Την περασμένη Παρασκευή ψηφίστηκε ο νέος νόμος Μηταράκη, που περιλάμβανε μεταξύ άλλων μια διάταξη με άρωμα Σαλβίνι, η οποία ποινικοποιεί τη διάσωση στο Αιγαίο, στοχοποιώντας όποια οργάνωση, διασώστη, ή πολίτη, επιχειρεί να διασώσει πρόσφυγες ή να καταγράψει πως αντιμετωπίζονται στην περιοχή από το ελληνικό λιμενικό. Την ίδια μέρα, λίγο νωρίτερα, η ελληνική κυβέρνηση εισέπραξε ένα ηχηρό χαστούκι από την αρμόδια ευρωπαία επίτροπο Dunja Mijatović που εγκάλεσε την Ελλάδα για βέβαιη και σκοπούμενη παραβίαση των διεθνών συμβάσεων και συνθηκών, με αφορμή την συγκεκριμένη διάταξη.

Ads

Η κυβερνητική πλειοψηφία δεν πτοήθηκε ούτε από την προειδοποίηση της επιτρόπου που επισήμανε πως «Το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να επανεξετάσει τη νομοθετική πρόταση που συζητείται η οποία θα εμπόδιζε σοβαρά το σωτήριο έργο που εκτελούν στη θάλασσα οι ΜΚΟ και τις δυνατότητες παρακολούθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους στο Αιγαίο», ούτε από τα πρόστιμα που έχει εισπράξει η χώρα εξαιτίας της παραβίασης των δικαιωμάτων των προσφύγων, ούτε από την αρνητική δημοσιότητα που έχει στιγματίσει τη χώρα, από διεθνή ΜΜΕ για τις πρακτικές της κυβέρνησης.

«Στόχος τους είναι να φιμώσουν τους μάρτυρες ώστε να μην υπάρχει καταγραφή των ενεργειών τους στο Αιγαίο. Οι αποκαλύψεις διεθνών ΜΜΕ όπως το BBC, το CNN κ.α. σε σχέση με την παραβίαση των δικαιωμάτων των προσφύγων και τις βίαιες επαναπροωθήσεις από το ελληνικό λιμενικό, άσκησαν πίεση στην κυβέρνηση κι αυτή με τη σειρά της απάντησε με αυτή την διάταξη η οποία στερείται οποιασδήποτε νομιμότητας γιατί καταπατά όλες τις διεθνείς συμβάσεις. Τρομοκρατούν τις ΜΚΟ και τον κόσμο της αλληλεγγύης απειλώντας τους με τεράστια πρόστιμα, ώστε να εξαφανιστούν από το Αιγαίο» λέει στο tvxs.gr ο διασώστης Ιάσονας Απόστολοπουλος.

Η κυβέρνηση μας φιμώνει γιατί έχει εκτεθεί διεθνώς

Ads

Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος δεν φάνηκε να εκπλήσσεται από αυτή την νομοθετική πρωτοβουλία. Εξάλλου, έπεσε ο ίδιος θύμα των ίδιων πολιτικών  πολύ πρόσφατα, με την ακύρωση της παρασημοφόρησης του από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας  που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων.

«Είναι στην πραγματικότητα η ίδια λογική. Ακύρωσαν την παρασημοφόρεση ενός διασώστη, γιατί έκανε κριτική στο λιμενικό. Δεν θέλουν μάρτυρες των ενεργειών τους. Θέλουν ασφυκτικό έλεγχο όλων των οργανώσεων που επιχειρούν σε θάλασσα και στεριά. Όλοι οι πρόσφυγες που έχουν βιώσει επαναπροωθήσεις, λένε ότι η πρώτη κίνηση που κάνουν οι άνδρες του λιμενικού, είναι να τους πάρουν κινητά και κάμερες ώστε να εξαφανίσουν κάθε στοιχείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον τους. Οι επιχειρήσεις είναι σχεδιασμένες να μείνουν κρυφές γιατί γίνονται απίστευτες παρανομίες» λέει ο Ιάσ. Αποστολόπουλος. που υποστηρίζει, ότι ο νόμος έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς ενεργειών προς αυτή την κατεύθυνση:

«Η ποινικοποίηση της διάσωσης έχει συνέχεια. Τον Μάρτιο του ’20, έστησαν επιχείρηση αποτροπής με αφορμή την υποτιθέμενη «εισβολή» στον Έβρο. Το ελληνικό λιμενικό, δέσμευσε μια τεράστια θαλάσσια έκταση από τη Λέσβο έως τη Σάμο με αυτό το πρόσχημα. Απαγορεύτηκε να πλέει οποιοδήποτε πλοίο κι έτσι κατάφεραν να εξαφανίσουν τις ΜΚΟ. Μετά συνεχίστηκε αυτό, με το επιχείρημα της πανδημίας. Έτσι οι διασωστικές ομάδες δεν μπορούσαν να επιχειρούν ούτε να καταγράφουν. Η καταγραφή είναι σημαντική. Έχει βουίξει ο τόπος για τα εγκλήματα της ελληνικής  κυβέρνησης που αποκάλυψαν το  BBC, o  ΟΗΕ, η Διεθνής Αμνηστία, το CNN κ.α. Χάρη σε αυτά τα ντοκουμέντα έχει αποδειχθεί και η εμπλοκή της Frontex γεγονός που δημιούργησε τριγμό και στο εσωτερικό της Κομισιόν».

Ποιες είναι οι παράνομες πρακτικές της ελληνικής κυβέρνησης;

«Έχουν κυκλοφορήσει από διεθνή μέσα τα περιστατικά βίαιων επαναπροωθήσεων. Βάζουν τους πρόσφυγες σε σχεδίες και τους σπρώχνουν στ’ανοιχτά. Στις  30 Ιουλίου είχαμε τρεις πρόσφυγες αγνοούμενους και αναζητούσαν οι ΜΚΟ επιζώντες. Το λιμενικό έδιωξε από τις έρευνες το μοναδικό διασωστικό σκάφος . Για να καταλάβετε πόσο εχθρικό είναι το κράτος στους διασώστες. Είχαμε τρεις αγνοούμενους και το σκάφος το διασωστικό, έκανε καταγγελία ότι το λιμενικό τους κάλεσε να πάνε σε ένα σημείο όπου ξεκίνησαν εξονυχιστικό έλεγχο εναντίον τους. Ενώ άνθρωποι πνίγονται, οι ελληνικές αρχές παρενοχλούν και εμποδίζουν διασώστες.

Συμβαίνουν απίστευτα πράγματα. Να πιάνεις ανθρώπους από Άνδρο και Εύβοια και να τους εξαφανίζεις στα νησιά και την Τουρκία, ενώ είσαι η επίσημη πολιτεία. Να ανεβάζουν οι άνθρωποι τις φωτογραφίες στο ίντερνετ και να καλούν την  Ύπατη Αρμοστεία  να τους σώσει και μετά να τους εξαφανίζουν οι Έλληνες λιμενικοί και να μην τους βρίσκει κανένας πουθενά! Πέρα από την πολιτική ευθύνη, βαραίνουν τον καθένα από τους λιμενικούς αδικήματα βαριά. Γι’αυτό θέλουν να εξαφανίσουν όλους τους μάρτυρες.

Μια Συριακή οργάνωση για τα δικαιώματα σύριων προσφύγων, έχει προσφύγει στην Χάγη και κατηγορεί την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Όταν γίνονται σκόπιμα εν καιρώ ειρήνης απέναντι σε αμάχους τέτοια πράγματα, συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η κυβέρνηση με αυτούς τους νόμους και με την ανοχή της απέναντι στους ακροδεξιούς ψηφοφόρους, δίνει θάρρος στην ελληνική Κου Κλουξ Κλαν. Είδαμε τι συνέβη με αφορμή την κούκλα Αμάλ, ένα παιδικό δρώμενο»

Ο νόμος Σαλβίνι απενεργοποιήθηκε στην Ιταλία, ενεργοποιήθηκε στην Ελλάδα

Στην ερώτηση, ποια σημεία της διάταξης προσομοιάζουν στα μέτρα Σαλβίνι απαντά:

«Στην Ελλάδα τιμωρείται ακόμα και με φυλάκιση πλέον, ακόμα και αναδρομικά όποιος έχει πλεύσει χωρίς την άδεια του λιμενικού. Αυτό έκανε κι ο Σαλβίνι. Η ελληνική κυβέρνηση ακολούθησε επίσης τη λογική των εξοντωτικών προστίμων σε όποιον διασώζει μετανάστες. Ο νόμος Σαλβίνι προέβλεπε πρόστιμο έως και 1 εκ. ευρώ».

Την ώρα που ο Σαλβινικός ξενοφοβικός  νόμος ήρθε δια χειρός Μηταράκη στην Ελλάδα, στη γειτονική Ιταλία η νέα κυβέρνηση τον κατέστησε ανενεργό

«Στην Ιταλία υπήρξε τεράστια κατακραυγή για τον νόμο Σαλβίνι και η νέα κυβέρνηση τον τροποποίησε, αλλά ουσιαστικά δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ. Εμείς το πλήρωμα του  Μάρε Ιόνιο εισπράξαμε πρόστιμο 300 χιλ. ευρώ και 66 χιλ. ευρώ για το ιστιοφόρο Άλεξ, την περίοδο εκείνη. Η νέα κυβέρνηση δεν το διέγραψε αλλά ούτε μας ζήτησε τα χρήματα».

Ψυχογιός: Η ΝΔ θέλει να δώσει διαπιστευτήρια στους ακροδεξιούς της Ευρώπης

Ο βουλευτής και τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Γιώργος Ψυχογιός, ρώτησε από το βήμα της βουλής, αν ισχύουν τα δημοσιεύματα που υποστηρίζουν πως η ΕΕ έκοψε χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, εξαιτίας των πρακτικών της ελληνικής κυβέρνησης.

«Απάντηση δεν έχω πάρει» λέει ο βουλευτής στο tvxs.gr. «Ζητάμε το αυτονόητο: Να τηρήσει η Ελλάδα το διεθνές δίκαιο και την ανθρωπιά. Να ζητήσει βοήθεια από τους εταίρους. Να πάψει η κυβέρνηση να κρύβει κάτω από το χαλί με την βοήθεια των ΜΜΕ τις πρωτοβουλίες της για το μεταναστευτικό. Ξέρετε ότι δεν μίλησε κανένας βουλευτής της ΝΔ στις επιτροπές για το θέμα;»

Ο βουλευτής εξηγεί, πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, βγήκε σε διαβούλευση στα τέλη του Ιούνη, αλλά η επίμαχη διάταξη δεν συμπεριλαμβανόταν. Τον ρωτάω αν πιστεύει ότι έχει σχέση με την ιστορία της παρασημοφόρεσης του Ιάσονα Αποστολόπουλου, η οποία ακυρώθηκε μετά  και από παρεμβάσεις βουλευτών της ΝΔ.

«Η ιστορία αυτή δημιούργησε ένα κλίμα και εξέθεσε την κυβέρνηση και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αν υπολογίσει κανείς, ότι υπερίσχυσαν οι ακροδεξιές φωνές και ακυρώθηκε η παρασημοφόρεση ενός διασώστη διεθνούς φήμης, φαίνεται πιθανό να προχώρησαν παρά κάτω νομοθετώντας την ποινικοποίηση της διάσωσης. Ή την έφεραν αιφνιδιαστικά για να μην ασχοληθούν τα ΜΜΕ ή κάτι μεσολάβησε. Ίσως η υπόθεση Αποστολόπουλου». λέει ο Γ. Ψυχογιός και προσθέτει πως:

«Η κυβέρνηση συνεχίζει στη λογική της ποινικοποίησης της αλληλεγγύης και της συλλογικής δράσης. Δεν μπορείς να απαγορεύσεις σε έναν ψαρά ή έναν καπετάνιο να διασώσει κάποιον. Έχει την ευθύνη να το κάνει από τις διεθνής συμβάσεις.

Με αυτόν τον νόμο θα έχουμε τραγωδίες, θα χαθούν ζωές. Επίσης, όπως έγινε με το  Φαρμακονήσι, κάποιοι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη και θα ξανακαταδικαστεί η χώρα. Εμείς υπερψηφίσαμε την επαναφορά της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των μεταναστών που είχε κόψει αρχικά η κυβέρνηση και το σύμφωνο συμβίωσης σε ζευγάρια προσφύγων. Αυτή η διάταξη όμως δεν επιδέχεται βελτίωσης, πρέπει να αποσυρθεί».

Ο Γ. Ψυχογιός υπογραμμίζει πως η Ύπατη Αρμοστεία και ο συνήγορος του πολίτη είχαν ενστάσεις σε σχέση με την συγκεκριμένη διάταξη. Όσο για τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση επέμεινε παρά τις ενστάσεις και από την Κομισιόν στην ψήφιση της απαντά:

«Είναι ξεκάθαρο. Είναι το ακροδεξιό ακροατήριο που την αφορά. Μια δεξαμενή κοινή με την Ελληνική λύση που θέλουν να τη μαζέψουν. Και ο πρόσφατος ανασχηματισμός πάντως, δείχνει που πάνε και ποια είναι η στόχευση.

Θέλουν να δώσουν και διαπιστευτήρια σε όμορα δεξιά κόμματα, εκτός της χώρας, που γέρνουν προς τα άκρα».