Οι φωνές διαμαρτυρίας που κατακρίνουν τα διαχρονικά φαινόμενα σπατάλης που εμφανίζονται εδώ και χρόνια στο ελληνικό Κοινοβούλιο, φαίνεται πως, έστω και με αργούς ρυθμούς, αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς. Μετά από σχετική εισήγηση του προέδρου της Βουλής, Φ. Πετσάλνικου, αποφασίστηκε περαιτέρω περικοπή των αποδοχών βουλευτών και υπαλλήλων της Βουλής.

Ads

Όπως αποφασίστηκε, μειωμένος και φορολογούμενος ανά μήνα, με περικοπή 39% για τους χαμηλόμισθους και έως 50% για τα υψηλότερα κλιμάκια, θα καταβάλλεται ο 15ος και ο 16ος μισθός. Ο Φ. Πετσάλνικους χαρακτήρισε τους μισθούς αυτούς «ειδικό επίδομα λόγω ειδικών συνθηκών εργασίας, το οποίο καταβάλλεται από το 1929».

Επιπλέον, δεν θα καταβληθούν στους βουλευτές δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας, ενώ προβλέπεται και επιπλέον περικοπή 8% στα επιδόματα πέραν του 12% που είχε αποφασιστεί τον Μάρτιο. Επίσης περικόπτονται το επίδομα λειτουργίας γραφείου και τα έξοδα κίνησης.

Σχετικά με τους υπαλλήλους της Βουλής, εκτός από την περικοπή των κοινών για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους επιδομάτων, περικόπτεται επιπλέον 8% το επίδομα υπερωριακής απασχόλησης και κίνησης. Η μείωση φθάνει συνολικά σε 20%.

Ads

Ο πρόεδρος της Βουλής ζήτησε την έγκριση της απόφασης της διάσκεψης των προέδρων για περαιτέρω περικοπές σε δαπάνες και μισθούς του κοινοβουλίου λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας. «Το κόστος της λειτουργίας της Δημοκρατίας μας ανέρχεται σε 3,5 τοις χιλίοις επί του συνολικού προϋπολογισμού και η διεκπεραίωση της αποστολής των βουλευτών σε 1 τοις χιλιοις του συνολικού προϋπολογισμού» σημείωσε ο κ. Πετσάλνικος.

Παράλληλα, ο κ. Πετσάλνικος τάχθηκε κατά της μείωσης του αριθμού των βουλευτών, υπογραμμίζοντας ότι σε άλλες χώρες οι βουλευτές είναι πολύ περισσότεροι όχι μόνο όπου υπάρχει βουλή και γερουσία αλλά και σε μικρότερα πληθυσμιακά κράτη.