Η Χρυσή Αυγή συντάχθηκε με μέλη του κλήρου απέναντι στην παράσταση, Corpus Cristi, την οποία χαρακτήριζε βλάσφημη. Επίσης, ανώτατοι κληρικοί της ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας έχουν μιλήσει διθυραμβικά για το ακροδεξιό κόμμα. Όμως ποια είναι η σχέση του νεοναζιστικού παγανισμού, που αντιπροσωπεύει η Χρυσή Αυγή, με την Ορθόδοξη Εκκλησία; Σε αυτό το ερώτημα προσπάθησαν να απαντήσουν χθες, ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Άνθιμος, ο Σταύρος Γιαγκάζογλου, θεολόγος και σύμβουλος του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο πατήρ Βασίλειος Θερμός, θεολόγος και ψυχολόγος, και ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, πρόεδρος του Ιδρύματος «Άρτος Ζωής», σε εκδήλωση με σχετικό θέμα. Σύμφωνα με τους ίδιους, «το έργο και η ιδεολογία του ναζισμού βρίσκεται απέναντι στα χριστιανικά ήθη ενώ η συγκεκριμένη συζήτηση δεν θα είχε πραγματοποιηθεί εάν η Μητρόπολη Αθηνών και η Εκκλησία της Ελλάδος είχαν καταδικάσει ονομαστικά αυτή την φονική οργάνωση». Ρεπορτάζ: Νίκος Μίχος

Ads

 
Κατέχουμε ένα υψηλότερο πολιτισμικό επίπεδο;
 
«Ο λαός μας κλήθηκε από σειρήνες να εκλάβει την αποχουντοποίηση ως μια διαδικασία αποποίησης των πάντων. Υπήρξε μια περίοδος που εάν κανείς μιλούσε για εκκλησία τον ονόμαζαν θρησκόληπτο. Εάν μετρούσε τους μετανάστες που περνούσαν τα σύνορα στην Θράκη, ξενοφοβικό. Εάν μιλούσες για πατρίδα ήσουν εθνικιστής. Για στρατό, μιλιταριστής. Για παραδοσιακή οικογένεια, αναχρονιστικός. Για πατρίδα – θρησκεία – οικογένεια, χουντικός. Τώρα κατέληξε ο λαός μας να γίνεται βορά από Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες», σχολίασε ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Άνθιμος.
 
Ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, κρίνοντας ότι ο ίδιος δεν μπορεί να αποδώσει τις ευθύνες, αρκέστηκε να πει ότι βασικό ρόλο για την κατάσταση της κοινωνίας φέρει το «ιερατείο της κοινωνίας, το πολιτικό σύστημα». Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «αντί να δώσει τροφή στους έχοντες ανάγκη, τους δίνει πέτρες για να το πετροβολήσουν».
 
Για να μπορέσει κοινωνία να αναρριχηθεί εκ νέου θα πρέπει πρώτα να αλλάξει ριζικά, όπως επισημαίνει ο ίδιος. Όμως, το αντεπιχείρημα σε αυτό είναι ότι πιο εύκολα μιλά κανείς για αξίες, παρά ζει με αυτές. «Οι αξίες πάντα υπάρχουν στην κοινωνία. Είτε σε αυτούς που τις υπηρετούν, είτε σε αυτούς που τις εκμεταλλεύονται. Είναι προτιμότερο, όμως, την πίστη μας να την πολεμούν παρά να την ταπεινώνουν προσπαθώντας δήθεν να την υπερασπιστούν», αναφέρει ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως.
 
image

«Όλοι, όσο άθλια και αν συμπεριφέρονται, είναι συνάνθρωποί μας. Πρέπει να τους καλέσουμε σε ένα ανώτερο πολιτισμικό περιβάλλον. Ερχόμενοι εκεί, θέλοντας και μη θα συμμορφωθούν. Το ερώτημα είναι όμως, εάν εμείς κατέχουμε αυτό το υψηλότερο πολιτισμικό επίπεδο», ανέφερε κλείνοντας την εισήγησή του.
 
Ο Χριστιανισμός γοητεύτηκε από τον φασισμό
 
«Υπήρξε μια κρυφή γοητεία του φασισμού στον χριστιανικό κόσμο; Ναι. Υπήρξε», δηλώνει ο θεολόγος Σταύρος Γιαγκάζογλου. Όπως αιτιολόγησε την θέση του, ο χριστιανισμός γονάτισε μπροστά στον ολοκληρωτισμό του ναζισμού καθώς είχε επενδύσει σε συντηρητικά ακροατήρια και στην απόρριψη του διαφορετικού. «Δεν είμαστε μακριά από το να ακούσουμε ότι ο Χριστός ήταν Έλληνας – και αν δεν ήταν, ήταν φιλέλληνας», σχολίασε ο ίδιος.

image
 
Η Ορθοδοξία είναι αντίθετη με τον ναζισμό. Όμως, υπάρχει ερμηνεία για την συνάθροιση της Εκκλησίας με ολοκληρωτικά καθεστώτα, όπως με την χούντα των συνταγματαρχών. «Αυτό γιατί κάποιοι πίστεψαν ότι εκείνο το καθεστώς θα προάσπιζε την πίστη και την ορθοδοξία στην δημόσια ζωή. Ότι θα προστάτευε την σχέση Έθνους και Θρησκείας. Αλλά το Ελλάς – Ελλήνων – Χριστιανών, που προέκυψε, δεν ήταν η συνάθροιση στην οποία αποσκοπούσε η Εκκλησία», ερμηνεύει ο κ. Γιαγκάζογλου.
 
Η Χρυσή Αυγή είναι αντιχριστιανική
 
Ο κοινωνικός θεολόγος, Φρέντ Άλφορντ, είχε γράψει ότι η ιδεολογία δίνει στο άγχος όνομα και νόημα. Έτσι το καθιστά διαχειρίσιμο και αδύνατο να αποδιοργανωθεί.
 
Ο φασισμός τραβά στα άκρα τις ιδεολογίες, σύμφωνα με τον ψυχολόγο, π. Βασίλειο Θερμό, για να μπορέσει να ξεφύγει από τις κεντρομώλους δυνάμεις του ατόμου. «Αυτό είναι αντιχριστιανικό γιατί υπονομεύει την θέαση του εσωτερικού εαυτού και την κατά συνέπεια αναγνώριση του μερίδιου του Άδη και του σκότους μέσα μας. Αυτό μας κάνει άτρωτους».
 
Ο ναζισμός ήταν μια τεράστια σέκτα, καθώς έχει τα χαρακτηριστικά αυτής, όπως έναν χαρισματικό ηγέτη και μέλη που αποφασίζουν να ενταχθούν με σκοπό να αναβαθμίσουν ναρκισσιστικά την εικόνα τους. Μέσα από αυτή την συγκεκριμένη ιδιότυπη σέκτα τα μέλη της προσπαθούν να αποκαταστήσουν την εθνική υπερηφάνεια. «Αυτό είναι αντιχριστιανικό γιατί τελείται από μια ανθρώπινη ομάδα που προσπαθεί ναρκισσιστικά να αναβαθμίσει κάτι οικουμενικού χαρακτήρα», εξηγεί ο κληρικός.
 
Ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, είχε πει ότι «δεν υπάρχουν θεσμοί, παρά μόνο η Ελλάδα». «Οι θεσμοί, όμως, είναι εκείνοι που μας περιορίζουν όλους και επιβάλλονται σε όλους. Εάν κάποιος δεν υποτάσσεται σε αυτό δεν έχει όρια, και συνεπώς νιώθει παντοδύναμος», φέρνει ως αντεπιχείρημα ο κληρικός και ψυχολόγος. Κατά την ψυχολογία, η αίσθηση της παντοδυναμίας είναι φυσιολογική μέχρι την ηλικία της εφηβείας. Από εκεί και έπειτα θεωρείται παθολογική. «Επίσης είναι αντιχριστιανική η αίσθηση αυτής της ισχύος γιατί δεν χρησιμοποιείται για να υπηρετήσει αλλά για να προξενήσει κακό. Ας θυμηθούμε ότι ο Χριστός γονάτισε για να πλύνει τα πόδια των μαθητών του», προσθέτει ο π. Βασίλειος Θερμός.
 
Κατά τον κληρικό, μια υπολογίσιμη μερίδα της Εκκλησίας ψάχνει να βρει εδώ και δεκαετίες την δικαίωση της οργής της μέσα από έναν φονταμενταλισμό, που πυροβολεί αδιακρίτως οτιδήποτε κινείται και δεν μένει στάσιμο. Σε αυτή την ιδιομορφία εντάσσει εκείνος την συμπόρευση ορισμένων κληρικών με την Χρυσή Αυγή.
 
image

Ads

Η ευκαιρία της Εκκλησίας
 
«Ο παγανισμός ήταν πάντοτε παρών στην Ιστορία. Η μεγαλύτερη έκφρασή του ήταν ο ναζισμός, που αγκάλιασε και μια τεράστια μερίδα χριστιανών. Παρόλα αυτά, η Εκκλησία μπορεί – και έχει την μοναδική ευκαιρία – να απονομιμοποιήσει ηθικά και πνευματικά την Χρυσή Αυγή», είπε ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, πρόεδρος του Ιδρύματος «Άρτος Ζωής».
 
«Πόσο χριστιανικός μπορεί να είναι ένας ξυλοδαρμός ανθρώπων; Μια αιμοδοσία μόνο για Έλληνες; Μια διανομή τροφίμων μόνο για Έλληνες;». Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Ζουμπουλάκης.
 
«Η Χρυσή Αυγή ανέδειξε σε μερικό επίπεδο την παθολογία του μαζικού. Παρόλα αυτά δεν την ψήφισαν ως επί το πλείστον ναζιστές. Την ψήφισαν χριστιανοί γιατί θεώρησαν ότι έχει μια πατριωτική προσέγγιση των πραγμάτων ή γιατί ήθελαν να αντιδράσουν στο κατεστημένο πολιτικό σύστημα και η διαπαιδαγώγησή τους δεν τους επέτρεψε να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ», τονίζει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, ο οποίος θεωρεί ότι για αυτό φέρει ευθύνη η Εκκλησία που τα τελευταία χρόνια είχε ταυτιστεί με τον θεματοφύλακα του Έθνους, και πως αυτή την στιγμή η ίδια έχει την μοναδική ευκαιρία να αποδομήσει πλήρως την Χρυσή Αυγή.
 
Κατά την περίοδο της Χούντας, όπως περιγράφει ο ίδιος, ο παπάς ταυτίστηκε με τον χωροφύλακα. «Μόνο στην Εκκλησία δεν υπήρξε αποχουντοποίηση. Για αυτό δεν με ξαφνιάζει ότι μητροπολίτες τάσσονται υπέρ της Χρυσής Αυγής. Είναι ακροδεξιοί, χουντικοί άνθρωποι. Αυτό που με ξαφνιάζει είναι ότι δεν είναι περισσότεροι».
 
Θέλουν μια Εκκλησία που να σταυρώνει
 
«Η Χρυσή Αυγή θέλει μια Εκκλησία που να σταυρώνει και όχι να σταυρώνεται», είπε ο γενικός γραμματέας θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Γιώργος Καλαντζής, παρεμβαίνοντας στην συζήτηση.
 
«Ο ναζισμός – γιατί το πρόθεμα ‘νέο’ μειώνει το φαινόμενο, έχει ως βάση του τον αντισημιτισμό. Εμείς ως κοινωνία θα κριθούμε για τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουμε τον εβραϊσμό και το Ισλάμ. Προσπαθούμε να χτίσουμε ένα τέμενος στην Αθήνα εδώ και δέκα χρόνια κοντά. Πρέπει να προλάβουμε να ξεπεράσουμε τα όριά μας, γιατί διαφορετικά θα ξεπεράσουν οι ακροδεξιοί τα δικά τους. Αυτοί έχουν ως στόχο να φτιάξουν ανθρώπους-φωτοτυπίες. Δεν θα σταματήσουν εάν δεν εξοντώσουν και τον τελευταίο διαφορετικό, ξένο ή Έλληνα», συμπλήρωσε.