

«Είναι ζήτημα Δημοκρατίας να μην μπορεί κανείς, ούτε κράτος ούτε ολιγάρχης να εκβιάσει τον οποιοδήποτε επιχειρηματία, δικαστή ή πολιτικό. Διότι μου προκαλεί εντύπωση η αγωνία του κ. Μητσοτάκη και του Μαξίμου να υποβαθμίσουν την απόπειρα παγίδευσης του κινητού ενός ευρωβουλευτή, τότε υποψηφίου αρχηγού του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος και σημερινού προέδρου της παράταξης. Πώς είναι δυνατόν η Νέα Δημοκρατία, τις τελευταίες ώρες να βομβαρδίζει τον λαό με τόσα fake news για να υποβαθμίσει το θέμα;».

Και συνέχισε εστιάζοντας στο βάθος της υπόθεσης:

«14 εκατομμύρια ευρώ κάνει το “predator” και δεν μπορεί να το έχει ο καθένας για να στήνει τέτοιες παγίδες. Έχουν ελεγχθεί 250 κινητά Ευρωβουλευτών και δεκάδες κινητά συνεργατών τους, σε κανένα δεν βρέθηκε κανένα ίχνος, παρά μόνο στο δικό μου. Και αυτό θα είναι πλέον ένα ευρωπαϊκό ζήτημα, το οποίο θα κληθεί να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης, διότι δεν θα επιτρέψουμε η χώρα μας να λειτουργεί ξανά με εποχές που με τον αγώνα των δημοκρατών της χώρας κλείσαμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Δεν περιμένω από την ΕΥΠ να μας πει ότι δεν έχει το “predator”. Περιμένω να μας πει ποιος στην Ελλάδα το έχει για να εκβιάζει δημοσιογράφους και πολιτικούς. Και να είναι σίγουροι όσοι καλύπτουν αυτές τις σκοτεινές δυνάμεις, ό,τι επειδή είναι πάνω απ’ όλα θέμα δημοκρατίας και διαφάνειας, θα δώσουμε αγώνα να τις αποκαλύψουμε».

Θέμα χρόνου είναι να φανεί αν θα κερδίσει ο Ανδρουλάκης ή η συμμαχία των προθύμων να στηρίξουν την κυβέρνηση στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού και συσκότισης.