Για μια «τεράστια ομολογία αποτυχίας» της κυβέρνησης κάνει λόγο, μιλώντας στο Tvxs.gr, το μέλος του Δ.Σ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλογου και επικεφαλής του Μετώπου Νοσοκομειακών Γιατρών για την Υγεία, Δημήτρης Βαρνάβας, σχολιάζοντας την απόφαση για επίταξη 200 ιδιωτών γιατρών. «Αν είχαν γίνει οι απαραίτητες προσλήψεις όλο αυτό το διάστημα, αν είχαν ενισχύσει τους γιατρούς των νοσοκομείων, όχι με παλαμάκια, κι αν είχαν σχέδιο θα ήμασταν ασφαλώς σε τελείως διαφορετική κατάσταση», λέει ο γιατρός.

Ads

Συγκεκριμένα μιλώντας στο Tvxs.gr ο κ. Βαρνάβας δήλωσε: «Πρόκειται για τεράστια ομολογία αποτυχίας από τον υπουργό. Θυμίζω ότι 940 θέσεις που ήταν προκηρυγμένες από την προηγούμενη κυβέρνηση, όταν ανέλαβε ο κ. Κικίλιας τις πάγωσε για ένα και πλέον χρόνο και τις ξεπάγωσε μόνο όταν η πανδημία είχε αρχίσει να εξαπλώνεται πολύ γρήγορα. Αν είχαν γίνει αυτές οι προσλήψεις, αν είχαν δρομολογηθεί επιπλέον προσλήψεις όλο αυτό το διάστημα για να στελεχώσουν τα νοσοκομεία, αν είχαν ενισχύσει τους γιατρούς των νοσοκομείων και όχι με παλαμάκια, και αν είχαν σχέδιο, θα ήμασταν ασφαλώς σε τελείως διαφορετική κατάσταση».

Και πρόσθεσε: «Ακόμα και ο αριθμός 200 είναι εντελώς αυθαίρετος. Ποιός τον εισηγήθηκε στον υπουργό την ώρα που τα νοσοκομεία της Αττικής βρίσκονται υπό κατάρρευση;» σχολιάζει.

Ως επικεφαλής του Μετώπου Νοσοκομειακών Γιατρών για την Υγεία, ο κ. Βαρνάβας προτείνει την συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με ενιαίους κανόνες: «Όλος ο ιδιωτικός τομέας, δηλαδή θεραπευτήρια, πρωτοβάθμιες δομές, αυτοαπασχολούμενοι γιατροί, να αποτελέσει έναν ενιαίο χώρο με το δημόσιο σύστημα Υγείας, με ενιαίους κανόνες ούτως ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Εμείς ως Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών είμαστε διατεθειμένοι να βάλουμε πλάτη σε οτιδήποτε μας ζητηθεί χωρίς να λογαριάζουμε κόστος, ούτε να διεκδικούμε έπαθλα και αμοιβές».
   
Παράλληλα ο κ. Βαρνάβας επισημαίνει και το παράδοξο της εξέλιξης με τις επιτάξεις: «Είναι ειρωνεία. Πριν δύο χρόνια τα νεοφιλελεύθερα στελέχη του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου διοργάνωναν ημερίδες πάνω στις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ζητούσαν δηλαδή να μπουν ιδιώτες γιατροί στα νοσοκομεία. Και τώρα θα μπουν αλλά με όρους επίταξης, από την κυβέρνηση την οποία τα ίδια αυτά στελέχη λάτρευαν», τονίζει ο κ. Βαρνάβας.

Ads

Αναφερόμενος μάλιστα στην σχετική ανακοίνωση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), με την οποία ο Σύλλογος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν έχει κάνει προσλήψεις στο ΕΣΥ,  συμπληρώνει: «Τώρα θυμήθηκαν να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση ότι δεν έχει κάνει επαρκείς προσλήψεις στο ΕΣΥ, ενώ μέχρι πρόσφατα η θέση τους ήταν το ΕΣΥ να αφεθεί στην τύχη του και να ενισχυθούν οι ιδιώτες».

Μπορεί η κριτική του ΠΙΣ να έχει προφανή βάση, όμως υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο ο Σύλλογος είχε αρνηθεί ιδιαίτερα γαλαντόμο και άδικη για τους γιατρούς του ΕΣΥ πρόταση από την πλευρά της κυβέρνησης. «Ήταν μια εξευτελιστική για τον ΠΙΣ στιγμή, όταν μέσα στη δίνη του δεύτερου κύματος στη βόρεια Ελλάδα, αντί να καλέσει τους γιατρούς να συμβάλουν άνευ όρων στη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, άρχισε να μπαίνει σε παζάρια για το πόσα θα διεκδικήσει από το υπουργείο. Την ώρα μάλιστα που η προσφορά του υπουργείου προέβλεπε αμοιβές ήδη πολύ υψηλότερες από αυτές των γιατρών του ΕΣΥ, ακόμα και διευθυντών με 35 έτη υπηρεσίας. Ήταν μια στάση τελείως ανακόλουθη ως προς τις στιγμές που βιώνουμε», σημειώνει το μέλος του Δ.Σ του ΠΙΣ», αναφέρει και συνεχίζει:

«Γιατί λοιπόν έπρεπε να φτάσουμε στην κορύφωση του τρίτου κύματος, μετρώντας 7.500 νεκρούς για να προχωρήσει η κυβέρνηση στην επίταξη, έστω και ιδιωτών γιατρών αν όχι ολόκληρων κλινικών; «Είναι μια πολύ καθυστερημένη ενέργεια, τελείως πρόχειρη, η οποία αυτή τη στιγμή είναι αμφίβολο αν θα δώσει αποτελέσματα. Διότι το υπουργείο Υγείας δεν έκανε καμία προετοιμασία ούτε για το ίδιο το ΕΣΥ ούτε για την ενίσχυση του αν αυτό κρινόταν απαραίτητο από ιδιώτες γιατρούς. Συμπεριφέρεται τελείως απρογραμμάτιστα με αποτέλεσμα να μην μπορεί αυτή τη στιγμή να εμπνεύσει τους ιδιώτες γιατρούς προκειμένου αυτοί να σπεύσουν προς βοήθεια».

«Ένα χρόνο η κυβέρνηση ελπίζει να τελειώσει η πανδημία χωρίς να επενδύσει στο ΕΣΥ»

Για παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης μιλάει και Ανδρομάχη Ζουρμπάκη, παθολόγος, ιδιώτης γιατρός, σχολιάζοντας στο Tvxs.gr την επίταξη που ανακοίνωση ο υπουργός Υγείας. «Ένα χρόνο τώρα φωνάζουν και οι πέτρες. Πάρτε γιατρούς, κάντε μόνιμες προσλήψεις, το ΕΣΥ είναι αποδυναμωμένο και γερασμένο. Ένα χρόνο τώρα οι γιατροί του ΕΣΥ έχουν εξοντωθεί να παλεύουν αβοήθητοι. Ένα χρονο τώρα η κυβερνηση μοιράζει χρημα στα καναλια, στους μεγαλοκλινικαρχες, σε προσληψεις αστυνομικων κι εξοπλισμό της αστυνομιας», αναφέρει και προσθέτει:

«Ένα χρόνο τώρα ελπίζει πως θα περάσει η πανδημία χωρίς να επενδύσει στο ΕΣΥ. Και τώρα που απέτυχε παταγωδώς να διαχειριστεί την κατάσταση και τα νοσοκομεία βουλιάζουν κυριολεκτικά αντί να τα ενισχύσει με μόνιμο προσωπικό, αποφάσισε να αρπάξει ο, τι βρει πρόχειρο κι εύκολο δηλ. τους γιατρούς της γειτονιάς. Συνηθισμένη η κυβέρνηση να ασκεί βία».

«Μόνο που οι γιατροί της γειτονιάς εδώ κι ένα χρόνο δεν είναι κρυμμένοι σπίτι τους. Εξεταζαν ασθενείς, βασικά έκαναν πρωτοβάθμια περίθαλψη γιατί ουτε εκεί επένδυσε η κυβέρνηση. Ενα χρόνο τώρα ο ΕΟΔΥ παρέπεμπε τους ασθενείς για οδηγίες και παρακολούθηση στο γιατρό τους. Ενα χρόνο τώρα, δουλεύουμε στο ιατρείο, στα σπιτια ασθενών και απο το τηλέφωνο, πολύ τηλέφωνο, τρέλα με το τηλέφωνο. Πολλή δουλειά να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί. Εμείς το καταφέραμε κι οχι η γελοία γεματη αντιφάσεις κυβερνητική πολιτική. Άρα, εκεί που είμαστε, είμαστε χρήσιμοι, δεν περισσεύουμε», δηλώνει στο Tvxs.gr.

Και καταλήγει: «Είναι σαφές πως οι μάχιμοι γιατροί, αυτή τη στιγμή δεν επαρκούν. Αρα να προσλάβουνε γιατρούς, νεους γιατρούς. Από όπου φεύγει ενας ιδιωτης, γιατρός της γειτονιας δημιουργείται ένα κενό. Κενό περίθαλψης που αφορά κόσμο, ανθρώπους με  ονοματεπώνυμο κι ανάγκες. Αποδυναμώνοντας την πρωτοβάθμια περίθαλψη, αυξάνουνε το πληθυσμό που θα αναζητά βοήθεια στα νοσοκομεία. Αλλά ούτε κι αυτό τους αφορά. Ένας χρόνος πανδημίας και ο υπουργός υγείας προσφέρει στο ΕΣΥ, 200 ιδιώτες γιατρούς με στρατιωτικό νόμο. Αυτό μπορεί, αυτό θέλει, αυτό κάνει. Τόσο λίγος, τόσο αναποτελεσματικός, τόσο επικίνδυνος. Σήμερα τα κανάλια θα τους αποθεώσουν, οι γιατροί θα τους μισήσουν και οι πάσχοντες θα συνεχίσουν να αναζητούν κλίνες νοσηλείας, κλίνες ΜΕΘ και γιατρούς. Η επίταξη δεν είναι πράξη γενναιότητας, αλλά ομολογία αποτυχίας».