Με σκληρές κουβέντες μίλησε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Αλέξη Παπαχελά, για τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, συνεχίζοντας τον «ιερό πόλεμο» που έχει ξεσπάσει μεταξύ τους, με αφορμή τη διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολεία. Ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε τον Νικο Φιλη «προβληματικό άνθρωπο» και αναρωτήθηκε «ποιο λόγο έχει η Αριστερά, και ο κομουνισμός να έχει λόγο στα εκκλησιαστικά πράγματα;».

Ads

Για τον υπουργό Παιδεία ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε:

«Δυστυχώς, και ζητώ συγγνώμη γι’ αυτή τη φράση, ο κ. Φίλης είναι ένας προβληματικός άνθρωπος. Άλλα λέει το βράδυ, άλλα λέει το πρωί, είναι ασυνεπής. Και το λέω αυτό σαν αρχιεπίσκοπος. Ασυνεπής στις σχέσεις του και στα λόγια του. Ποιο λόγο έχει η Αριστερά, ο κομμουνισμός αν θέλετε, να έχει λόγο στα εκκλησιαστικά πράγματα; Την καλύτερη απάντηση την έδωσε το ΚΚΕ ο κ. Κουτσούμπας και τον συγχαίρω γι’ αυτό. Είπε τι λόγο έχει η Αριστερά για το παγκάρι της Εκκλησίας».

Ενόψει του επικείμενου ανασχηματισμού ερωτήθηκε μάλιστα αν η Εκκλησία θέλει να δει τον Φίλη να φεύγει από το χαρτοφυλάκιο του. «Δεν θέλω να πάρω θέση αν θα μείνει στη θέση του ο κ. Φίλης. Είναι θέμα πρωθυπουργού είναι το αν θα μείνει. Αν πειθαρχήσει σ’ αυτά που συμφωνήσαμε με τον Πρωθυπουργό, εγώ δεν έχω πρόβλημα. Εμένα αυτό που με ενδιαφέρει είναι πως είναι απαράδεκτη αυτή η στάση απέναντι στην Εκκλησία», είπε ο Ιερώνυμος. Και προειδοποίησε: «η Εκκλησία δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια».

Ads

Αναφορικά με τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα, παρουσία των Νίκου Φίλη και Πάνου Καμμένου, κατά την οποία αποφασίστηκε να συνεχίσει η διδασκαλία ως έχει μέχρι να γραφτούν τα νέα βιβλία θρησκεολογίας, ο επικεφαλής της Εκκλησίας είπε:

«Η πιο σωστή λύση ήταν αυτή που συμφωνήσαμε, να γίνει μια επιτροπή από τις δύο πλευρές και αυτή ήταν πρόταση του ίδιου του Πρωθυπουργού. Εγώ ρώτησα τον κ. Φίλη, μπροστά στον Πρωθυπουργό: “Κύριε υπουργέ έχετε να μας πείτε κάτι δικό σας;” και μου απάντησε: “Εχουμε μπροστά μας τον Πρωθυπουργό. Ο υπουργός δεν κάνει τίποτε πέρα από αυτό που του λέει ο Πρωθυπουργός”. Φύγαμε εν ειρήνη αλλά δεν προλάβαμε να φύγουμε και ο κ. Φίλης τα αναίρεσε όλα.Στην διαμαρτυρία μας, μας απήντησε το γραφείο του Πρωθυπουργού: “Μην ακούτε τι λέγεται, αυτά που συμφωνήσαμε θα γίνουν. Οι απόψεις του κ. Φίλη, είναι προσωπικές”.».

Όσο για το τι του είπε ο Πάνος Καμμένος; «Αν μου πείτε και θέλετε εγώ ρίχνω την κυβέρνηση αύριο το πρωί».

Σχολιάζοντας τη συνέντευξη προκαταβολικά ο υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για «πείσματα» και διαβεβαίωσε ότι «η διαφωνία που έχει προκύψει είναι πολιτική και θεσμική και όχι προσωπική».

«Την 28η Οκτωβρίου άκουσα τον αρχιεπίσκοπο στον Άη Στράτη να λέει ότι “δεν είναι καιρός για πείσματα και πράγματα που μας έχουν πληγώσει” και ότι “τα προβλήματα πρέπει να λυθούν χωρίς πάθος”. Σήμερα, μαθαίνω ότι σε μια συνέντευξή του, που θα μεταδοθεί το βράδυ, δεν αποφεύγει τον πειρασμό. Δεν σκοπεύω να ακολουθήσω. Δηλώνω υποστηρικτής των όσων είπε στον Άη Στράτη. Άλλωστε, η διαφωνία που έχει προκύψει είναι πολιτική και θεσμική και όχι προσωπική», ήταν το σχόλιο του κ. Φίλη.