Έληξε χωρίς αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το μεσημέρι της Τετάρτης η τριμερής συνάντηση στο υπ. Εργασίας με το θέμα των 24 απολύσεων από την Τράπεζα Πειραιώς στο τραπέζι.

Ads

Κατά τη συνάντηση η διοίκηση της Τράπεζας, όχι μόνο επέμενε στην απόλυση των 24, αλλά άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και για άλλους 120 εργαζόμενους, ενώ αρνήθηκε κάθε μεσολαβητική προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας.

Με μεγάλη συμμετοχή έγινε νωρίτερα η παντραπεζική πανελλαδική απεργία που έχει προκηρύξει για σήμερα Τετάρτη 11/12 η ΟΤΟΕ. Στην Αθήνα, οι εργαζόμενοι περιφρούρησαν από νωρίς το πρωί την απεργία σε επτά κεντρικά κτίρια της τράπεζας Πειραιώς.

Η 24ωρη πανελλαδική παντραπεζική γίνεται με αφορμή τις εκδικητικές απολύσεις 24 εργαζομένων του πρώην RBU (διαχείριση κόκκινων δανείων) με τις οποίες «η Τράπεζα Πειραιώς υπερέβη τα εσκαμμένα και παραβίασε τη συμφωνία της με την ΟΤΟΕ». Μετά τη 1 το μεσημέρι ξεκίνησε  η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας όπου διεξήχθη η δεύτερη τριμερής συνάντηση με τη διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς.

Ads

Εκεί βρέθηκε και κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Π. Σκουρλέτη, ο οποίος μιλώντας στους συγκεντρωμένους, επεσήμανε: 

«Αυτές οι 24 απολύσεις στην Τράπεζα Πειραιώς δεν είναι τίποτα άλλο παρά “η κορυφή του παγόβουνου” μιας αντεργατικής πολιτικής και μιας αντίληψης που θέλει αναλώσιμους τους εργαζόμενους. Αυτή η αντίληψη έγινε φανερή στον τελευταίο αναπτυξιακό νόμο, όταν είδαμε δεκάδες αντεργατικές ρυθμίσεις να ψηφίζονται στο όνομα της ανάπτυξης. Είναι όσα δεν μπόρεσαν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, να περάσουν στο πρώτο και στο δεύτερο μνημόνιο και όσα εμείς αντισταθήκαμε για να μην περάσουν, όταν το ήθελε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο ΣΕΒ.

Αυτή είναι η αρχή. Το πεδίο εφαρμογής αυτής της αντίληψης ξεκινάει σήμερα από τις τράπεζες. Αλλά έπονται οι ΔΕΚΟ, έπεται η ΔΕΗ, έπεται η ΕΥΔΑΠ. Πιστεύουν σε ένα διαφορετικό κόσμο που επιφυλάσσει ένα διαφορετικό ρόλο στον εργαζόμενο. Που τον θέλει χωρίς συλλογικές συμβάσεις, χωρίς τη συλλογική δύναμη. Τον θέλει μόνο του απέναντι στον εργοδότη, είτε αυτός είναι το κράτος, είτε ιδιώτης. Αυτή είναι η αντίληψή τους για το πώς θέλουν να μετατρέψουν την κοινωνία, πως βλέπουν τον ρόλο των εργαζομένων.

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη πιο προκλητικό στις συγκεκριμένες απολύσεις. Ότι υλοποιούνται από τις τράπεζες. Τις τράπεζες, οι οποίες έχουν, όχι μία, όχι δύο, αλλά πολλές φορές ανακεφαλαιοποιηθεί με τα λεφτά των Ελλήνων πολιτών. Τις τράπεζες που γύρω από αυτές χτίστηκε όλη η πολιτική της λιτότητας και των μνημονίων. Αυτό λοιπόν δεν πρέπει να περάσει έτσι. Η απάντηση πρέπει να είναι ο ενωτικός αγώνας».

Σημειώνεται ότι, την ώρα που τη Δευτέρα 9/12 κλιμάκια εκπροσώπων των σωματείων «σάρωναν» τα καταστήματα της τράπεζας Πειραιώςπροκειμένου να τους εργαζόμενους για την απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης, η ΟΤΟΕ κατήγγειλε με ανακοίνωσή της τον εκφοβισμό εργαζομένων, προκειμένου να μην συμμετάσχουν στην κινητοποίηση. Μάλιστα, η Ομοσπονδία έστειλε εξώδικα προς τα στελέχη τη διοίκησης της τράπεζας Πειραιώς καλώντας τα «να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια παρέμβασης και παρακώλυσης στην άσκηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος των εργαζομένων στην απεργία».