Την ίδια στιγμή που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπολύει πογκρόμ κατά παντός υπευθύνου και κατά παντός γενικώς μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και ενώ εξετάζει ακόμα και την επαναφορά της θανατικής ποινής, η Τουρκία αποφάσισε από μόνη της ότι θα μπει στην ΕΕ το 2023. Υπολόγισε βέβαια χωρίς του Ευρωπαίους ηγέτες που απομακρύνονται όλο και περισσότερο από το «ναι» στην ευρωπαική ένταξη της Τουρκίας, μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Ads

Μιλώντας στη γερμανική Welt σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Παρασκευής, ο Τούρκος πρεσβευτής στην ΕΕ Σελίμ Γελέν, υποστήριξε πως η Άγκυρα θέλει να έχει μπει στην Ένωση το 2023 ως «αποκορύφωμα» για τα εκατό χρόνια ύπαρξης του τουρκικού κράτους.

Όσον αφορά το θέμα της βίζας και τις απειλές περί κατάρρευσης της συμφωνίας Ευρώπης – Τουρκίας για το προσφυγικό, σε ερώτηση τι θα γίνει εάν δεν υπάρξει μέχρι τον Οκτώβριο άρση της βίζας, ο Γελέν είπε πως «σε αντίθεση με τα όσα φαντάζονται μερικοί, δεν θα στέλνουμε εκατομμύρια πρόσφυγες με λεωφορεία στην Τουρκία, αλλά πλέον δεν θα δεχόμαστε επαναπροωθήσεις».

Τέλος, κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές ηγεσίες για έλλειψη υποστήριξης στην τουρκική ηγεσία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και απέρριψε τις «ανησυχίες» της ΕΕ για το δημοκρατικό κεκτημένο στην Τουρκία.

Ads