«Δεν έχει ζητηθεί να νομοθετήσουμε, αλλά να ενθαρρύνουμε τον διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων» υποστήριξε η γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αθηνά Δρέττα, αναφερόμενη στην νέα παρέμβαση της τρόικα, που βάζει στο στόχαστρο τον βασικό μισθό στον ιδιωτικό τομέα αλλά και την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Ads

«Είναι γεγονός ότι αυτή η απαίτηση μάς αιφνιδίασε κι εμάς» είπε η κ. Δρέττα στον Βήμα 99,5, αναφέροντας ότι η τρόικα έθεσε το θέμα με e-mail που έστειλε αργά το βράδυ της Κυριακής στο γραφείο του υπουργού Εργασίας Γ.Κουτρουμάνη. «Μέχρι τότε δεν είχε τεθεί στις συζητήσεις» συμπλήρωσε η κ. Δρέττα. Επεσήμανε δε, πως το βασικό επιχείρημα της τρόικας είναι ότι το μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα είναι αυξημένο, εμποδίζοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα. 

Σύμφωνα με την κ. Δρέττα η τρόικα δεν έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να νομοθετήσει, εάν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, ούτε έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα. Η ίδια υποστήριξε ότι τυχόν μείωση του κατώτατου μισθού θα οδηγήσει σε «παρά πολύ σημαντική απώλεια εσόδων» για τα ασφαλιστικά ταμεία. Τέλος, τόνισε ότι λόγω της αύξησης της ανεργίας, εάν συνυπολογιστούν και τα προγράμματα επιδότησης, οι κρατικές δαπάνες έχουν αυξηθεί κατά 1,6 δισ. ευρώ.