Εικόνες αποκάλυψης άφησε πίσω του ο κυκλώνας Ιανός στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας. Εκτός από τις εκτεταμένες καταστροφές – τουλάχιστον 5.000 σπίτια πλημμύρισαν – η Καρδίτσα μετρά ήδη δυο νεκρούς ενώ δυο άνθρωποι αγνοούνται. 

Ads

Συνολικά τα θύματα της κακοκαιρίας είναι τρία μέχρι στιγμής, ένας 63χρονος κτηνοτρόφος από την Μαγουλίτσα Καρδίτσας, ένας 60χρονος άνδρας που εντοπίστηκε νεκρός σήμερα το πρωί, καταπλακωμένος από τη στέγη του σπιτιού του στην Καστανιά Καρδίτσας και μία ηλικιωμένη γυναίκα στο χωριό Βασιλί στα Φάρσαλα. Μία 43χρονη γυναίκα που παρασύρθηκε με το αυτοκίνητο της στο Μουζάκι Καρδίτσας αγνοείται, το ίδιο κι ένας βοσκός στο Μακρυχώρι Καρδίτσας. 

Οι καταστροφές στην περιοχή της Καρδίτσας είναι βιβλικές και οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση. Τουλάχιστον 5.000 σπίτια έχουν πλημμυρίσει, ενώ αρκετά έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταρρεύσει. Εκτεταμμένες ζημιές έχουν υποστεί καταστήματα, ενώ πολύ μεγάλες είναι οι καταστροφές στις υποδομές και το οδικό δίκτυο. Το νερό που μετατράπηκε σε ποτάμια λάσπης μπήκε μέσα σε καταστήματα και σπίτια, ενώ το τραγικό τοπίο συμπληρώνουν μισογκρεμισμένα κτίρια, κυρίως στο κέντρο της πόλης. Χαρακτηριστική είναι και η εικόνα του γκρεμισμένου κτιρίου του Κέντρου Υγείας, ενώ τεράστιο είναι το πρόβλημα για τους αγρότες της περιοχής αφού η κακοκαιρία χτύπησε πριν τη συγκομιδή και δεν θα μπορέσουν να πουλήσουν τα προϊόντα τους. 

Ειδικά στο Μουζάκι η κατάσταση είναι τραγική. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Φάνη Στάθη, σε μεγάλο μέρος του δήμου οι υποδομές έχουν σχεδόν διαλυθεί. Η στέγη του κέντρου υγείας κατέρρευσε. Στα ορεινά υπάρχουν μεγάλα προβλήματα γιατί έχουν κοπεί γέφυρες. Έξι χωριά έχουν αποκλειστεί, χωρίς ρεύμα και νερό. Σε αυτά υπάρχουν ασθενείς, όπως νεφροπαθείς που χρειάζονται φάρμακα. Ρεύμα δεν υπάρχει ούτε στην πόλη του Μουζακίου, η οποία παρά την επαναηλεκτροδότησή της αντιμετωπίζει πρόβλημα στην τάση. 

Μιλώντας στο Mega, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ανέφερε: «Τίποτα δεν είναι όπως χθες. Υπάρχουν χωριά που δεν θυμίζουν το παρελθόν τους, δεν τα αναγνωρίζεις. Έχουμε πρόβλημα με τις υποδομές. Πεσμένοι δρόμοι, ακατάλληλες γέφυρες. Πρόβλημα με την υδροδότηση και την ηλεκτροδότηση. Έχουμε πρόβλημα σε φορτηγά και σε μηχανήματα. Έχουμε πρόβλημα στη ζωτική και φυτική παραγωγή. Η κυβέρνηση εξήγγειλε πρόσθετα χρήματα για χρηματοδότηση στους τομείς αυτούς. Εμείς ως Περιφέρεια ζητήσαμε ταχύτητα και απλοποίηση. Υπολογίζουμε ότι είναι πάνω από 8.000 σε όλη τη Θεσσαλία εκείνοι που πρέπει να ελεγχθούν γιατί έχουν υποστεί ζημιές. Γρήγορες αποζημιώσεις στους ανθρώπους της παραγωγής, στους ανθρώπους που έχασαν το βιός τους». 

Ads

Εικόνες καταστροφές

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image