Με τις ομιλίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, των αρχηγών των άλλων πολιτικών κομμάτων το πρωί και την ψήφιση από την Ολομέλεια το βράδυ, κορυφώνεται σήμερα στη Βουλή, η συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ads

Οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν το νέο καταστατικό χάρτη της χώρας, μετά από ένα πενθήμερο, την περασμένη εβδομάδα, έντονων πολιτικών συζητήσεων, διαφωνιών αλλά και συγκλίσεων σε συγκεκριμένες συνταγματικές αλλαγές.

Διαβάστε επίσης:

Συμφωνίες και διαφωνίες

Ads

Τα ζητήματα στα οποία επικεντρώνεται το πολιτικό ενδιαφέρον στη σημερινή συζήτηση είναι τρία:

  • Η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπου η ΝΔ προωθεί διάταξη για να εκλέγεται ακόμη και με λιγότερες από 151 ψήφους
  • Η κατοχύρωση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού, θέμα για το οποίο υπάρχει καταρχήν σύμπνοια ωστόσο καταγράφονται μερικά αγκάθια που μπορούν να αποδεχθούν κρίσιμα
  • Το ζήτημα της ποινικής ευθύνης υπουργών, όπου η ΝΔ επιθυμεί τη διατήρηση του Άρθρου 86, παρά τις προτάσεις για σημαντικές αλλαγές ή ακόμη και για κατάργησή του.

Σε ό,τι αφορά την διαδικασία, όσες αναθεωρητέες διατάξεις είχαν λάβει από την προτείνουσα Βουλή 151 ψήφους, στη παρούσα αναθεωρητική Βουλή χρειάζονται 180 ψήφους για να κριθούν αναθεωρητέες.

Αυτές είναι:

Το Άρθρο 54 που αφορά στη Διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Η αναθεωρητέα διάταξη έλαβε από τη προτείνουσα Βουλή 160 ψήφους ενώ μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στη Διακομματική Επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών, το τελικό κείμενο που διαμορφώθηκε φαίνεται να έχει την καθολική αποδοχή των κομμάτων.

Το Άρθρο 21 παρ 1: Προσθήκη εδαφίου για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Είναι πρόταση της ΝΔ που διαφαίνεται ότι θα συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία.