Ads

Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της «μάχης» που δόθηκε το διήμερο στο Νταβός, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μετά τη λήξη των εργασιών του 40ού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. «Στην ευρωζώνη δεν υφίσταται χρεοκοπία», διαμήνυσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Χοακίν Αλμούνια.

Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, όπου έχει τρωθεί ουσιαστικά η αξιοπιστία της, δώσαμε σκληρή μάχη επί δύο ημέρες για να περάσουμε ένα θετικό μήνυμα για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και των θεσμών, για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. «Ο στόχος είναι να προστατευθεί ο μέσος Ελληνας, στον οποίο θέλουμε να δώσουμε προοπτική, γιατί δεν πρέπει να πληρώσει εκείνος τα λάθη που έκαναν άλλοι», πρόσθεσε. Το διήμερο αυτό, κατέληξε ο πρωθυπουργός, κάναμε ένα πρώτο θετικό βήμα για όλα αυτά όμως είπε ότι έχουμε δρόμο.

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε και τη θέση της Ελλάδας σχετικά με το Ευρωομόλογο. Αρχικά είπε ότι το Ευρωομόλογο το έθεσαν οι ευρωπαίοι Σοσιαλιστές πριν από δύο περίπου χρόνια, όταν ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση και όταν στον ορίζοντα δεν υπήρχαν τα προβλήματα της Ελλάδας όπως τα γνωρίζουμε σήμερα. Το θέμα αυτό ενδεχομένως να τεθεί από κάποιες χώρες στη σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 11 Φεβρουαρίου. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να μπει στην πρωτοπορία μιας τέτοιας εξέλιξης, αλλά αν υπάρξουν χώρες που θα το θέσουν η Ελλάδα θα υποστηρίξει κάτι τέτοιο.

Ads

Αναφορικά με τη συνέχιση των αρνητικών δημοσιευμάτων κατά της χώρας ο κ. Παπανδρέου πιστεύει ότι θα περάσει μια περίοδος που θα υπάρχουν τέτοια δημοσιεύματα μέχρι την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της χώρας σε ένα βαθμό, να έχουμε δηλαδή την αξιοπιστία με τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα ο παραβρισκόμενος υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου παρατήρησε ότι οι μηχανισμοί παρακολούθησης που θα βάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να καθησυχάσουν τις αγορές.

Το διήμερο ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου και ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου προσπάθησαν να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας. Την Παρασκευή, ο κ. Παπανδρέου συμμετείχε στο πάνελ με θέμα «Επανεξετάζοντας την Ευρωζώνη, μαζί με τους πρωθυπουργούς της Ολλανδίας, του Βελγίου, της Πολωνίας, της Λετονίας και της Ισπανίας – η οποία έχει την προεδρία της Ε.Ε.,- καθώς και τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Jean-Claude Trichet, ενώ παραχώρησε σειρά συνεντεύξεων σε ξένα τηλεοπτικά δίκτυα.

Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των χθεσινών εργασιών αναγνώρισε την ανάγκη άμεσης εφαρμογής σκληρών μέτρων και ουσιαστικά προανήγγειλε μειώσεις δαπανών, που θα ξεκινήσουν με μειώσεις συμβασιούχων αλλά και μειώσεις μισθών στο Δημόσιο.

Νέα παρέμβαση Αλμούνια υπέρ Ελλάδας

Νέα παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας μέσω της τηλεόρασης του Bloomberg έκανε ο επικεφαλής Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Χαοκίν Αλμούνια, δηλώνοντας πως η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει και πως «στην ευρωζώνη δεν υφίσταται χρεοκοπία».

Αναφερόμενος στα σενάρια που θέλουν την Ελλάδα να αποχωρεί από την ευρωζώνη, ο κ. Αλμούνια δήλωσε πως : «Καμία πιθανότητα… είναι τρελό να προσπαθεί να λύσει κανείς τα προβλήματα που έχει η ελληνική οικονομία εκτός της ευρωζώνης».

Ο κ. Αλμούνια είπε ακόμη ότι δεν υπάρχει ειδικό ευρωπαϊκό σχέδιο για την Ελλάδα, αν και την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν οι τακτικές μηνιαίες συστάσεις για τις δημοσιονομικές ανισορροπίες της Ελλάδας και άλλων κρατών-μελών.

Δηλώσεις για το ενδεχόμενο έκτακτης ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ελλάδα έκανε από το Νταβός ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. «Δεν έχουμε γνώση εάν διεξάγονται διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διάθεση έκτακτης βοήθειας στην Ελλάδα» ανέφερε ο Έλληνας υπουργός. Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει ήδη ό,τι χρειάζεται για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος. Ωστόσο όπως είπε εάν χρειαστεί θα ληφθούν και άλλα μέτρα.

Συνάντηση Παπανδρέου-Ρουμπινί

Τυχαία συνάντηση με τον οικονομολόγο Νουριέλ Ρουμπίνι είχαν σήμερα το απόγευμα στους διαδρόμους του Φόρουμ ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε εξηγήσεις για τα όσα έγραψε και είπε ο οικονομολόγος –είχε δηλώσει πρόσφατα ότι η Ελλάδα είναι ήδη χρεοκοπημένη. Ο κ. Ρουμπίνι απάντησε ότι δεν γνώριζε ότι δεν ισχύουν τα περί δανείου της Ελλάδας από την Κίνα.

Ο πρωθυπουργός του είπε ότι καλό θα ήταν την επόμενη φορά που θα γράψει κάτι να ρωτήσει για το τι ακριβώς ισχύει. Η σύντομη συνομιλία κατέληξε με τον κ. Ρουμπίνι να εκφράζει τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη του προς τις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε. στο περιθώριο του Παγκοσμίου Φόρουμ, με τον υπουργό Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιτ Μίλιμπαντ, τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Πασκάλ Λαμί και τον επικεφαλής του οργανισμού εργασίας του ΟΗΕ Χουάν Σομάδια.

Στορς Καν: Δεν είναι αναγκαίο το ΔΝΤ να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα

«Εμείς, στο ΔΝΤ, είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε εάν μάς ζητείται κάτι τέτοιο, τούτο όμως επί του παρόντος δεν είναι αναγκαίο», ανέφερε σήμερα στο Νταβός ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν. «Νομίζω ότι, στο εσωτερικό της ευρωζώνης η αλληλεγγύη μπορεί να παίξει επαρκώς ρόλο για να διακανονιστεί κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.

Δήλωσε επίσης ότι, οι Έλληνες «έχουν να κάνουν πολλές προσπάθειες. Η χώρα τους βρίσκεται σε μία δύσκολη κατάσταση». Υπογράμμισε ότι «οι ευρωπαϊκές αρχές, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ασχολούνται (με το θέμα αυτό). Είναι κάτι περίπλοκο. Είναι η πρώτη δοκιμασία του είδους για την ευρωζώνη, γι αυτό και θα πρέπει να προσαρμόσει την στόχευσή της…Όμως, νομίζω ότι οι Έλληνες θα τα καταφέρουν».

Κριστίν Λαγκάρντ: «Εχω εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση»

Την εμπιστοσύνη της προς την ελληνική κυβέρνηση και τον Γιώργο Παπανδρέου για την αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης και την τήρηση των σχετικών δεσμεύσεων, εξέφρασε σήμερα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ.

«Η Ελλάδα υπέβαλε μια σειρά από αναγκαία μέτρα για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών. Βρισκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας για να διασφαλίσουμε όλοι μαζί ότι αυτές οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

«Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο ότι η ελληνική κυβέρνηση, υπό τον Γιώργο Παπανδρέου, θα θέσει σε εφαρμογή τα μέτρα αυτά», υπογράμμισε, για να σημειώσει ότι τα μέλη της ζώνης του ευρώ επιδεικνύουν αλληλεγγύη το ένα προς το άλλο.

ΟΟΣΑ: «Υπερβολή τα όσα λέγονται για την Ελλάδα»

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Ανχελ Γκουρία δήλωσε σήμερα ότι: «Πρέπει ασφαλώς να προσέξουμε, αλλά το να λέμε ότι αυτό θέτει σε κίνδυνο τη ζώνη του ευρώ, την (Ευρωπαϊκή) Κεντρική Τράπεζα, την ευρωπαϊκή ενότητα, είναι υπερβολή», είπε στον τηλεοπτικό σταθμό BFM για την ελληνική οικονομία. «Η κατάσταση είναι υπό έλεγχον», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα αντιπροσωπεύει μόνο το 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης και ότι η ελληνική κυβέρνηση «είναι διατεθειμένη να λάβει δύσκολες αποφάσεις».

Γερμανία: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα δημοσιονομικά της Ελλάδας

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα και η πρόσφατη κάλυψη της ομολογιακής έκδοσης αποτελεί απόδειξη ότι η χώρα διατηρεί τη δυνατότητα πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές», δήλωσε σήμερα ο Μίκαελ Όφερ, εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας.

«Η Γερμανία είναι πεπεισμένη ότι η Ελλάδα έχει συνειδητοποιήσει πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση και ότι θα πράξει τα δέοντα», συμπλήρωσε.

Συνάντηση Παπανδρέου με διευθυντές και στελέχη ξένων εφημερίδων

Συνάντηση με ομάδα 25 διευθυντών και στελεχών ξένων εφημερίδων, η οποία διήρκεσε περίπου μία ώρα είχε σήμερα στο Νταβός, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, στο πλαίσιο της προσπάθειας αλλαγής του κλίματος για την ελληνική οικονομία.

Η ελληνική πλευρά εξέφρασε την ικανοποίησή της για το επίπεδο της συνομιλίας και για την κατανόηση, που έδειξαν οι ξένοι δημοσιογράφοι, στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να αντιστρέψει το κλίμα που υπάρχει σε βάρος της χώρας και στην εφαρμογή του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Οι δημοσιογράφοι ζήτησαν από τον κ. Παπανδρέου διευκρινίσεις για το πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος και πώς θα ελεγχθούν οι αντιδράσεις της κοινής γνώμης και ο πρωθυπουργός αφού ανέλυσε τα μέτρα που η ελληνική κυβέρνηση έχει δρομολογήσει, τόνισε ότι οι Ελληνες γνωρίζουν τα προβλήματα και επιθυμούν και οι ίδιοι να προχωρήσουν οι ριζικές αλλαγές. «Η κυβέρνηση και οι Έλληνες είπε ακόμα ο κ. Παπανδρέου, είναι αποφασισμένοι να αφήσουν οριστικά πίσω το κακό παρελθόν, να γυρίσουν τη σελίδα της κακής κληρονομιάς», κατέληγε ο κ. Παπανδρέου.

Συνεντεύξεις σε διεθνή ΜΜΕ

Το μεσημέρι της Παρασκευής οι Financial Times είχαν πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα τους τη συνέντευξη Παπανδρέου. «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντλήσει πόρους για να ενισχύσει την αξιοπιστία της οικονομίας με εγχώριες μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στους Financial Times. Επεσήμανε ότι η χώρα μας δεν προτίθεται να ζητήσει εξωτερική βοήθεια σε περίπτωση που αποτύχει το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο δημοσιογράφος των Financial Times, Τζον Γκάπερ περίμενε, συνοδεία κάμερας, τον Έλληνα πρωθυπουργό σε έναν διάδρομο προκειμένου να του κάνει ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις κυβερνητικές προθέσεις και επέμενε μέχρι να πάρει απάντηση.

«Η Ελλάδα δεν αναζητά βοήθεια και δεν υπήρξε κανένα αίτημα για διάσωση. Η κυβέρνησή μου δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα επιλύσουμε τα προβλήματά μας μόνοι μας», διεμήνυσε για μία ακόμη φορά ο κ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα του Μιλάνου Il Sole 24 Ore, υπογραμμίζοντας πως ελληνικός λαός έχει επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «η Δημοκρατία έχει παγιδευθεί, η πολιτική πρέπει να ξαναβρεί την υπεροχή της επί της οικονομίας, διότι προέχουν οι κανόνες και οι αγορές έπονται».

O κ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν συμμετέχει σε συνομιλίες με άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με σχέδιο διάσωσης.

Την πεποίθηση ότι η Ευρωζώνη αποτελεί πλαίσιο προστασίας και συνάμα πηγή δύναμης και ευστάθειας για τις χώρες-μέλη, εξέφρασε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο CNBC. Παράλληλα έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι οι αλλαγές θα συνεχιστούν ανεξαρτήτως της ύπαρξης ευρωομολόγου.

Τάσεις αποκλιμάκωσης παρουσιάζουν τα spread

Σε υψηλά επίπεδα, αλλά με τάσεις αποκλιμάκωσης, κινούνται τα spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων, τα οποία την Πέμπτη άγγιξαν τον αριθμό ρεκόρ των 405 μονάδων βάσης. Την Παρασκευή τα spread βρίσκονται κοντά στις 380 μονάδες βάσεις.

Διαβάστε επίσης:
Στήριξη στην ελληνική προσπάθεια