Το αστικό πείραμα «Η Θεσσαλονίκη αλλιώς» ξεκίνησε τον Ιούνιο στο πλαίσιο των 20 χρόνων κυκλοφορίας της Parallaxi με ένα διήμερο εκδηλώσεων που έτυχαν μεγάλης ανταπόκρισης από τους Θεσσαλονικείς. Η συνέχεια έπεται την ερχόμενη Τετάρτη με μία σειρά εκδηλώσεων που διοργανώνει η Parallaxi σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών και άλλους σημαντικούς φορείς της πόλης.

Ads


Κατερίνα Χρυσοπούλου (Ομάδα tvxs Θεσσαλονίκης)

Σκοπός αυτού του εγχειρήματος είναι η διάδοση των εναλλακτικών μέσων μεταφοράς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για μία πόλη χωρίς αυτοκίνητα. «Δεν καταδικάζουμε το αυτοκίνητο αλλά τη κακή χρήση του. Οι εκδηλώσεις αυτές θα αποτελέσουν αφορμή για ένα βαθύτερο προβληματισμό, κυρίως της νέα γενιάς, για τη χρήση μέσων μεταφοράς» υποστηρίζει ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Νεολαίας, Βασίλης Γάκης.

Θεατρικές, μουσικές εκδηλώσεις και άλλες υπαίθριες δράσεις είναι μερικά μόνο από τα δρώμενα που πρόκειται να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον του κοινού. «Επειδή στην Ελλάδα ο δημόσιος χώρος και η η χρήση του είναι μία έννοια άκρως παρεξηγημένη, η Μέρα Χωρίς Αυτοκίνητο μας δίνει την ευκαιρία να σκεφτούμε και κυρίως να τολμήσουμε να δούμε το κέντρο της πόλης με άλλο μάτι. Η Parallaxi αναλαμβάνει να δείξει πως αλλιώς θα μπορούσε να είναι η καθημερινότητα της πόλης και οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης να το διαπιστώσουν» τονίζει ο Γιώργος Τούλας διευθυντής του free press Parallaxi.

Ads

Αλλιώτικες δράσεις…
Το εναρκτήριο έναυσμα θα δώσει η έκθεση φωτογραφιών που θα διακοσμούν τις βιτρίνες των καταστημάτων της Μητροπόλεως με θέμα «Η (ά)γνωστη πόλη, μία βόλτα στη παλιά πόλη…χωρίς μποτιλιάρισμα» δίνοντας στους δημότες την ευκαιρία να γνωρίσουν τη Θεσσαλονίκη του περασμένου αιώνα χωρίς τα αυτοκίνητα. Θα ακολουθήσει ποδηλατοδρομία με αφετηρία τη Μητροπόλεως, η οποία θα καταλήξει στην Αριστοτέλους, μέσω Εθνικής Αμύνης και Τσιμισκή.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να προκαλέσει η μετακίνηση ενός φορτηγού από 65 ποδηλάτες, μία κίνηση του free press U-b. Θεατρικά δρώμενα θα πραγματοποιηθούν στο κέντρο της πόλης και στη πλατεία Αριστοτέλους, ενώ παράλληλα θα στηθούν τραμπολίνα, πίστες αναρρίχησης και skate board. Μουσικές παρελάσεις και συναυλίες θα κατακλύσουν τους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις με τίτλο «Εμείς με τα πόδια» από την ομάδα της Βιβιάννας Μεταλληνού θα εκτείνονται κατά μήκος των οδών Αλεξάνδρου Σβόλου και Ερμού.

Στο Αριστοτέλειο θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά η «Car free campus day», με την απαγόρευση της στάθμευσης αυτοκινήτων μέσα στον προαύλιο χώρο του πανεπιστημίου. Θα υπάρχει δωρεάν μετακίνηση των λεωφορείων από τις 16:00 έως τη λήξη της βάρδιας. Ενώ η αγορά θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι της 21:00 για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών.