Ένταση επικράτησε στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Την ώρα που οι φοιτητές βρίσκονταν μπροστά από τη Βουλή, δέχθηκαν επίθεση από τους άνδρες των ΜΑΤ που βρίσκονταν στο σημείο.

Ads

Ακολούθησε εκτεταμένη χρήση χημικών.

Ο φωτογραφικός φακός του πρακτορείου Eurokinissi κατέγραψε στιγμιότυπα από την ένταση έξω από τη Βουλή.

Μετά το τέλος του συλλαλητηρίου ακολούθησαν επεισόδια στα Εξάρχεια με πέτρες από ομάδα που βρέθηκε εκεί ενώ η αστυνομία προχώρησε σε ορισμένες προσαγωγές.

Διαβάστε: Πανεπιστήμια / Ενστάσεις για τις διαδικτυακές εξετάσεις – Ποια ιδρύματα αρνούνται να τις εφαρμόσουν

Φοιτητές εισέβαλαν στην πρυτανεία του ΑΠΘ

Στην κατάληψη του κτιρίου της Πρυτανείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) προχώρησαν το μεσημέρι της Πέμπτης (1/2) φοιτητές και φοιτήτριες, μετά την ηχηρή διαδήλωση κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Όπως αναφέρει το Voria.gr, τα άτομα που εισέβαλαν στην Πρυτανεία ανάρτησαν ένα μεγάλο πανό στην πρόσοψη του κτιρίου, το οποίο γράφει “Κάτω τα χέρια από τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία – Η εξεταστική πρέπει να μας περιμένει, το μέλλον μας όχι”. Το πανό φέρει την υπογραφή των Τμημάτων Γεωλογίας και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής.

https://www.youtube.com/watch?v=1g0de9xpxwk

Σημειώνεται ότι για το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της Συγκλήτου για την παρουσίαση των υποψηφιοτήτων για το αξίωμα του πρύτανη.

περισσότερες από 30 σχολές σε ΠΑΜΑΚ και ΑΠΘ παραμένουν υπό κατάληψη, ενώ χθες, Τετάρτη (31/1) η Σύγκλητος και των δύο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων αποφάσισε η εξεταστική να διεξαχθεί διαδικτυακά, ενώ στα τμήματα που δεν τελούν υπό κατάληψη, οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν κανονικά, δια ζώσης.

«Πτυχία με αξία, δωρεάν σπουδές, δεν είναι πελάτες οι φοιτητές»

«Πτυχία με αξία, δωρεάν σπουδές, δεν είναι πελάτες οι φοιτητές» και «δεν είναι εγκληματίες οι φοιτητές, παλεύουν για δημόσιες και δωρεάν σπουδές», «ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, ποτέ δεν θα ιδρύσετε σχολές ιδιωτικές», «ιδιωτικές σχολές θέλει η ΝΔ να φτιάξει, το άρθρο 16 κανείς δεν θα πειράξει», «τον λόγο για το άσυλο τον έχουμε εμείς και όχι οι πρυτάνεις, τα ΜΑΤ κι οι εισαγγελείς», μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν στο δυναμικό συλλαλητήριο.

Το συλλαλητήριο της Αθήνας ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, στο οποίο συμμετείχαν φοιτητές, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια ξεκίνησε από τα Προπύλαια.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχε μεταξύ άλλων και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής ενώ δυναμική παρουσία ήταν και αυτή των εκπαιδευτικών καθώς ΟΛΜΕ και ΔΟΕ κήρυξαν στάσεις εργασίας, από τις 11 π.μ..

Μεγάλα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν και σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Γιάννενα και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Περισσότερα από 250 τμήματα τελούν υπό κατάληψη σε όλη τη χώρα αυτές τις ημέρες, εν αναμονή νέων γενικών συνελεύσεων που θα καθορίσουν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων.

«Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης που εντείνει την συκοφαντία, τον αυταρχισμό και την καταστολή απέναντι στους φοιτητές που αγωνίζονται για πτυχία με αξία και για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές, ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Απαιτούμε να σταματήσει τώρα η απαράδεκτη πίεση στις πρυτανικές αρχές και τις διοικήσεις που καλούνται να στοχοποιήσουν αγωνιστές φοιτητές και προέδρους Φοιτητικών Συλλόγων στα πλαίσια της εισαγγελικής έρευνας που διενεργείται για τις φοιτητικές κινητοποιήσεις», αναφέρουν οι φοιτητικοί σύλλογοι σε χθεσινό ψήφισμα.

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

 

Δείτε εδώ βίντεο και φωτογραφίες από το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη