Το 80% των Λεσβιακών, Ομοφυλόφιλων, Αμφισεξουαλικών και Διεμφυλικών ατόμων στην ΕΕ έχει υποστεί αρνητικά σχόλια ή εκφοβισμό. Το 26% έχει δεχτεί ή έχει απειληθεί με επίθεση. Στην Ελλάδα, το ισχύον αντιρατσιστικό νομικό πλαίσιο δεν προστατεύει τη σεξουαλική ελευθερία, την ώρα που εκκρεμεί απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παραβίαση του δικαιώματος στην οικογενειακή ζωή. Ειρήνη Σόβολου
Ads
Τα ΛΟΑΔ (Λεσβιακά, Ομοφυλόφιλα, Αμφισεξουαλικά και Διεμφυλικά) άτομα έρχονται καθημερινά αντιμέτωπα με σημαντικά εμπόδια στην άσκηση θεμελιωδών δικαιωμάτων. Μεγάλος αριθμός των ατόμων αυτών στην Ευρώπη αδυνατεί να ζήσει σύμφωνα με τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, ενώ αναγκάζονται να κρύβουν την ταυτότητά τους και να ζουν συχνά υπό καθεστώς απομόνωσης, φόβου και διακρίσεων, όπως αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα του Ευρωπαïκού Οργανισμού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων(FRA).
Από την έρευνα προέκυψε ότι ποσοστό άνω του 80% σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. μνημονεύει αρνητικά σχόλια ή περιστατικά εκφοβισμού νεαρών ΛΟΑΔ στο σχολείο. Ποσοστό 19% των ερωτηθέντων αισθάνεται ότι υφίσταται διακριτική μεταχείριση στο χώρο εργασίας ή κατά την αναζήτηση εργασίας, ενώ το 26% δήλωσε ότι είχε δεχθεί επίθεση ή απειλή άσκησης βίας την τελευταία πενταετία.
«Βασικό πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι τα ομόφυλα ζευγάρια δεν έχουν τη δυνατότητα της θεσμικής αναγνώρισης της συμβίωσής τους με αποτέλεσμα να υφίστανται διακρίσεις σε μια σειρά δικαιώματα, όπως τα κοινωνικοασφαλιστικά, να αποκλείονται από όποια ωφελήματα προβλέπονται μετά το γάμο για τα ετερόφυλα ζευγάρια και από τη δυνατότητα τεκνοθεσίας από κοινού», επισημαίνει ο δικηγόρος, Βασίλης Σωτηρόπουλος.
«Δεν προβλέπεται το δικαίωμα σύναψης συμφώνου συμβίωσης, ακόμα και στη στρεβλή μορφή με την οποία έχει εισαχθεί στο ελληνικό δίκαιο το 2008 για τα ετερόφυλα ζευγάρια αποκλειστικά», σημειώνει ο ίδιος. Για τον αποκλεισμό των ομόφυλων ζευγαριών από τη σύναψη συμφώνου συμβίωσης εκκρεμεί απόφαση του Ευρωπαïκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επί της προσφυγής που κατέθεσαν ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος και άλλοι, επικαλούμενοι παραβίαση του δικαιώματος στην οικογενειακή
ζωή και της απαγόρευσης διακριτικής μεταχείρισης, όπως κατοχυρώνονται από την Ευρωπαïκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Διαβάστε επίσης: Athens Pride 2013 το Σάββατο
Ο ισχύων αντιρατσιστικός νόμος (ν. 927/1979) και το πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα για τη σύσταση γραφείων αντιμετώπισης ρατσιστικής βίας δεν περιλαμβάνουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Αντίθετα, η τέλεση αδικήματος από μίσος λόγω διαφορετικού γενετήσιου προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου προβλέπεται ως επιβαρυντική περίσταση από τον Ποινικό Κώδικα, ωστόσο η συγκεκριμένη διάταξη δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ μέχρι σήμερα.
«Σε όλον αυτόν τον χαμό για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο η Ν.Δ. έβαλε το δαχτυλάκι της και τελευταία στιγμή έβγαλε το σεξουαλικό προσανατολισμό, για να κλείσει το μάτι στους ελληνάρες που την ψηφίζουν. Οι «φιλελεύθεροι» της Ν.Δ. όποτε θυμούνται να ρίξουν καμιά συνέντευξη λουλουδάτη αναφέρονται στους φίλους τους, τους ομοφυλόφιλους και τις λεσβίες, που τους στηρίζουν και τους αγαπάνε», τονίζει ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος.
Όσον αφορά τις καθημερινές προσαγωγές διεμφυλικών στη Θεσσαλονίκη και τις αντιδράσεις τοπικών παραγόντων για το Thessaloniki pride, ο ίδιος σημειώνει ότι «υπάρχει μια προσπάθεια εκφοβισμού, που υπακούει σε ένα γενικότερο κλίμα φόβου λόγω του Pride, αλλά αυτά γίνονται όταν συμβαίνουν κοινωνικές αλλαγές. Το μόνο που καταφέρνει ο Άνθιμος με τη συλλογή υπογραφών είναι να κάνει διαφήμιση στο Τhessaloniki pride, που θα τον υπολογίζει άθελά του στους κύριους χορηγούς του». «Πρόκειται για ενάσκηση του θεμελιώδους δικαιώματος της συνάθροισης, το οποίο προστατεύεται επαυξημένα όταν αφορά ευπαθείς κοινωνικές ομάδες», αναφέρει ο κ. Σωτηρόπουλος.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >