Ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε χθες, καθαρά και απλά, ότι από… σεβασμό στην πίστη και την ορθοδοξία, η Θεσσαλονίκη αφέθηκε να γίνει Μπέργκαμο. Είτε σκοπίμως είτε αφελώς (;) δηλαδή, ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι κόντρα στις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων για αυστηρά μέτρα τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση επέτρεψε τις ανεξέλεγκτες ιερές συνάξεις του Αγίου Δημητρίου για να μην βρεθεί απέναντι στην Εκκλησία.

Ads

Το πρώτο σοκ έχει να κάνει με τον κυνισμό της επιλογής: Στην σύγκρουση πολιτικού κόστους και δημόσιας υγείας η κυβέρνηση προέκρινε, ασυζητητί, το πρώτο. Η Θεσσαλονίκη πλήρωσε στην συνέχεια το τίμημα με εκατοντάδες θύματα, αλλά μάλλον κανείς δεν πρόκειται να απολογηθεί γι αυτό. Αντιθέτως, στην καταγγελία Τσίπρα για «εγκληματικές ευθύνες» ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ζητώντας… εξηγήσεις από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Και στα επιτελικά γραφεία του Μαξίμου ο βασικός προβληματισμός χθες το βράδυ άρχισε και εξαντλείτο στο εάν ο Αδωνις Γεωργιάδης… παρασύρθηκε στα τηλεπαράθυρα ή εάν είχε συγκεκριμένο στόχο και αποστολή να εκθέσει τον πρωθυπουργό.

Το δεύτερο σοκ έρχεται από το γεγονός ότι η «ιερή» συνδιαλλαγή επαναλαμβάνεται. Ο,τι άρχισε στην Θεσσαλονίκη στην γιορτή του Αγίου Δημητρίου συνεχίστηκε πανελλαδικά στα Θεοφάνεια: Η κυβέρνηση υποχώρησε εκ νέου σε όλες τις απαιτήσεις της Ιεραρχίας και επέτρεψε την λειτουργία των ναών παρουσία πιστών, κόντρα στην ίδια την δική της απόφαση για σκληρό και καθολικό lockdown. Η χθεσινή συνεννόηση πρωθυπουργού και αρχιεπισκόπου είχε ως μοναδικό στόχο την διάσωση των προσχημάτων. Εκείνο που ζητήθηκε από τον αρχιεπίσκοπο ήταν να μην παραστεί ο ίδιος σε ανοιχτή τελετή και να αποφευχθεί ο αγιασμός των υδάτων με ρίψη Σταυρού.

Η βραδυνή εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου ικανοποίησε το αίτημα, η κυβέρνηση ανταπέδωσε διαρρέοντας ότι η παρουσία της αστυνομίας γύρω από τους ναούς θα είναι «διακριτική», και από εκεί και πέρα εφαρμόστηκαν πλήρως οι αποφάσεις των Ιεραρχών για λειτουργίες με συμμετοχή περιορισμένου ποιμνίου παρά το γενικό απαγορευτικό συναθροίσεων.

Ads

«Σε μια κανονική χώρα θα είχε επέμβει εισαγγελέας» έλεγαν χθες το βράδυ στον ΣΥΡΙΖΑ, στη συγκεκριμένη χώρα όμως η αστυνομία και οι εισαγγελείς φαίνεται πως αναλαμβάνουν δράση μόνον σε επετειακές και συμβολικές διαδηλώσεις. Και η κυβέρνηση επιβεβαιώνει, για μια ακόμη φορά, ότι οι αποφάσεις για την διαχείριση της πανδημίας λαμβάνονται με κριτήρια πολιτικά και όχι επιστημονικά.

Το θέμα αποκτά εξαιρετικά σοβαρή διάσταση και αφορά πλέον και την επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Υγείας, καθώς οι εν λόγω αποφάσεις λαμβάνονται ερήμην της και εξαγγέλλονται εξ ονόματός της. 

Τόσο ο Αδωνις Γεωργιάδης – εκ των υστέρων – όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησαν να ανασκευάσουν τις εντυπώσεις για το θέμα της Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι ο υπουργός Ανάπτυξης αναφερόταν σε εισηγήσεις «γενικώς» λοιμωξιολόγων, και όχι των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας.

Οι ισχυρισμοί τους όμως καταρρίπτονται από την ίδια την επιτροπή καθώς τουλάχιστον δύο μέλη της, ο καθηγητής Αλκης Βατόπουλος και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος έχουν δηλώσει δημόσια, σε προγενέστερο χρόνο, ότι η επιτροπή είχε όντως εισηγηθεί αυστηρότερους περιορισμούς στην Θεσσαλονίκη αλλά οι πολιτικές αποφάσεις ήταν διαφορετικές.

Αυτές ακριβώς οι αποφάσεις έχουν βαρύνει ιδιαίτερα και το κλίμα στην επιτροπή, όπου και ο ίδιος ο επικεφαλής Σωτήρης Τσιόδρας φέρεται πλέον ιδιαίτερα ενοχλημένος για τους κυβερνητικούς χειρισμούς ειδικά στο θέμα των σχολείων. Οσο για το θέμα των εκκλησιών, μέλη της επιτροπής λένε ότι ουδέποτε ερωτήθηκαν, και πολύ περισσότερο ουδέποτε εισηγήθηκαν, για εξαίρεση των ναών από το γενικό αυστηρό lockdown.

Αμηχανία στην κυβέρνηση έχει προκαλέσει και η παρέμβαση του Ηλία Μόσιαλου ο οποίος ζήτησε δημόσια εξηγήσεις για τις δηλώσεις Γεωργιάδη. «Η κυβέρνηση», έγραψε, «οφείλει να διευκρινίσει αν οι δηλώσεις εκπροσώπου της για μη έγκαιρη υιοθέτηση μέτρων στη Θεσσαλονίκη, παρά τις υποδείξεις των ειδικών, είναι προσωπικές απόψεις ή εκφράζουν το σύνολο της κυβέρνησης».

«Eίναι λογικό να αλλάζει γνώμη και πορεία η κυβέρνηση όταν αλλάζουν τα δεδομένα σε μια τόσο δυναμικά εξελισσόμενη κατάσταση. Αυτό που δεν είναι λογικό είναι να εκπέμπονται αντικρουόμενα μηνύματα και να μην υπάρχει συνοχή στην εκπομπή των μηνυμάτων», πρόσθεσε, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις συνολικές πολιτικές παλινωδίες στην κρίση της πανδημίας.