Μαίνεται η φωτιά στην Κρέστενα της Ηλείας, όπου πυροσβέστες και εθελοντές έδωσαν μάχη όλη την νύχτα με τις φλόγες. Η κατάσταση το πρωί της Δευτέρας εμφανίζεται βελτιωμένη με τη φωτιά να κινείται νότια νοτιοανατολικά προς Σμέρνα, Γρύλλο και Σκιλλουντία σε τρεις «γλώσσες». 

Ads

Στους κατοίκους ξύπνησαν μνήμες από τον εφιάλτη του 2007, ενώ τα τοπικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι η περιοχή δεν έχει ρεύμα και σε κάποιες περιπτώσεις ούτε τηλέφωνο. Υπάρχει επίσης, όπως αναφέρουν, άμεση ανάγκη για πόσιμο νερό στην Κρέστενα. 

Η φωτιά ξέσπασε κοντά στην Κρέστενα μετά τις 15.30 την Κυριακή στην περιοχή των Μακρισίων σε αγροτοδασική έκταση.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων το βράδυ της Κυριακής ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, «το πύρινο μέτωπο “άνοιξε” και βρίσκεται ανάμεσα στις περιοχές, Σκιλλουντία, Φρύξα, Βρίνα και Γρύλος, χωρίς όμως να απειλεί σε αυτή τη φάση κατοικημένες περιοχές».

Ads

Αρχικά δόθηκε εντολή εκκένωσης για το χωριό Γρύλλος καθώς και την κατασκήνωση της Φρίξας, και ακολούθως ζητήθηκε και η εκκένωση της Κρέστενας, της Μακρίσιας και της Σκυλλουντίας. 

Σύμφωνα με τοπικά μέσα, εκτός από τις δασικές εκτάσεις έχουν καεί και σπίτια, αγροικίες και στάβλοι, ενώ μεγάλη είναι ζημιά για αγρότες και κτηνοτρόφους. Τα παιδιά τα οποία φιλοξενούνταν στην κατασκήνωση της Φρίξας, είναι απολύτως ασφαλή καθώς μεταφέρθηκαν στην πλατεία των Καλυβακίων έτσι ώστε να τα παραλάβουν οι γονείς τους.

Για «εγκληματική ενέργεια» έκανε λόγο ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Σάκης Μπαλιούκος. «Και οι τρεις φωτιές που είχαμε είναι εγκληματική ενέργεια. Ήθελαν να μας τραβήξουν στα ορεινά για να κάνουν τη δουλειά τους όπως την έκαναν σήμερα. Είναι πάνω από τέσσερις διαφορετικές εστίες. Θα εξακριβώσουμε ακριβώς τι συμβαίνει» δήλωσε στο partinews.