Για την πυρκαγιά στον περιβάλλοντα χώρο και εντός της Ιεράς Μονής Οσίου Λουκά, μνημείου εγγεγραμμένου στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ενημερώνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού, τονίζοντας ότι προκλήθηκαν «ζημιές μόνο στον περιβάλλοντα χώρο και σε εγκαταλελειμμένο κελί».

Ads

Μεταξύ άλλων το Υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει στην ανακοίνωσή του:

«Η μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή της Τ.Κ. Στειρίου του Δήμου Διστόμου-Αράχοβας- Αντίκυρας Βοιωτίας απείλησε ιδιαίτερα τη Μονή του Οσίου Λουκά, μνημείου εγγεγραμμένου στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Με την έγκαιρη και συντονισμένη παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και χάρη στις εργασίες συστηματικής αποψίλωσης του περιβάλλοντος χώρου, που είχαν προηγηθεί, από τον Δήμο Διστόμου-Αράχοβας- Αντίκυρας, το Καθολικό της Μονής, ο Ναός της Παναγίας, η Κρύπτη, το Φωτάναμα, το Βορδονάρειο και οι Βορειοανατολικές Στοές δεν υπέστησαν ουδεμία βλάβη.

Ads

Η φωτιά έβλαψε τμήμα του περιβάλλοντος χώρου της Μονής, κατέκαψε τη στέγη του εγκαταλελειμμένου κελιού του μοναχού Ιωάσαφ, του 19ου αιώνα, στη νοτιοανατολική πτέρυγας της Μονής, με αποτέλεσμα την κατάρρευση του κτηρίου, ενώ προκάλεσε βλάβες στους χώρους υγιεινής των επισκεπτών.

Χάρη στις άμεσες ενέργειες του προσωπικού της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, αμέσως μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, σε πολύ μικρή απόσταση από τη Μονή, απομακρύνθηκαν, με ταχύτητα και ασφάλεια, επισκέπτες και προσκυνητές, που εκείνη την ώρα βρίσκονταν εντός του μνημείου».

Τι απαντάνε οι αρχαιολόγοι

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, απάντησε στο υπουργείο υπενθυμίζοντας τη φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών το 2020 και την τότε στάση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνης, που είχε πει πως «το να βλέπει λίγο και ο επισκέπτης το καμένο κάτω δεν είναι και τίποτα τρομερό» και ένα χρόνο μετά τη διάψευση της ίδιας ότι έχει καεί το Τατόι.

Η απάντηση της κ. Κουτσούμπα:

«-Η μελέτη πυρόσβεσης για το μνημείο UNESCO στάλθηκε από την Εφορεια Αρχαιοτήτων Βοιωτίας στο ΥΠΠΟ, για έγκριση από το ΚΑΣ, δυο χρόνια πριν. Βέβαια η πολιτική ηγεσία έχει άλλες προτεραιότητες για το ποια είναι τα “επειγοντα” θέματα στο Υπουργείο. Και καλό είναι να μην κρύβεται πίσω από τις Υπηρεσίες για τις “καθυστερήσεις”, η ίδια Υπουργός που πριν λίγες μέρες έβγαλε σε χρόνο dt Υπουργική Απόφαση για την “έξωση” του ΣΕΑ, χωρίς να περιμένει καμία αρμόδια Υπηρεσία να “γνωμοδοτήσει”.

-Η ΕΦΑ Βοιωτίας δεν έχει τμηματάρχη βυζαντινών μνημείων, παρότι έχει την προστασία βυζαντινού μνημείου UNESCO. Πριν από ένα χρόνο ακριβώς συνάδελφος, που υπηρετούσε στην Αθήνα, ζήτησε να πάει στην κενή θέση ως Τμηματάρχης. Το αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο γνωμοδότησε -όπως είναι λογικό- θετικά. Τι συνέβη μετά, μήπως θυμάται η Υπουργός και ο Υπηρεσιακός Γραμματέας; Η μετάθεση κόπηκε! Μήπως θα ήθελε η Υπουργός ή ο Υπηρεσιακός Γραμματέας να μας εξηγήσουν εκείνη την (παράνομη) απόφαση και να μας πουν αν τώρα θα αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί;

-Η Βοιωτία ακόμη φλέγεται και προφανώς και είναι θέμα της συνολικής δασοπυρόσβεσης, της διάλυσής της και της διάλυσης της πρόληψης. Το θέμα δεν είναι ότι ξεκινά μια φωτιά (φωτιές αρπάζουν από άπειρες αιτίες και θα συνεχίσουν!), το θέμα είναι αν την βρίσκουμε νωρίς και την περιορίζουμε, αυτό είναι η πρόληψη και η πυρόσβεση. Όμως, ένα μνημείο UNESCO, και μάλιστα ένα μοναστήρι εν λειτουργία, όφειλε να έχει δικό του σύστημα πυρόσβεσης. Όπως έχουν ένα σωρό άλλες φροντίδες και υποχρεώσεις τα μνημεία UNESCO.

Πριν από 3 χρόνια, η φωτιά πέρασε μέσα από τον Αρχαιολογικό Χώρο των Μυκηνών, επίσης μνημείο UNESCO. Τότε η Υπουργός είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων: «Το να βλέπει λίγο και ο επισκέπτης το καμένο κάτω δεν είναι και τίποτα τρομερό». Αυτό όντως δεν είναι τρομερό, το τρομερό είναι ότι το 2020 η έννοια της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου δεν ήταν να κοιτάξει αν είχαμε κάποιο συστημικό πρόβλημα στους χώρους UNESCO και να φροντίσει να το λύσει κατά προτεραιότητα -σε όλους τους χώρους UNESCO, και στους άλλους αρχαιολογικούς χώρους- αλλά να πείσει ότι “δεν έγινε και τίποτα, δεν κάηκε και τίποτα”.

Τα ίδια -και χειρότερα- έγιναν με την φωτιά στο Τατόι, όπου για μια εβδομάδα το ΥΠΠΟ διέψευδε ότι είχε καεί οτιδήποτε, μέχρι που βγήκαν τα βίντεο και αναγκάστηκε να μιλήσει για το θέμα! Και στο σημερινό δελτίο τύπου του ΥΠΠΟ για τον Όσιο Λουκά, τρία χρόνια μετά, η έγνοια είναι ακριβώς η ίδια. Η επικοινωνία και όχι η ουσία. Και ό,τι μπορεί να κρυφτεί κάτω από το χαλί, ή αν δεν μπορεί να κρυφτεί, ας φταίει τουλάχιστον κάποια Υπηρεσία, η πολιτική ηγεσία άλλωστε, μπορεί να εγκαινιάζει έργα και να επαίρεται ότι “επιταχύνει διαδικασίες”, όταν όμως βγει στην επιφάνεια η αλήθεια, δεν έχει ποτέ καμία ευθύνη για τίποτα…».