Την έκδοση ηλεκτρονικών αδειών παραμονής για τους μετανάστες, με την καταβολή παράβολων αλλά και ειδικού τέλους, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την «αδειοδότηση της διαμονής αλλοδαπών στη χώρα, υπό όρους αυξημένης ασφάλειας» το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή.

Ads

Η κάρτα θα περιλαμβάνει τσιπάκι με τα βιομετρικά δεδομένα του κατόχου. Θα απαιτούνται άλλωστε η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων (από την ηλικία των 6 ετών) και η προσκόμιση 2 φωτογραφιών τύπου διαβατηρίου. Για την παραλαβή των αδειών θα είναι απαραίτητη η προσκόμιση διαβατηρίου ή άλλου ταξιδιωτικού εγγράφου.

Το ύψος του ειδικού τέλους θα καθορίζεται με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών. Η κάρτα θα εκδίδεται από τη Διεύθυνση Μεταναστευτικής Πολιτικής του υπουργείου Εσωτερικών και τις Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Όσον αφορά στην απασχόληση μεταναστών με καθεστώς εποχιακής εργασίας (έως και 6 μήνες ετησίως), ορίζεται ότι ο εργοδότης θα πρέπει να υποβάλει αίτηση 3 μήνες πριν στην Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του νομού του, να καταβάλλει 150 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που θα απασχολεί, να συνάπτει σύμβαση εργασίας και με υπεύθυνη δήλωση να δεσμεύεται ότι του παρέχει κατάλυμα.

Ads

Το νομοσχέδιο προβλέπει παράλληλα τη μετάταξη υπαλλήλων που ασχολούνταν με τις άδειες παραμονής από τις αρμόδιες μέχρι πρότινος υπηρεσίες των δήμων στις νέες διευθύνσεις.