Την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ σε ποσοστό 49%, ανακοίνωσε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης. Όπως είπε στόχος αυτού του μοντέλου για τα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας είναι «να προσελκύσουμε όχι μόνο θεσμικούς αλλά και στρατηγικού χαρακτήρα επενδυτές».

Ads

Ο υπουργός Περιβάλλοντος υποστήριξε ότι με τη λύση που επελέγη για ιδιωτικοποίηση 49% εξασφαλίζεται τόσο ταμειακή ένεση για τη ΔΕΗ όσο και ο εκσυγχρονισμός του ίδιου του ΔΕΔΔΗΕ. Επίσης, επανέλαβε ότι μέσα στο 2020 θα προχωρήσει περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Διαφορετική αντίληψη από Ερντογάν

Αναφερόμενος στην διεθνή ενεργειακή πολιτική ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο κ. Ερντογάν έχει τη δική του αντίληψη, αλλά έχουμε και εμείς τη δική μας».

Ads

Στη συνέχεια έκανε αναφορά στα διεθνή ενεργειακά έργα στα οποία συμμετέχει η χώρα μας σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι:

– Είναι σταθερή η δέσμευση Ελλάδας και Ισραήλ ότι ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed (σχεδιάζεται να μεταφέρει αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας) θα προχωρήσει.

– Είναι επίσης σταθερή η δέσμευση της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ ότι θα προχωρήσει η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ των τριών χωρών. «Η άρση της απομόνωσης της Κύπρου στο επίπεδο της ηλεκτρικής ενέργειας είναι για εμάς προτεραιότητα», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

– Υπεγράφη η διακυβερνητική συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου IGB Ελλάδας-Βουλγαρίας. Στόχος είναι να τεθεί σε λειτουργία σε 2 με 3 χρόνια.

– Ξεμπλοκάρεται η Υπόγεια Αποθήκευση Φυσικού Αερίου στην Καβάλα για να προχωρήσει ο σχετικός διαγωνισμός.

– Η κυβέρνηση στηρίζει τον πλωτό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη που είναι έργο στρατηγικής σημασίας για τη χώρα.

«Η Ελλάδα δεν ετεροπροσδιορίζεται»

«Διαμηνύουμε ότι η Ελλάδα δεν ετεροπροσδιορίζεται. Προχωρά αποφασιστικά στο δικό της πρόγραμμα εξόρυξης υδρογονανθράκων με σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά και με βάση το εθνικό συμφέρον», υποστήριξε τέλος ο Κωστής Χατζηδάκη.