Επίθεση κατά του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ εξαπέλυσε ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, με ανακοίνωση που εξέδωσε και στην οποία επισήμανε ότι τόσο σημαντικά ζητήματα όπως το ονοματολογικό δεν μπορούν να λυθούν μέσω τηλεφώνου.

Ads

«Είναι μη σοβαρό και ανεύθυνο ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για τους πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας να επιλύεται τηλεφωνικά και με προσωπική συμφωνία μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας, δε, στην έκκληση του Ζάεφ η συμφωνία να υποστηριχθεί από όλους τους πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες, ο Γκ. Ιβάνοφ σχολίασε ότι για μια τέτοια συμφωνία «απαιτείται ευρεία εθνική συναίνεση, ώστε να εξευρεθεί λύση που δεν θα παραβιάζει την αξιοπρέπεια του μακεδονικού λαού».

Σαφείς ήταν οι αιχμές του και για τη δήλωση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ ότι η πιθανή απόρριψη της συμφωνίας με την Ελλάδα θα έθετε σε κίνδυνο τις προοπτικές της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» για ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Ads

Σχολιάζοντας ακριβώς αυτή τη δήλωση, από το γραφείο του Γκιόργκι Ιβάνοφ ανέφεραν ότι «αυτή η δήλωση είναι μια απέλπιδα προσπάθεια χειραγώγησης του κοινού και υποκίνησης των Μακεδόνων πολιτών μετά από πιθανή ψηφοφορία με δημοψήφισμα».

Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Οι στρατηγικές δεσμεύσεις της Δημοκρατίας της Μακεδονίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ είναι σαφώς καθορισμένες και δεν μπορούν να μεταβληθούν. Η διατήρηση του συνταγματικού ονόματος (σ.σ.: «Δημοκρατία της Μακεδονίας») και η εξεύρεση λύσης που δεν θα προκαλέσει αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας δεν στρέφονται καθόλου κατά της ένταξης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ».

Η απάντηση Ζάεφ

Ο Ζάεφ σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ, ανταπάντησε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της ΠΓΔΜ, κραδαίνοντας το μείζον της ένταξης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, αναφερόμενος στη μετανάστευση των νέων Σκοπιανών λόγω της οικονομικής ασφυξίας και υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα το δημοψήφισμα.

«Εμείς οι πολιτικοί πρέπει να υπηρετούμε τους πολίτες και πρέπει να οικοδομούμε συνεργασίες, να ωθούμε προς τα εμπρός τη Μακεδονία σε όλες τις προοπτικές της. Σε μία τέτοια περίπτωση πιστεύω ότι θα έχουμε συσκέψεις και εκεί μπορούμε να εξετάσουμε όλα τα επιχειρήματα. Όλοι πρέπει να ενεργούν σύμφωνα με τις αρμοδιότητές τους και να μην ξεχνάμε ότι οι πολίτες είναι αυτοί που μας έχουν τοποθετήσει στις θέσεις μας. Αυτοί μας τοποθετούν, αυτοί μας αλλάζουν και, επομένως, για ένα τόσο σημαντικό θέμα αποφασίσαμε πως είναι απαραίτητη η διεξαγωγή δημοψηφίσματος».

Και προσέθεσε επ’ αυτού: «Όλες οι απογοητεύσεις που είδαμε, η μετανάστευση των νέων ανθρώπων που είδαμε, αυτά είναι τα δεδομένα στην Μακεδονία και για αυτά μιλά όλη η περίοδος που διανύσαμε μαζί από την ανεξαρτησία της χώρας μέχρι σήμερα. Ξέρουμε ποιες είναι οι προοπτικές αν λυθεί το ζήτημα, ξέρουμε ότι θα γίνουμε αμέσως μέλος του ΝΑΤΟ, ξέρουμε ότι θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Όλα αυτά είναι μπροστά μας, σε μας επαφίεται να αποφασίσουμε».