Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen, Ματίας Μίλερ, άφησε εμμέσως, πλην σαφώς, να εννοηθεί για πρώτη φορά πως οι περικοπές στις θέσεις εργασίας θα μπορούσε να είναι μια από τις πρώτες κινήσεις του γερμανικού κολοσσού της αυτοκινητοβιομηχανίας μετά τις επιπτώσεις από το σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε με το λογισμικό απάτη, το οποίο τοποθετούσε η εταιρεία για να παραποιεί τις τιμές εκπομπής ρύπων. «Οι αλλαγές σίγουρα δεν θα είναι ανώδυνες», προειδοποίησε μιλώντας στους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Ads

«Εξετάζονται και τεχνικές λύσεις για το πρόβλημα. Οι επιχειρηματικές και οικονομικές συνέπειες ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφείς» δήλωσε ο Ματίας Μίλερ, σύμφωνα με ανακοίνωσε που εξέδωσε η ίδια η Volkswagen.

«Ο όμιλος θα χρειαστεί να επανεξετάσει όλα τα σχέδια και τις επενδύσεις του», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της επιτροπής των εργαζομένων στην αυτοκινητοβιομηχανία, Μπερντ Όστερλοχ κατά τη διάρκεια συνέλευσης εργαζομένων στο Βόλφσμπουργκ της Γερμανίας και πρόσθεσε: «Θα χρειαστεί να θέσουμε υπό αμφισβήτηση με μεγάλη αποφασιστικότητα, οτιδήποτε δεν είναι οικονομικά συμφέρον».

«Μαζί θα πείσουμε τις χρηματοοικονομικές αγορές για τη δύναμη της Volkswagen» είπε, καλώντας τους εργαζομένους και τη διοίκηση να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να ξεπεράσουν τη μεγαλύτερη επιχειρηματική κρίση στα 78 χρόνια ιστορίας της εταιρείας.

Ads

Σημειώνεται πως η Volkswagen απασχολεί σχεδόν 60.000 υπαλλήλους στις κεντρικές εργοστασιακές της εγκαταστάσεις. Το σκάνδαλο μέχρι τώρα δεν έχει επιπτώσεις στις θέσεις εργασίας, ωστόσο αναμένεται να επηρεάσει τα κέρδη στη βασική μονάδα αυτοκινήτων, καθώς και τα μπόνους προς τους εργαζομένους. Ο Όστερλοχ δήλωσε ακόμη, πως θα εξεταστούν προσεκτικά τα μπόνους του διοικητικού συμβουλίου και ότι οι εργαζόμενοι δεν θα πληρώσουν για τις ευθύνες μιας ομάδας διευθυντών.