Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, Γιώργος Πικράκης, σε άρθρο του που φιλοξένησαν οι εφημερίδες του Ηρακλείου με αφορμή τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη, κάλεσε την ομοσπονδία των αστυνομικών να προχωρήσει σε συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων και να διεκδικήσει τη λήψη θεσμικών μέτρων, προτείνοντας μεταξύ άλλων να χαρακτηρίζεται «ιδιώνυμο κάθε αδίκημα σε βάρος αστυνομικού εν ώρα υπηρεσίας» και ζητώντας «βαρύτερες ποινές χωρίς αναστολή για τους δράστες με άμεση τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα».

Ads

Ασφαλώς, με τον τρόπο αυτό, συλληφθέντες που τους αποδίδονται κατηγορίες επίθεσης σε αστυνομικό και καταδικάζονται στο αυτόφωρο θα οδηγούνται στη φυλακή χωρίς η έφεση να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, με τον κ. Πικράκη, να μην εισηγείται αντίστοιχο μέτρο για τα αδικήματα αστυνομικών εις βάρος πολιτών, όπως αναφέρει ο Μάριος Διονέλλης στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, υποστηρίζει πως οι αστυνομικοί, πρέπει να απαλλαχθούν «από τη φυσική παρουσία ως μάρτυρες σε δικαστικές αίθουσες ώστε να μη στοχοποιούνται από κατηγορούμενους εγκληματίες και διάφορους αλληλέγγυους (sic) τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους».

O ίδιος μάλιστα ζητά πλήρη ανωνυμία για τους συναδέλφους του καθώς προτείνει «η ανάγνωση των ενόρκων καταθέσεων να αρκεί και να αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο ενώπιον του δικαστηρίου με άμεση τροποποίηση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, χωρίς να δημοσιοποιούνται τα στοιχεία των μαρτύρων αστυνομικών».

Ads

Οι προτάσεις αυτές βέβαια από τον κ. Πικράκη, προκάλεσαν και αντιδράσεις.

«Είναι προτάσεις προβληματικές και επικίνδυνες», δηλώνουν τα μέλη της Δικηγορικής Συσπείρωσης Ηρακλείου, Μιχάλης Σαρχιανάκης και Θόδωρος Τερζάκης, οι οποίοι κατέθεσαν αίτηση για επείγουσα συζήτηση και λήψη απόφασης επί των προτάσεων αυτών από τον Δικηγορικό Σύλλογο Ηρακλείου, το Δ.Σ. του οποίου συνεδριάζει την Τετάρτη, ενώ, για «αναχρονιστικές» προτάσεις κάνει λόγο στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Αρης Ροζάκης: «Πρόκειται για προτάσεις εκτός τόπου και χρόνου. Δεν μπορούμε εν έτει 2021 να καθιερώνουμε ιδιώνυμα εγκλήματα επειδή στρέφονται κατά αστυνομικών. Οσο δε για την απαλλαγή από τις μαρτυρικές καταθέσεις, είναι πρόταση που στρέφεται εις βάρος της ουσίας της ποινικής δίκης», λέει ο ίδιος.