Την έντονη ικανοποίησή της για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών εξέφρασε η ΝΔ, εκτιμώντας ότι οι πολίτες έστειλαν στην κυβέρνηση ένα ξεκάθαρο μήνυμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής.

Ads

«Η ΝΔ καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο ζήτησε από τον ελληνικό λαό να υπάρξει μήνυμα για αλλαγή πολιτικής, το μήνυμα αυτό εστάλη» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος όμως εξέφρασε την απορία του για το αν τελικά ο πρωθυπουργός «διάβασε αυτό το μήνυμα».

Επιπλέον, στη Ρηγίλλης εκτιμούν πως το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες είναι και μήνυμα καταδίκης των πολιτικών εκβιασμών του πρωθυπουργού. Μάλιστα, επισημαίνουν πως η αναγεννημένη και ανανεωμένη ΝΔ ένα χρόνο μετά την πιο βαριά ήττα της στην ιστορία του κόμματος με αρχηγό τον Αντώνη Σαμαρά αναλαμβάνει και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις.

Εν το μεταξύ η Ρηγίλλης, ήδη επεξεργάζεται τη στρατηγική για το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών με τον Αντ. Σαμαρά να καλεί σε σύσκεψη τους βουλευτές του κόμματος που εκλέγονται στην Αττική.

Ads

Στο επίκεντρο των διεργασιών της Ν.Δ. ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών για την αυτοδιοίκηση είναι η περαιτέρω ενεργοποίηση του κομματικού μηχανισμού για την υποστήριξη των υποψηφίων δημάρχων του κόμματος στην Αττική.

Ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να ζητήσει από τους βουλευτές του να «οργώσουν» το λεκανοπέδιο για τη στήριξη του Βασίλη Κικίλια, στην περιφέρεια Αττικής, αλλά και του Νικήτα Κακλαμάνη, στο δήμο της Αθήνας.

Όσον αφορά τα υψηλά ποσοστά αποχής, στη Ρηγίλλης εκτιμούν πως οι πολίτες επέλεξαν να στείλουν γενικότερα ένα μήνυμα και δηλώνουν πως η ΝΔ το έχει λάβει υπόψη της. «Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να διασπείρει στο εκλογικό σώμα το φόβο που διακατέχει τον ίδιο, δεν το πέτυχε, η αποχή κυρίως αφορά αυτό το δίλημμα» τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών που είχε θέσει ο πρωθυπουργός, στη ΝΔ εκτιμούν πως τελικά μπλόφαρε, καθώς είχε φοβηθεί πολύ προεκλογικά, βλέποντας την κάθετη πτώση των ποσοστών του κόμματός του. «Το δίλημμα δεν πέρασε, η κυβέρνηση και προσωπικά ο Γιώργος Παπανδρέου εισέπραξαν ένα ηχηρό μήνυμα της αποδοκιμασίας της πολιτικής του και του Μνημονίου. Και το μήνυμα αυτό θα επαναληφθεί και στο δεύτερο γύρο» εκτίμησε ο κ. Παναγιωτόπουλος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ΝΔ θα επιμείνει στον αντιμνημονιακό χαρακτήρα που θέλησε να δώσει στις εκλογές.

Όσον αφορά το ενδεχομενο συνεργασιών με τα κόμματα της Αριστεράς, τα οποία και αυτά προέταξαν την αντιμνημονιακή ψήφο, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως η κοινωνία έχει τη δική της λογική και τα δικά της μέτρα. «Οι κοινωνίες θα διαμορφώσουν τη δική τους δυναμική και η ίδια εικόνα που καταγράφηκε χθες θα καταγραφεί και στο δεύτερο γύρο» εκτίμησε.