Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε, από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων». Την ερχόμενη Τετάρτη 6 Μαρτίου, το νομοσχέδιο  –που έγινε δεκτό επί της αρχής, με κυβερνητική πλειοψηφία, βρίσκοντας απέναντι την Αντιπολίτευση– θα τεθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ads

Αναμένεται να έρθει προς ψήφιση την Παρασκευή 8 Μαρτίου, με αντίστοιχη κλιμάκωση των κινητοποιήσεων από φοιτητές, καθηγητές και κόμματα που δηλώνουν την αντίθεσή τους.

Η κυβερνητική τοποθέτηση

Ως προς την κυβερνητική τοποθέτηση, στην καταληκτική του ομιλία, ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, επέκρινε την Αντιπολίτευση για διάθεση ιδεολογικής διαμάχης «λες και είμαι στα αμφιθέατρα της ΑΣΟΕΕ το 2001».

Πιο συγκεκριμένα, για τη συνταγματική στάση του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι τον «ξενίζει» δεδομένου ότι έχουν γνωμοδοτήσει διαφορετικά, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο καθηγητής Ν. Αλιβιζάτος.

Ads

Όσο για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το λεγόμενο σκανδιναβικό μοντέλο, δήλωσε ότι μοιάζει περισσότερο με σκανδιναβικό «σταυρόλεξο», διότι δεν υπάρχει αυτούσιο σε καμία χώρα της περιοχής.

«Χτύπημα στο κράτος δικαίου» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Διον. Καλαματιανός, υποστήριξε: «Αντί να ρυθμίσετε τα κολέγια με νόμο, ισοπεδώνετε την ανώτατη παιδεία παραβιάζοντας το Σύνταγμα». Ο ίδιος είπε ότι από τις συνεδριάσεις της Επιτροπής έχει αποδειχτεί ότι το νομοσχέδιο παραβιάζει το άρθρο 16 του συντάγματος και οδηγεί σε απαξίωση της Παιδείας.

Ο Διον. Καλαματιανός απηύθυνε κάλεσμα στην κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο και να μην προβεί σε αυτή τη συνταγματική εκτροπή.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο ίδιος απευθυνόμενος στους βουλευτές της πλειοψηφίας, «Σας καλούμε να μην επιφέρετε ένα ακόμα χτύπημα στο κράτος δικαίου. Δεν σας απασχολούν οι καταδίκες;», ενώ δήλωσε πως με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση ετοιμάζει «πελατεία για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια».