Σε αναζήτηση βοηθών και ελεγκτών για να ενισχύσουν τα όργανα της τρόικας στην Ελλάδα βρίσκεται η Ε.Ε., σύμφωνα με ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt από τις Βρυξέλλες.
 

Ads

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη βοήθεια και περισσότερη εποπτεία έξωθεν. Για το θέμα αυτό οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπήρξαν σύμφωνοι κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση το βράδυ της Δευτέρας στις Βρυξέλλες.
 
Όμως παραμένει πλήρως ασαφές από πού θα προέλθουν οι αναγκαίοι υπάλληλοι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελπίζει ότι τα κράτη – μέλη θα αποστείλουν στην Αθήνα όσο το δυνατόν περισσότερους εμπειρογνώμονες».

 
Μάλιστα, επικαλείται δηλώσεις του ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν, σύμφωνα με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει πάντοτε την αναγκαία τεχνογνωσία.
 
Από την άλλη, η Γερμανία θεωρεί ότι οι Βρυξέλλες έχουν προ πάντων την ευθύνη, συνεχίζει το δημοσίευμα. «Το Eurogroup συμφωνεί ότι η Επιτροπή θα πρέπει να ενισχύσει τις δυνατότητές της για συνδρομή και επίβλεψη επί τόπου», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ.
 
Μέχρι τώρα, σημειώνει το δημοσίευμα, η εκπροσώπηση της επίβλεψης του ελληνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων εκ μέρους της τρόικας από άποψη προσωπικού ήταν αδύναμη. «Το ΔΝΤ έχει μόνο έναν εκπρόσωπο επί τόπου, που αναλαμβάνει καθήκοντα για λογαριασμό της τρόικας. Η Επιτροπή διαθέτει αντιπροσωπεία στην Αθήνα. Όμως σ’ αυτήν υπεύθυνο για θέματα της τρόικα είναι μόνο ένα άτομο, όπως λέγεται από τις Βρυξέλλες. Οι υπόλοιποι βοηθοί της Ελλάδας δε ζουν στη χώρα. Αυτό ισχύει και για την Task Force του Γερμανού υπαλλήλου της Ε.Ε., Χορστ Ράιχενμπαχ, της οποίας τα 16 μέλη δε μένουν μόνιμα στην Ελλάδα».
 
«Πόσους υπαλλήλους θέλει να στείλει επιπλέον σε μόνιμη βάση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι ασαφές. Η ιδέα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB), Βέρνερ Χόγιερ, να αποσταλούν στην Αθήνα Έλληνες υπάλληλοι της Κομισιόν, δεν αρέσει ιδιαιτέρως στις Βρυξέλλες: όπως λέγεται, “αυτοί έχουν εδώ άλλα καθήκοντα και πρέπει να υπολογίσουν και τις οικογένειές τους”».