Αποτυχία λόγω ιδεοληψίας τόσο στη διαχείριση της πανδημίας, όσο και στο επίπεδο της οικονομίας χρέωσε στην κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum. 

Ads

Ο Αλέξης Τσίπρας, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ένα δεύτερο lockdown θα είναι η απόλυτη αποτυχία της κυβέρνησης. Παράλληλα, τόνισε ότι είναι στρατηγικό σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη η μεγάλη αναδιάρθρωση στην αγορά και η πανδημία αποτελεί μια ευκαιρία για αυτήν, ώστε να γίνει, δήθεν, χωρίς δική του ευθύνη. «Είναι στον πυρήνα των νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων που έχουν πέσει στον τοίχο της ιστορίας», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι στο τέλος της ημέρας θα έχουμε μεγάλες απώλειες και εκτόξευση της ανεργίας. 

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση πως έχει λύσεις και δεν δικαιολογείται. «Σήμερα η κυβέρνηση δεν είναι αναγκασμένη να τηρεί κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας, καθώς ισχύει η ρήτρα διαφυγής. Σήμερα Λαγκάρντ και Ντράγκι λένε “ξοδέψτε”. Δεν έγιναν ξαφνικά σοσιαλιστές. Καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να κρατηθεί η οικονομία», είπε και σημείωσε ότι «τώρα αν θέλουμε να διατηρηθεί η οικονομία ένας είναι ο δρόμος, οι στοχευμένες δαπάνες από το κράτος». 

Αναφερόμενος στο σχέδιο των 11 μέτρων που πρότεινε χθες σημείωσε: «Εμείς δεν προτείνουμε πράγματα έξω από τη σφαίρα της λογικής. Είναι απολύτως κοστολογημένα μέχρι το τελευταίο ευρώ. 3 δισ. τα μόνιμα μέτρα, πολλά από αυτά τα είχαμε εξαγγείλει και προεκλογικά, είναι απολύτως απαραίτητα ρεαλιστικά και υλοποιήσιμα. Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης έχουν κόστος περίπου 8 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους και είναι απολύτως επιβεβλημένα για να μην πάμε σε κατάσταση κοινωνικής λεηλασίας». 

Διαβάστε επίσης: 

Τα σημαντικότερα σημεία από τη συνέντευξη Τύπου: 

Ads

Για την πανδημία

Ερωτηθείς για το αν η αξιωματική αντιπολίτευση θα στηρίξει ένα δεύτερο lockdown, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι το κόμμα του θα στηρίξει «οτιδήποτε προτείνει η επιστημονική κοινότητα για τη δημόσια ασφάλεια και υγεία». Ωστόσο, σημείωσε ότι ένα δεύτερο lockdown θα ήταν η απόλυτη αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη «να διαχειριστεί ένα εξαιρετικά καλό αποτέλεσμα το οποίο έφερε η προσπάθεια του ελληνικού λαού». «Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι δεν έκανε ή τι έκανε η κυβέρνηση για να φτάσουμε ξανά σε αυτό το σημείο», σημείωσε και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι στο πρώτο κύμα πανδημίας πιστώθηκε όλη την επιτυχία ενώ τώρα που τα πράγματα είναι άσχημα πιστώνει την ευθύνη στους πολίτες. Έκανε λόγο για εξαιρετικά κακό σχεδιασμό της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι δεν αξιοποιήθηκε ο χρόνος για να ενισχυθεί το ΕΣΥ. «Σήμερα υπάρχουν 5.000 λιγότεροι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ από εκείνους που παραδώσαμε το 2019», είπε χαρακτηριστικά. 

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με την πανδημία, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «η Αριστερά, οι προοδευτικές δυνάμεις έχουν μέτωπο με τον ανορθολογισμό, ήταν πάντοτε με την επιστήμη, είχαμε πάντοτε μέτωπο με τον σκοταδισμό» και τόνισε ότι «αν θέλει να βρει η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης ποιοι είναι αυτοί που στρώνουν το έδαφος στο κίνημα των αρνητών για τις μάσκες, ας ψάξει να το βρει στις παλινωδίες και τις αντιφάσεις της ίδιας της κυβέρνησης». «Την ώρα που αναγκάζουν όλους και σωστά να φοράνε τη μάσκα σε κλειστούς χώρους και πηγαίνουν υπουργοί της ΝΔ χωρίς προφυλάξεις να παίρνουν τη θεία κοινωνία, τι μήνυμα είναι αυτό; Όταν απαγορεύεις την ύπαρξη πάνω από 20 ατόμων σε ένα γάμο αλλά επιβάλλεις την ύπαρξη 27 μαθητών σε μία μικρή αίθουσα, τι είναι αυτό; Όταν την ώρα που αυξάνονται τα κρούσματα αποφασίσεις να αυξήσεις την πληρότητα, τότε τι μήνυμα είναι αυτό; Όταν την περίοδο που όλοι παίρνουν μέτρα εσύ μιλάς διαρκώς για την ατομική ευθύνη αλλά δεν αυξάνεις τα δρομολόγια στα μέσα μεταφοράς, τι μήνυμα είναι αυτό; Όταν διαλύεις τις παρουσίες νέων ανθρώπων στις πλατείες αλλά την ίδια ώρα αφήνεις εκδηλώσεις για VIP στο κέντρο Αθήνα, τι μήνυμα είναι; Βγήκε ο κ. Μαρκουλάκης ως φίλος του πρωθυπουργού και τον έπεισε να αγνοήσει την επιστημονική κοινότητα και να αφήσει ανοικτά τα θέατρα. Αυτά είναι κραυγαλέες αντιφάσεις», σημείωσε και πρόσθεσε «αμφισβητώ ότι η επιστημονική κοινότητα είπε να αφήσουν τους μαθητές σε τάξεις των 27. Επειδή το αμφισβητώ, ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή να φέρει τα πρακτικά των συνεδριάσεων». 

Ελληνοτουρκικά

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι και η δική του κυβέρνηση αντιμετώπισε δυσκολίες με την Τουρκία αλλά διατηρούσε κανάλια επικοινωνίας με την Άγκυρα. Είπε ότι ο Ερντογάν δεν είναι ούτε απρόβλεπτος, ούτε απομονωμένος. Αντίθετα η τακτική του είναι προβλέψιμη και διεκδικεί συνεχώς να καταλαμβάνει νέο χώρο και να δημιουργεί τετελεσμένα. 
«Έχουμε μια διαφορά με την Τουρκία που είναι η υφαλοκρηπίδα που ταυτίζεται με την ΑΟΖ την οποία πιστεύουμε ότι πρέπει να λυθεί μέσα από τον διάλογο», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι είναι θετική η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών ζητώντας, ωστόσο, απαντήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό. 
«Το Oruc Reis αποσύρθηκε και ξεκινούν διερευνητικές επαφές. Υπήρξαν ανταλλάγματα για αυτό; Ρωτάω. Υπήρξε κάποια συμφωνία στο Βερολίνο που επανενεργοποιήθηκε; Θα μας πουν τελικά τι ήταν αυτή η γραπτή συμφωνία; Ποιο ήταν το περιεχόμενο;», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «είμαστε υπέρ του διαλόγου, αλλά θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα». «Δεν γίνεται να υπονομεύεις τις θέσεις σου πριν από τη Χάγη, είπε και σημείωσε ότι στην εξωτερική πολιτική να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για να πάρουμε μια απόφαση εάν νομίζει ότι ο νόμος Μανιάτη είναι ξεπερασμένος. Εθνικό είναι το αληθές, όπως λέει ο ποιητής», πρόσθεσε. Σημείωσε επίσης ότι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλούσε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών «δεν θα του λέγαμε να πάει να κάνει πόλεμο». Πρόσθεσε όμως, ότι ο πρωθυπουργός έχει εσωτερικό ακροατήριο που έχει συνηθίσει μια ιδιαίτερη ρητορική. «Φόρεσε την περικεφαλαία στα ρηχά νερά των Πρεσπών και πιτζάμες στα νερά του Καστελόριζου».

«Ένας πρωθυπουργός σε γραπτή ομιλία και σε γραπτό άρθρο δεν κάνει λάθος. Τόσο στο άρθρο του  Κ. Μητσοτάκη  αποκάλυψε γραπτή συμφωνία όσο και στη ΔΕΘ. Έγραψε τη λέξη «διαφορές» με την Τουρκία στο άρθρο και «μείζονα διαφορά» στην ομιλία του στη ΔΕΘ. Δεν χρησιμοποιεί τυχαία λέξεις στον γραπτό λόγο ένας πρωθυπουργός. Τώρα γιατί μίλησε για διαφορές; Και ποιες είναι οι άλλες διαφορές; Η αποστρατικοποίηση των νησιών είναι στις ελάσσονες διαφορές; Οφείλει η κυβέρνηση να μιλά τη γλώσσα της αλήθειας», τόνισε σε άλλο σημείο. 

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Σε ερώτηση που του έγινε για τον χαρακτηρισμό πολιτική απάτη αναφορικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Ο ορισμός της πολιτικής απάτης στοιχειοθετείται. Δεν είναι μόνο η Συμφωνία των Πρεσπών», ανέφερε και πρόσθεσε «έταξε θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, και ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του ‘19 είχαμε ύφεση. Λέει αριστερά και δεξιά ότι έχει δώσει 24 δις. ευρώ, αλλά έχει δώσει 4. Οι αριθμοί του ΓΛΚ δεν λένε ψέματα. Είναι μια διαρκής πολιτική απάτη». «Υπάρχουν έρευνες που παραγγέλνονται για να διαπιστώσει κανείς τις τάσεις και εκείνες που παραγγέλνονται για να διαμορφωθούν οι τάσεις. Υπάρχουν δημοσκοπήσεις που δείχνουν πως το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας συσπειρώθηκε γύρω από την κυβέρνηση και σήμερα οι ίδιες δείχνουν ότι τα νούμερα αλλάζουν με ραγδαία ταχύτητα. Έχουμε τα ακριβώς αντίθετα νούμερα», ανέφερε μεταξύ άλλων. Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι «Ο Μητσοτάκης έχει βρει την δικαιολογία δια πάσα νόσον. Ο ελληνικός λαός αργά ή γρήγορα θα κρίνει και θα συγκρίνει. Ο λαός βλέπει μία εικονική πραγματικότητα από μία μεγάλη μερίδα ΜΜΕ που έχουν αμειφθεί αδρά αλλά μπορεί να κρίνει και να συγκρίνει. Η πραγματικότητα είναι επίμονη και πεισματάρα. Όλα αυτά τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα θα γυρίσουν μπούμερανγκ. Θα συνιστούσα στον κ. Μητσοτάκη να αλλάξει γραμμή».

Για πακέτο στήριξης και χρέος

Αναφορικά με το χρέος και το έλλειμα και το κατά πόσον αυτό θα αυξανόταν από ένα πακέτο στήριξης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε: «το έλλειμμα αυτή τη στιγμή σε πολλές χώρες είναι τεράστιο. Ακόμα και η Λαγκάρντ είπε “δαπανήστε”. Και ο Ντράγκι τα ίδια. Δεν έγιναν ξαφνικά σοσιαλιστές. Καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να κρατηθεί η οικονομία. Ακόμα και αν δεν δανειζόμασταν ούτε ένα ευρώ, αν αφήσουμε την ύφεση να φτάσει στο 15% τότε το χρέος θα εκτοξευθεί». «Εμείς λέμε ότι ένα μέρος των αναγκαίων εξόδων θα είναι από το μαξιλάρι. Άρα δεν θα αυξήσουμε ούτε ένα ευρώ το απόλυτο νούμερο του χρέους. Έτσι κι αλλιώς η κυβέρνηση δανείστηκε 12 δις σε καιρούς πανδημίας.Η συζήτηση για το χρέος θα έρθει ξανά, ευτυχώς όχι μόνο για την Ελλάδα. Χάρη στο ότι κάναμε ρύθμιση του χρέους μας και φτιάξαμε δρόμο ασφαλείας για τα επόμενα 8 χρόνια, έχουμε το προνόμιο ότι δεν είμαστε μονοί μας, αλλά θα βρεθούμε σε “πακέτο” με άλλες χώρες, Ισπανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, ακόμα και η Γαλλία. Η μεγάλη συζήτηση θα αφορά όλους και η ευρωπαϊκή λύση θα είναι για όλους. Τώρα αν θέλουμε να διατηρηθεί η οικονομία ένας είναι ο δρόμος, οι στοχευμένες δαπάνες από το κράτος». 

Για δημοσκοπήσεις, εσωκομματικά και ενδεχόμενες εκλογές 

Σε ερώτηση για τις δημοσκοπήσεις και τα εσωτερικά του κόμματός του, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ στην πιο δύσκολη στιγμή και μετά από μια ήττα στις Ευρωεκλογές με 9 μονάδες κατέγραψε 32%. «Στόχος μας είναι το 32% να γίνει 42%. Κανένα κόμμα δεν θα μπορούσε να μην περάσει και μια περίοδο αναστοχασμού για να είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε μπροστά.  Μας αναγκάζουν οι συνθήκες να είμαστε έτοιμοι, δεν θα αποτελέσει κανέναν αιφνιδιασμό ενδεχόμενη επιλογή του πρωθυπουργού να προσφύγει στις εκλογές. Θα προκύψει όχι  από την θέλησή του να αιφνιδιάσει, αλλά από τον δικό του αιφνιδιασμό από τη δυσκολία αντιμετώπιση της πραγματικότητας και των προβλημάτων». Σε σχετική ερώτηση γιατί δεν ζητάει εκλογές ο ίδιος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «θα ήταν πολύ ανεύθυνο να ζητούσα εκλογές εν μέσω πανδημίας».

«Αν δεν υπήρχε αυτή η συνθήκη θα είχα ήδη ζητήσει. Δεν το επιτρέπει η ιδιοσυγκρασία μου και οι αρχές της παράταξης μου. Σε στιγμές κρίσεις δεν θα κάνω αυτά που έκανε ο Μητσοτάκης. Που ήμασταν στην ακμή του ξυραφιού στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και εκείνος ζητούσε εκλογές. Όταν δεν ξέρεις αν σε μια εβδομάδα τα κρούσματα θα είναι περισσότερα και αν θα αρκούν τα κρεβάτια ΜΕΘ, πώς μπορείς να ζητήσεις εκλογές; Είμαι εδώ καταθέτω την ετοιμότητά μας, με πρόγραμμα και ιδεολογική σαφήνεια, ωστόσο είμαι υποχρεωμένος να έχω συναίσθηση της ευθύνης. Ελπίζω να την έχει και ο κ. Μητσοτάκης», πρόσθεσε. 

Για τον ΣΥΡΙΖΑ

«Κάνουμε σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση να γίνουμε η ραχοκοκαλιά της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης. Αν δεν υπήρχε η αδυναμία της δια ζώσης επαφής θα είχαμε κάνει ακόμα μεγαλύτερα βήματα. Οι αλλαγές δεν εξαντλούνται στο λογότυπο, αλλά αφορούν και πρόσωπα, η στρατηγική μας είναι να βαθύνουμε τη διεύρυνση και να αποκτήσει κοινωνικά χαρακτηριστικά» είπε ο Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στην πρώτη γραμμή και στις οργανώσεις του ανθρώπους που προέρχονται από τον σοσιαλιστικό χώρο, το ΠΑΣΟΚ και άλλες δυνάμεις. Στόχος μας είναι αυτή η διεύρυνση να έχει βάθος στην κοινωνία, όχι μόνο σε στελέχη. Να αποκτήσουμε επικοινωνία στην τοπική Αυτοδιοίκηση στα συνδικαλιστικά σωματεία, να αποκτήσουμε επαφή με την πραγματική κοινωνία, να αποκτήσουμε στελέχη από εκεί» είπε και πρόσθεσε: «Να υπάρξει μια ισχυρή παράταξη στη ΓΣΕΕ που θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των εργατών και όχι της εργοδοσίας. Να μην είμαστε ένα κόμμα κορυφής αλλά να κερδίσουμε τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Όσον αφορά στην ανανέωση των στελεχών, δίνω πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη σε νέα στελέχη και ανθρώπους» κατέληξε.

Για το ΚΙΝΑΛ 

Ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, έκανε λόγο για την ανάγκη δημιουργίας μίας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας που με τη σειρά της θα φέρει μία νέα προοδευτική διακυβέρνησης. Υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει προνομιακό χώρο στη Δημοκρατική Παράταξη. Σημείωσε κατόπιν ότι δεν αμφισβητεί ότι το ΚΙΝΑΛ ανήκει στον προοδευτικό χώρο, εφόσον έτσι αυτοπροσδιορίζεται. Ωστόσο, είπε ότι το κόμμα της Φώφης Γεννήματα έχει πέσει σε τρία στρατηγικά ολισθήματα στηρίζοντας την δεξιά, κάτι που του κόστισε τη δική του συρρίκνωση. Συγκεκριμένα ανέφερε την απόφαση του ΚΙΝΑΛ να μην στήριξη τη Συμφωνία των Πρεσπών, την επιλογή να καταψηφίσει την απλή αναλογική και την απόφαση να στήριξη το νόμο Χρυσοχοΐδη για τις διαδηλώσεις. «Εμείς δεν μπορούμε να μην ασκούμε κριτική όταν τα βλέπουμε αυτά. Όμως επαναλαμβάνω δεν έχουμε ούτε αριστερόμετρο ούτε προοδευτικόμετρο. Η κοινωνία κρίνει , οι πολίτες κρίνουν και κατατάσσουν κάθε φορά τις δυνάμεις στη συνείδησή τους όχι μόνο με βάση τα όσα δηλώνουν, αλλά και με βάση τα όσα πράττουν», πρόσθεσε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. 

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Αναφερόμενος στην Συμφωνία των Πρεσπών ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε μεταξύ άλλων, «δικαιώθηκα πολύ γρήγορα και πολλοί από τους συμπολίτες μας που θεωρούσαν ότι αυτή η συμφωνία δεν ήταν επωφελής, έχουν δει την πραγματικότητα». «Εάν υπήρχε συναλλαγή δεν αφορούσε καμία συναλλαγή δική μου. Υπήρξε όμως μια συναλλαγή. Ο κ. Μητσοτάκης αντάλλαξε την μη στήριξη της Συμφωνίας με την προοπτική της πρωθυπουργίας. Ο άνθρωπος δεν είχε διαφωνία και το γνωρίζαμε. Επέλεξε να διαφωνήσει και να διχάσει τον ελληνικό λαό για να κερδίσει λίγες ψήφους. Έλεγε ότι δεν θα συναντήσει ποτέ τον Ζάεφ και τώρα μαθαίνουμε ότι δίνει και μάχες για τη Βόρεια Μακεδονία». 

Για τα 11 μέτρα που πρότεινε

«Η πρόταση που καταθέσαμε χτες, εκτός του ότι είναι μελετημένη και κοστολογημένη, ακουμπά στις δυνατότητες του δημόσιου ταμείου. Είπα ό,τι είπα επειδή είναι τα μέτρα αυτά αναγκαία για να σωθεί η εργασία και να συγκρατηθεί η ύφεση. Αν η κυβέρνηση υιοθετούσε τις προτάσεις που έχουμε κάνει από το Μάρτιο, σήμερα η ύφεση δεν θα ήταν 15,2%. Άρα εδώ υπάρχουν δυο βασικοί λόγοι που οι προτάσεις μας είναι χρήσιμες και αναγκαίες. Σώζουν την κοινωνία και με βάση με την οικονομική επιστήμη και τις θεωρίες σε τέτοιες στιγμές το πρώτο που θα κάνει το κράτος είναι να ξοδέψει. Γιατί αν δεν ξοδέψει θα βουλιάξει η ζήτηση και η προσφορά. Αυτό κινδυνεύουμε να πάθουμε τώρα», σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Μπορούμε τα πάρουμε αυτά τα μέτρα; Ναι, γιατί έχουμε τους αναγκαίους πόρους και γιατί έχουμε πρόσβαση στις αγορές. Αυτά που προτείναμε είναι μέτρα 3 δις ευρώ και μέτρα έκτακτα παροδικά ύψους 8 δις ευρώ. Τα έκτακτα θα χρειαστούν για όσο η χώρα θα βρίσκεται σε περιδίνηση, σε ύφεση, μέχρι να βρούμε ξανά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτός ο σχεδιασμός μπορεί να χρειαστεί όχι τρεις, οκτώ ή 144 μήνες, αν δεν ληφθούν τα μέτρα μπορεί να χρειαστούν άλλους τόσους μήνες. Τα 15,7 δις είναι κλειδωμένα ως μαξιλάρι για τις αγορές. Τα υπόλοιπα 21 είναι διαθέσιμα, δεν λέω να τα χρησιμοποιήσουμε όλα, αλλά να πάρουμε τα 15. Θυμίζω άλλα 12 δις πήρε ο ΟΔΔΗΧ από  τις αγορές. Δεν είναι ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα, αλλά έχουν άλλο σχέδιο. Εντάξει να κρατήσουμε τα πυρομαχικά αλλά αν είναι να αναλωθεί η οικονομία, τότε για ποιον θα χρειαστούν; Στόχος της κυβέρνησης είναι φοροελαφρύνσεις μόνο στο μεγάλο κεφάλαιο. Αυτή είναι η ανοσία αγέλης στην οικονομία», πρόσθεσε.

Για τα εξοπλιστικά

«Η εξαγγελία για το εξοπλιστικό πρόγραμμα που έκανε από τη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης ήταν μια αντιθεσμική συμπεριφορά. Εξήγγειλε εξοπλισμούς χωρίς να γίνει συζήτηση τόσο με τα όργανα που συμμετέχουν τα στελέχη των ένοπλων δυνάμεων, όσο και στο αρμόδιο κυβερνητικό συμβούλιο αλλά και στις επιτροπές της Βουλής», ανέφερε το ζήτημα των εξοπλιστικών ο Αλέξης Τσίπρας. «Ξαφνικά ακούμε ότι ενώ διαπραγματευόταν φρεγάτες, έκαναν φτερά και έγιναν αεροπλάνα. Δεν λέω ότι δεν είναι χρήσιμα αλλά ποιος είναι ο σχεδιασμός; Εάν πάμε σε αυτή την αγορά, που θα είναι έτοιμα σε 2 χρόνια, θα μπορεί να συζητάμε για αεροπλάνα πέμπτης γενιάς; Θα μπορέσουμε να πάμε σε εκσυγχρονισμό της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας; Αυτά είναι κρίσιμα συστήματα». Αναφορικά με την υποχρεωτική στράτευση στα 18 ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε «είμαστε αντίθετοι. Δεν λύνει προβλήματα διαμορφώνει πλαίσιο αντίληψης στην κοινωνία. Στο τέλος θα τους χάσουμε τους νέους. Η επιλογή μας βρίσκει κάθετα αντίθετους». 

Για το άνοιγμα των σχολείων

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αρνήθηκε ότι το κόμμα του δεν ήθελε άνοιγμα των σχολείων. «Εκφράσαμε έναν έντονο προβληματισμό και τον Ιούνιο αλλά και τώρα, αλλά όχι μία θέση να μην ανοίξουν τα σχολεία. Η κριτική μας είναι στο πώς θα ανοίξουν. Κατανοούμε πλήρως ότι το κοινωνικό κόστος του μη ανοίγματος σχολείου ή της τηλεκπαίδευσης είναι μεγαλύτερο από το ρίσκο της πανδημίας. Αλλά είπαμε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα, να μην ανοίξουν τα σχολεία όπως έκλεισαν. Δεν έγινε τίποτα. Είδαμε σε άλλες χώρες όπως την Ιταλία να προσλάβουν εκπαιδευτικούς και να κατασκευάζουν αίθουσες, να αγοράζουν χιλιάδες μονά θρανία, να μοιράζουν τις αίθουσες στα δύο. Εδώ τι έκαναν; Εδώ πέρασαν ένα νόμο για τους σχολάρχες και αύξησαν τα παιδιά στο δημοτικό από 22 σε 27. Όταν το επισήμαναν δημοσιογράφοι, Νίκη Κεραμέως έκανε μία δημιουργική λογιστική με το μέσο όρο. Το 80% πηγαίνει σε αίθουσες με πάνω από 25 μαθητές. Γιατί πέρασε αυτόν τον νόμο; Προφανώς γιατί δε θέλουν να προσλάβουν εκπαιδευτικούς. Άνοιξαν τα σχολεία με 20.000 λιγότερους αναπληρωτές την περίοδο της πανδημίας».

«Η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει τίποτα για τις ανάγκες της κοινωνίας, επιμένει σε μία νεοφιλελεύθερη λογική και αυτό φαίνεται στο χώρο της παιδείας και της υγείας όπου ακολουθεί μία αλλοπρόσαλλη τακτική που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών. Είναι και το φιάσκο με τις μάσκες. Να λέτε ότι πυροδοτούμε το κίνημα όταν μοίρασαν μάσκες για αλεξίπτωτα; Γιατί όλο αυτό; Για να προλάβουν να κάνουν μπίζνες, δουλίτσες. Δώσαν την παραγωγή μασκών σε μία εταιρεία που παράγει μεταλλικές κατασκευές. Περικεφαλαίες θα έφτιαχνε, όχι μάσκες. Γιατί μάλλον έχει μία φιλική σχέση με τον ιδιοκτήτη ο πρωθυπουργός όπως πληροφορούμαστε. Ο καθένας πια μπορεί να καταλάβει πού πορευόμαστε».