«Το ναυάγιο της Πύλου είναι το φονικότερο ναυάγιο στην ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας και ένα από τα φονικότερα στην ιστορία της μεταπολεμικής Ευρώπης. Είναι επίσης το μεγαλύτερο ρατσιστικό έγκλημα στην ιστορία της Ευρώπης εν καιρώ ειρήνης» είπε μεταξύ άλλων ο διασώστης Ιάσονας Απόστολος στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου στο Ευρωκοινοβούλιο, με θέμα «Αυτοψία ενός εγκλήματος: Το ναυάγιο της Πύλου».

Ads

Στην εκδήλωση στις Βρυξέλλες, η οποία θα επαναληφθεί στις 23 Νοεμβρίου στο Τριανόν ακούστηκε και η συγκλονιστική μαρτυρία επιζώντα.

Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος μεταξύ άλλων τόνισε πως:

«650 άνθρωποι νεκροί ή αγνοούμενοι. Και είναι ρατσιστικό έγκλημα γιατί νομίζω πως όλοι εδώ γνωρίζουμε, πως αν ήταν ευρωπαίοι πολίτες αντί για μετανάστες, θα τους έσωζαν από την πρώτη στιγμή, δεν θα τους άφηναν 15 ώρες στη μέση της θάλασσας.

Ads

» Γι’ αυτό ακούσαμε μια σειρά διαφορετικών αφηγήσεων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, προσπαθώντας να αποποιηθούν την ευθύνη τους.

» Αυτό που ακούμε από κυβερνήσεις όπως αυτές της Ελλάδας και της Ιταλίας είναι, πως εμείς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν είμαστε υπεύθυνες γι’ αυτά τα ναυάγια. Είναι ευθύνη των διακινητών. Αυτοί βάζουν τους ανθρώπους στις βάρκες.

» Εντάξει. Νομίζω πως όλοι εδώ γνωρίζουμε ότι οι διακινητές υπάρχουν, εξαιτίας της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση. Οι διακινητές υπάρχουν γιατί δεν υπάρχουν νόμιμες και ασφαλείς διαδρομές για τους ανθρώπους που αναζητούν ασφάλεια και προστασία στο ευρωπαϊκό έδαφος. Και μιλάω περισσότερο για τους μετανάστες του αυτοαποκαλούμενου «παγκόσμιου νότου». Ο μόνος τρόπος για καθέναν από αυτούς τους ανθρώπους είναι να πληρώσει έναν διακινητή και να ρισκάρει τη ζωή του στη θάλασσα. Να ρισκάρει να πνιγεί στο Αιγαίο πέλαγος ή στη Μεσόγειο. Ή ακόμα χειρότερα να ρισκάρει να βασανιστεί, να ξυλοκοπηθεί ή να πυροβοληθεί στα σύνορα του Έβρου.

» Δεν υπάρχει το 2023 τρόπος για έναν άνθρωπο να ασκήσει ένα διεθνώς κατοχυρωμένο δικαίωμά του, το δικαίωμα στο άσυλο.

» Ακούσαμε για το ναυάγιο της Πύλου, ότι δεν έσωσαν τους ανθρώπους γιατί δεν ήταν σε κίνδυνο. Επειδή η βάρκα κινούταν με σταθερή ταχύτητα προς την Ιταλία. Δεν είναι αληθές. Αλλά ακόμα κι αν ήταν έτσι αυτό δεν αλλάζει τίποτα γιατί το 99% των προσφυγικών βαρκών, είναι βάρκες σε κίνδυνο. Κίνδυνος δεν είναι μόνο όταν η βάρκα βυθίζεται. Δεν διασώζουμε μόνο ανθρώπους σε βάρκες που βυθίζονται. Θα ήταν πολύ αργά.

» Διασώζουμε τους μετανάστες γιατί μεταβαίνουν σε βάρκες χαμηλής ποιότητας, είναι υπερβολικά φορτωμένες, πολλές φορές πάνω από το όριο ασφαλείας, κανείς δεν φοράει σωσίβιο, δεν υπάρχουν σωστικά μέσα, εξοπλισμός πλοήγησης ή επικοινωνίας και μπορούν να καταρρεύσουν ανά πάσα στιγμή. Αυτή ήταν η κατάσταση του πλοίου της Πύλου. Η εγκατάλειψη των ανθρώπων αυτών για 15 ώρες στη θάλασσα, ή ακόμα χειρότερα η απόπειρα να τους αλλάξεις πορεία, είναι έγκλημα».

Ολόκληρη η ομιλία του Ιάσονα Αποστολόπουλου:

https://www.youtube.com/watch?v=-IGCTxMRI8w&ab_channel=www.tvxs.gr