Ικανοποιημένος εμφανίστηκε για την δήλωση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μετά την σύνοδο στις Βρυξέλλες. Υπενθυμίζεται ότι μετά την λήξη του Eurogroup ο επικεφαλής του, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είπε πως οι όποιες αποφάσεις για το ελληνικό χρέος θα ληφθούν μετά το καλοκαίρι γιατί πρέπει να ληφθούν και άλλες παράμετροι υπόψη, καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα δεν αρκεί. Ακόμη τόνισε ότι ο Γ.Στουρνάρας δεν παρουσίασε σχέδιο για την βιωσιμότητα του χρέους.

Ads

 
Ο Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι οι όποιες αποφάσεις υιοθετηθούν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα είναι σε σημαντικό βαθμό συναρτημένες με τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής που θα πραγματοποιήσει τον Οκτώβριο η ΕΚΤ, τόσο για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, όσο και για τις αντίστοιχες τράπεζες των άλλων κρατών-μελών της ευρωζώνης. Μετά, δηλαδή, από την επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. 

Αναφερόμενος στα 11 δις που αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα στο ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ικανοποιημένος για το γεγονός ότι για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε επισήμως η δυνατότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τα ποσά αυτά με ευελιξία. Όπως εξήγησε, αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για τη μείωση του ελληνικού χρέους, είτε για την τόνωση της ρευστότητας και γενικότερα για την τόνωση της ανάπτυξης.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που παρουσίασε στο Eurogoroup, ο Γ. Στουρνάρας είπε ότι αυτό βασίζεται τόσο στη δημοσιονομική εξυγίανση, όσο και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και ότι είναι δεκαετούς εμβέλειας.

Ads

Ο υπουργός οικονομίας σημείωσε ότι στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η εκμετάλλευση του καλά εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού που υπάρχει στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το μεγάλο εμπόδιο που υπάρχουν σε σχέση με την υλοποίησή του είναι η έλλειψη ρευστότητας, για την τόνωση της οποίας ευχήθηκε την συνδρομή των τραπεζών από όλες τις χώρες της ευρωζώνης.

«Η χώρα οφείλει να διεκδικήσει στο πλαίσιο της ΕΕ, μια σοβαρή ελάφρυνση του χρέους. Κάθε καθυστέρηση είναι εις βάρος της ελληνικής οικονομίας» τονίζει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Eurogroup. «Η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει διατυπώσει έγκαιρα δημόσια και επίσημα, τις θέσεις διεκδίκησης» συμπληρώνει.