Για μια «όλο και πιο δύσκολη προσπάθεια της κυβέρνησης να πουλήσει το λεγόμενο «success story» κάνουν λόγο σήμερα τα διεθνή MME, λίγες ώρες μετά τη διαμόρφωση του νέου πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα. Η αποτυχία σύγκλισης στην τρίτη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στην Αθήνα για την ΕΡΤ και η διαφαινόμενη από χθες αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση έχει επαναφέρει τους τίτλους ανησυχίας στα ξένα ΜΜΕ που μιλούν για διάσπαση της τρικομματικής και αναφέρονται επίμονα στις πιέσεις που ξεκίνησε από χθες να ασκεί η τρόικα.

Ads

 
Η κατάρρευση στις συνομιλίες την Πέμπτη, γράφει το Reuters, «ρίχνει τη χώρα σε νέα αναταραχή», βλέποντας την συγκυβέρνηση «σε σύγχυση» την ώρα που η ΔΗΜΑΡ συνεδριάζει για να καθορίσει την στάση της. Το βρετανικό πρακτορείο στέκεται το πρωί της Παρασκευής στη συνεδρίαση της ΔΗΜΑΡ, λέγοντας πως «ήδη έχουν βγει στην επιφάνεια ρήγματα μέσα στο κόμμα», με βουλευτές να εκφράζουν αποκλίνουσες απόψεις.
 
Η Wall Street Journal βλέπει την ελληνική κυβέρνηση να υφίσταται «διπλό χτύπημα»: Αφ’ενός, η υπόθεση της ΕΡΤ απειλεί τη συνοχή της και αφ’ ετέρου ανακύπτουν αβεβαιότητες για τη χρηματοδότηση του ελληνικού πακέτου. Η εφημερίδα χαρακτηρίζει την απειλή της ΔΗΜΑΡ να αποχωρήσει αντιπροσωπευτική της «βαθύτερης μέχρι τώρα κρίσης στον κυβερνητικό συνασπισμό».
 
«Η κυβέρνηση στην Αθήνα στο χείλος της κατάρρευσης» γράφει από την πλευρά της η Deutsche Welle, η οποία στέκεται τόσο στην αναφορά του Φ.Κουβέλη πως δεν βρέθηκε κοινό έδαφος όσο και σε εκείνη του Ευ.Βενιζέλου πως η κατάσταση είναι δραματική. Τονίζει δε τις «επισημάνσεις» των δανειστών για την πορεία του προγράμματος, σημειώνοντας πως ο πρόεδρος Eurogroup κάλεσε σε συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και διαφύλαξη της πολιτικής σταθερότητας, μιλώντας για «δύσκολη» κατάσταση.
 
Η κυβερνητική κρίση στην Αθήνα «προκαλεί ανησυχία στους ευρωπαϊκούς εταίρους», αναφέρει από την πλευρά του το γερμανικό Ν-tv, βλέποντας κίνδυνο και για τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Ο κυβερνητικός συνασπισμός «παραμένει σε τεντωμένο σχοινί», δείχνοντας επίσης στη συνεδρίαση της ΔΗΜΑΡ την Παρασκευή.
 
Το BBC τονίζει ότι: «Ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ελλάδα καταρρέει λόγω ΕΡΤ», ενώ αναφέρει ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν κατάφερε να συμφωνήσει για την ανάκληση του κλεισίματος της κρατικής τηλεόρασης, ΕΡΤ. Οι φόβοι είναι έντονοι ότι η κυβέρνηση ίσως καταρρεύσει και ολοκληρωτικά».
 
«Οι νέες αμφισβητήσεις για το θέμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης βάζουν σε κίνδυνο τον κυβερνητικό συνασπισμό», γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde, η οποία ξεκινά το άρθρο της για την Ελλάδα με τη χαρακτηριστική φράση «φανταστείτε ξαφνικά η γαλλική τηλεόραση να σταματούσε να εξέπεμπε. Ε, αυτό έγινε στην Ελλάδα».
 
Η ισπανική El Pais, τέλος, με τίτλο «ΔΝΤ και Ευρωζώνη εντείνουν τις πιέσεις προς την Αθήνα» γράφει: «Η Ελλάδα προκαλεί και πάλι πονοκεφάλους στην ευρωζώνη. Εν μέσω μιας ακόμη πολιτικής κρίσης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε χθες βράδυ ότι θα μπορούσε να αναστείλει την καταβολή της βοήθειας προς την Ελλάδα εκτός εάν οι ηγέτες της ευρωζώνης καλύψουν το κενό των 3-4 δισ. ευρώ που έχει προκύψει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας», αναφέρει η εφημερίδα.
 
Ο Economist αναφέρει πως η απόφαση του Σαμαρά να κλείσει τη δημόσια τηλεόραση αν και «φάνηκε καλή ιδέα εκείνη τη στιγμή» οδήγησε σε ενδοκυβερνητικούς τριγμούς, εκτιμά ωστόσο ότι τελικά η κυβέρνηση θα παραμείνει στη θέση της παρά τις απώλειες.
 
«Για μερικές μέρες φαινόταν πως η ελληνική κυβέρνηση ίσως θα καταρρεύσει, αλλά ακόμη απλώς τρίζει. Οι περισσότεροι Έλληνες προτιμούν να παραμείνει ο συνασπισμός και να αποφύγουν πρόωρες εκλογές. Εάν γίνονταν εκλογές, το ΠΑΣΟΚ ίσως δεν συγκέντρωνε το 3% που χρειάζεται για να μπει στην κυβέρνηση και η Δημοκρατική Αριστερά ίσως μείνει χωρίς έδρα.
 
»Η υπόθεση της EΡΤ κάνει όλο και πιο δύσκολη την ελληνική προσπάθεια να πουλήσει το ‘success story’ των μεταρρυθμίσεων. Στον ένα χρόνο ζωής της η συγκυβέρνηση τα έχει πάει καλά στους στόχους της όσον αφορά στον προϋπολογισμό. Αν δεν καταφέρει όμως να αναδομήσει τις δημόσιες υπηρεσίες και να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή, η υπόθεση διάσωση θα παρεκκλίνει από την πορεία της, φοβάται η τρόικα της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ».