Ξανά στους δρόμους βγαίνουν φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι στην εκπαίδευση σήμερα Πέμπτη (8/2) σε νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο κατά της ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Ads

Σημειώνεται ότι το κάλεσμα των φοιτητικών συλλόγων στηρίζει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού, με 24ωρη απεργία.

Για διευκόλυνση συμμετοχής των δημοσίων υπαλλήλων και ειδικά των εκπαιδευτικών στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, η ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσε στάση εργασίας από τις 11.00πμ μέχρι τη λήξη του ωραρίου και καλεί σε συμμετοχή στη φοιτητική κινητοποίηση.

Επιπλέον, ώρα του συλλαλητηρίου θα πραγματοποιηθούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας.

Ads

Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού, αναφέρει πως αύριο κηρύσσει και η ίδια 24ωρη απεργία προκειμένου να στηρίξει τους φοιτητές ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια για ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Μάλιστα τονίζει πως «το 16ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ υποστηρίζει σθεναρά την ακαδημαϊκή ελευθερία και το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ, τα οποία ευθέως υπονομεύονται από τις εισαγγελικές διώξεις και τις εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας».

Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΣΔΕΠ αναφέρει πως «το 16ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ υποστηρίζει σθεναρά την ακαδημαϊκή ελευθερία και το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ, τα οποία ευθέως υπονομεύονται από τις εισαγγελικές διώξεις και τις εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας. Η εκπαιδευτική διαδικασία και η διεξαγωγή εξετάσεων αποτελεί αποκλειστική ευθύνη των λειτουργών της Ανώτατης Δημόσιας Εκπαίδευσης οι οποίοι οφείλουν να προασπίσουν την αξιοπιστία και την ακεραιότητά τους. Ταυτόχρονα υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των φοιτητικών συλλόγων να αγωνίζονται δημοκρατικά για την διασφάλιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου και του μέλλοντός τους. Η ΠΟΣΔΕΠ προκηρύσσει 24ωρη απεργία για την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου ενώ για όσα Τμήματα και συναδέλφους βρίσκονται υπό πίεση λόγω “υποχρέωσης” εφαρμογής εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής εξεταστικής, στηρίζει την ανυπακοή τους εφόσον κρίνουν ότι διακυβεύεται το αδιάβλητο της εξέτασης, και παράλληλα προκηρύσσει επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας για όλη την εβδομάδα από αύριο Δευτέρα έως την Παρασκευή», καταλήγει.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Τετάρτη (7/2), ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσίασε το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια σε συνέντευξη Τύπου όπου, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η ίδρυσή τους θα γίνει κατόπιν έγκρισης από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και τη γνωμοδότηση του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Επίσης, οι τίτλοι σπουδών θα σφραγίζονται από το υπουργείο Παιδείας και δεν θα χρειάζεται αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ.

Τέλος, ανέφερε ότι οι υποψήφιοι μέσα από τις εξετάσεις των Πανελλαδικών θα μπαίνουν και στα μη κρατικά πανεπιστήμια, πιάνοντας την ελάχιστη βάση εισαγωγής του πεδίου και όχι του τμήματος.