Εννέα από τους έντεκα μετανάστες που συνελήφθησαν στην Ηγουμενίτσα την περασμένη Παρασκευή, προφυλακίστηκαν με ομόφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή Θεσπρωτίας. Κατηγορούνται για σύσταση και συμμορία, οπλοφορία κ.ά, δηλαδή για κακουργήματα.

Ads

Συγκεκριμένα, στον απόηχο του πρόσφατου τραγικού περιστατικού με θύμα βιασμού ανήλικο Αφγανό, την Παρασκευή σημειώθηκαν συμπλοκές ανάμεσα σε Κουρδο-ιρακινούς και Αφρικανούς μετανάστες. Οι πρώτοι, παλαιότεροι στην περιοχή, φέρονται να έχουν τις καλύτερες διασυνδέσεις με τα κυκλώματα διακίνησης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι από αυτούς παρεμπόδισαν την πρόσβαση των Αφρικανών στο λιμάνι, ζητώντας χρήματα. Εκείνοι αντέδρασαν έντονα με αποτέλεσμα να προκληθούν επεισόδια και ξυλοδαρμοί.

«Ο φράχτης βρίσκεται ήδη στο Ιόνιο» δήλωσε στο tvxs.gr ο Δαυίδ Καρυωτάκης, μέλος της αντιρατσιστικής πρωτοβουλίας Ηγουμενίτσας, αναφερόμενος στους αυτοσχέδιους καταυλισμούς τους οποίους έχουν διαμορφώσει πλησίον του λιμανιού μετανάστες που επιδιώκουν να διαφύγουν δυτικά. «Το μείζον ζήτημα των παράνομων μεταναστών που βρίσκονται έξω από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους συναδέλφους», είχε ανακοινώσει από την πλευρά της η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος βορειοδυτικής Ελλάδας, αναφερόμενη σε περιστατικά κατά τα οποία μετανάστες επιχειρούν ενίοτε βίαια να εισέλθουν στην προβλήτα του λιμανιού.

Σύμφωνα με το «Έθνος», οι 11 μετανάστες συνελήφθησαν για επίθεση εναντίον λιμενικών. Μετά την απολογία τους στον ανακριτή, οι 9 προφυλακίστηκαν, ενώ οι άλλοι δύο θα απελαθούν.

Ads