Μετανάστης από το Σουδάν που υπέβαλε αίτηση ασύλου, συνελήφθη και κρατείται επειδή δεν είχε ταξιδιωτικά έγγραφα, κατόπιν πρότασης του Τμήματος Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας κι απόφασης του Αστυνομικού Διευθυντή Θεσπρωτίας.

Ads

Αντιδρώντας στην παρουσία μεταναστών στην Ηγουμενίτσα, οι οποίοι έκαναν αίτηση ασύλου με τη συνδρομή μη κυβερνητικών οργανώσεων, οι αστυνομικές αρχές της περιοχής είχαν προειδοποιήσει εδώ και κάποιο καιρό, πως όποιος υποβάλλει ξανά αίτηση ασύλου, χωρίς να διαθέτει ταξιδιωτικά έγγραφα, θα κρατείται για τρεις μήνες. Η προειδοποίησή τους υλοποιήθηκε στην περίπτωση ενός μετανάστη απο το Σουδάν, ο οποίος κρατείται στο ΑΤ Παραμυθιάς, μόνο και μόνο επειδή θέλησε να ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά του, ζητώντας άσυλο.

Στη συνδρομή του προσέτρεξε η ΜΚΟ «Αίτημα», στέλνοντας ενημερωτικό δελτίο για το ζήτημα σε αρμόδιους φορείς, όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ή η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, και προσφεύγοντας στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κέρκυρας προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος ο μετανάστης.

Όπως δήλωσε στο tvxs.gr, ο πρόεδρος της οργάνωσης Σπύρος Ριζάκος, «αν το ζήτημα μείνει στο πότε θα θελήσουν οι αρχές να αφήσουν τον μετανάστη ή πότε θα δραστηριοποιηθεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο άνθρωπος θα παραμείνει κρατούμενος για πολύ καιρό».

Ads

Ο κ. Ριζάκος θίγει επίσης το ζήτημα των συνθηκών κράτησης. Αναφέρει ότι οι επανειλημμένες συστάσεις της Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και του Ευρωπαικού Δικαστηρίου για τις συνθήκες κράτησης των παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα δεν φαίνεται να έχουν εισακουστεί. Ο μετανάστης απο το Σουδάν βρίσκεται στα κρατητήρια του ΑΤ Παραμυθιάς Θεσπρωτίας σ’ ένα υπόγειο χωρίς φωτισμό, στρώμα και χωρίς να υπάρχει δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας και προαυλισμού. Εξάλλου, σύμφωνα με την Πολυξένη Ανδρεάδου από την Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Ηγουμενίτσας, είναι πολύ δύσκολο να επισκεφθεί κανείς έναν κρατούμενο πρόσφυγα, καθώς οι τοπικές αρχές δεν είναι συνεργάσιμες οταν πρόκειται για μετανάστες.

Η κράτηση του μετανάστη που άσκησε το νόμιμο δικαίωμά του για κόκκινη κάρτα έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται για το ζήτημα των μεταναστών της περιοχής. Το ακαθόριστο νομικό πλαίσιο που υπάρχει σε σχέση με τις προϋποθέσεις κράτησης των παράνομων μεταναστών δε βοηθάει στη λύση του ζητήματος.

Το κλίμα εκφοβισμού που επικρατεί σε σχέση με τους μετανάστες που διαμένουν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας έχει επίσης οδηγήσει μια ομάδα κατοίκων, με την υποστήριξη του Δημάρχου Ηγουμενίτσας, σε κινητοποιήσεις που αποσκοπούν στο διωγμό τους. Χθες, μάλιστα, προέβησαν στο κλείσιμο του λιμανιού, διαμαρτυρόμενοι για τις «άθλιες συνθήκες του τόπου», που έχουν προκαλέσει, όπως εκείνοι ισχυρίζονται, οι μετανάστες.

Όπως δήλωσε η κα Ανδρεάδου, «η οικονομική κρίση έχει αυξήσει την επιθετικότητα απέναντι στους μετανάστες». Η ίδια εκφράζει την ανησυχία της για επακόλουθα.