Για τα αρχαία ελληνικά, μετά τα θρησκευτικά, συνεχίζεται η κόντρα της Εκκλησίας με τη βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση, με αφορμή τη χθεσινή πρότασή της για γενναία μείωση των ωρών διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών και των λατινικών στη Γ’ Λυκείου. Ο νέος γύρος σημειώθηκε σήμερα με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο να κατηγορεί τη Μαρία Ρεπούση για δηλώσεις «έγκλημα» και να τονίζει ότι «θα την εξομολογούσε αν πήγαινε στην εκκλησία».

Ads

 
«Είναι έγκλημα αυτά που είπε η κύρια Ρεπούση στη Βουλή για τα αρχαία ελληνικά και δεν θα το επιτρέψουμε για τα παιδιά μας» τόνισε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος μιλώντας στον ΣΚΑΙ. «Πρέπει η πολιτεία πριν νομοθετήσει να συμβουλεύεται τους ειδικούς» και πρόσθεσε ότι η κ. Ρεπούση μιλάει χωρίς να έχει ειδικές γνώσεις.
 
«Με ποιο δικαίωμα η κ. Ρεπούση ζητεί αλλαγές στην παιδεία και το φρόνημα του ελληνικού λαού» αναρωτήθηκε ο Μητροπολίτης Άνθιμος με αφορμή την πρόταση που κατέθεσε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ για το μάθημα των θρησκευτικών. «Υπό ποιες προϋποθέσεις ειδικότητας και αρμοδιότητας επεμβαίνει σε θέματα που έχουν σχέση με την πίστη μας, την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας;» πρόσθεσε.


 
«Έτσι που το πάτε θα μας πείτε στο τέλος ότι πρέπει να ρίξουμε την Ακρόπολη για να βλέπουμε καλύτερα το Φάληρο» επισήμανε σε μια αποστροφή του λόγου του ο κ. Άνθιμος ο οποίος επίσης σημείωσε: «Να καταργήσουμε τα αρχαία ελληνικά; Αυτή η χθεσινή βλασφημία στη βουλή. Μα τρελαθήκαμε; Όταν ιδρύουν έδρες αρχαίων ελληνικών στο Λονδίνο».
 
«Δεν έχει ειδικότητα, δεν έχει ειδικές γνώσεις, δεν μπορούμε να καταστρέψουμε την ορθόδοξη παράδοση που μας έφτασε σήμερα και είμαστε και κράτος, ούτε μπορούμε να αρνηθούμε τα αρχαία Ελληνικά όταν τα ασπάζονται οι ξενόγλωσσοι της Ευρώπης και της Αμερικής. Εμείς πάντως τέτοιο έγκλημα εις βάρος της παιδείας και το Σύνταγμα δεν θα το ανεχθούμε. Θα το πολεμήσουμε όσο μπορούμε» υποστήριξε.
 
Και κατέληξε λέγοντας ότι θα εξομολογούσε ευχαρίστως την κα. Ρεπούση αν πήγαινε αύριο στην εκκλησία αλλά δυστυχώς – όπως εκτίμησε – δεν θα πάει.
 
Η απάντηση Ρεπούση

Από την πλευρά της η κ. Ρεπούση άφησε υπαινιγμούς ότι η Εκκλησία δεν θέλει να διδάσκεται η βιολογία γιατί δίνει άλλη εξήγηση για τη δημιουργία του Σύμπαντος. Εξήγησε ακόμα ότι αποκάλεσε «νεκρές γλώσσες» τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά, γιατί έτσι λέγονται οι γλώσσες που δεν μιλιούνται, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν αφαιρεί τον πλούτο τους.
 
Επισήμανε ακόμα ότι τα θρησκευτικά δεν πρέπει να διδάσκονται με τη μορφή της κατήχησης και του προσηλυτισμού, αλλά με ιστορικό τρόπο, γιατί έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία. Τέλος τόνισε ότι το σχολείο οφείλει να είναι κοσμικό και την ευθύνη για το σχολείο την έχει η πολιτεία.
 
Χθες η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ είχε υποστηρίξει ότι «τα αρχαία ελληνικά χρειάζονται υποχρεωτικά μόνο για τα παιδιά που θα ακολουθήσουν κλασικές σπουδές, ενώ για τα υπόλοιπα παιδιά θα έπρεπε να είναι προαιρετικά».

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την άμεση απάντηση του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου, ο οποίος διαχώρισε την αρχαία ελληνική από τα λατινικά και είπε «τα αρχαία ελληνικά δεν είναι νεκρή γλώσσα, τα λατινικά πράγματι είναι, αλλά η αρχαία ελληνική διδάσκεται, εξελίσσεται και είναι μία γλώσσα διαφορετική από τα λατινικά σε ό,τι αφορά στην πορεία της».
 
Προβληματισμός στη ΔΗΜΑΡ
 
Προβληματισμό και σε βουλευτές της ΔΗΜΑΡ έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις της Μαρίας Ρεπούση για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών και των Αρχαίων Ελληνικών.
 
«Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για τέτοιες συζητήσεις» λέει η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Κατερίνα Μάρκου, μιλώντας στον Βήμα 99,5.
 
«Ωστόσο, στην ελευθερία του λόγου, ο καθένας λέει ό,τι θέλει. Προσωπικά δεν θα έκανα κάτι ψηφοθηρικό για τους δικούς μου λόγους» τονίζει η βουλευτής.
 
Η κ. Μάρκου υποστηρίζει ότι «τα Θρησκευτικά είναι ένα βιωματικό μάθημα», αλλά «δεν πρέπει να γίνεται κατήχηση». «Δεν πιστεύω, όμως ότι οι θεολόγοι μας προσπαθούν να κάνουν κατήχηση στα παιδιά» πρόσθεσε.
 

Ads