Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον φθάνει το βράδυ της Κυριακής στην Αθήνα, μετά την επίσκεψή της στην Τουρκία, όπου συμμετείχε στη σύνοδο της ομάδας Επαφής για τη Λιβύη. Στην αυριανή συνάντησή της με των Γ. Παπανδρέου στο Μαξίμου οι συνομιλίες πιθανόν θα περιλαμβάνουν κυρίως θέματα σχετικά με την οικονομική κρίση, τις επενδύσεις και τα ελληνοτουρκικά, ενώ αναμένεται να απευθύνει μήνυμα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης.

Ads

Η Χίλαρι Κλίντον στην τριήμερη επίσκεψή της, θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρος της Δημοκρατίας, τον υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Οικονομικών. Επίσης τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευση.

Μήνυμα ότι οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης πρέπει να συνεχιστούν, αλλά και ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για αναβολές στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, αναμένεται να εκπέμψει η Χίλαρι Κλίντον αύριο από την Αθήνα, όπου σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα υπογραφεί και ένα μνημόνιο διμερούς συνεργασίας.

Οι εξελίξεις στη Λιβύη (ιδιαίτερα μετά από την απόφαση της Κωνσταντινούπολης, όπου η Ομάδα Επαφής νομιμοποίησε ως διεθνή συνομιλητή το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο, αίροντας τη νομιμοποίησή της από τον Μ.Καντάφι), αλλά και στο Μεσανατολικό θα είναι επίσης δύο από τα βασικά θέματα των συζητήσεων.

Ads

Στο επίκεντρο θα βρεθεί και το Κυπριακό, ενόψει της τριμερούς συνάντησης με τον ΓΓ του ΟΗΕ τον Οκτώβριο στη Ν.Υόρκη, τα ελληνοτουρκικά, αλλά και οι εξελίξεις που σχετίζονται με την ΠΓΔΜ. Τέλος, οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν, είναι θέμα προς συζήτηση.