Συνάντηση με βασικό θέμα το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα είχαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Κροάτη ομόλογό του, Αντρέι Πλένκοβιτς, στο Ζάγκρεμπ.

Ads

«Η θέση της χώρας μας είναι απλή, εδράζεται από τη μια στον ανθρωπισμό και από την άλλη στην ασφάλεια», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν, ευχαρίστησε τον κ. Πλένκοβιτς για τη θερμή φιλοξενία και ευχήθηκε σύντομα να επουλωθούν οι πληγές στην Κροατία από τους τελευταίους καταστροφικούς σεισμούς.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για την επίσκεψη, τόνισε ότι συζήτησαν για πολλά θέματα και ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την υποστήριξή του στην ένταξη της Κροατίας στην Ευρωζώνη, στη ζώνη Σένγκεν και στον ΟΟΣΑ.

Και κάπου εκεί, τα «έχασε» η διερμηνέας, καθώς δεν κατάφερε να μεταφέρει όσα είπε ο πρωθυπουργός της Κροατίας.

Ads

«Έτσι και σήμερα συναντηθήκαμε και συζητήσαμε για πολλά θέματα, για την πρόοδο σε πολλούς τομείς, όπως στην οικονομία, στη βελτίωση των σχέσεων και… πολλά άλλα που δεν τα κατάλαβα» είπε η διερμηνέας, γελώντας αμήχανα, προσπαθώντας να αποδώσει τις δηλώσεις του Αντρέι Πλένκοβιτς.

Η στιγμή της αμηχανίας πέρασε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε «στη φύλαξη ευρωπαϊκών και των εθνικών συνόρων και στη διάσωση των κατατρεγμένων ανθρώπων», αλλά και στην άμεση ανταπόκριση του κ. Πλενκοβιτς πριν δυο χρόνια όταν ως προεδρεύων του ευρωπαϊκού συμβουλίου «βρέθηκε μαζί μας στον Έβρο και επαναβεβαίωσε τη στήριξη των ευρωπαϊκών θεσμών στην επιτυχημένη προσπάθεια Ελλάδος να φυλάξει τα ελληνικά σύνορα που ταυτόχρονα είναι και σύνορα της Ευρώπης».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στη σημαντική παρουσία και συμμετοχή ελληνικών εταιρειών σε έργα υποδομής στην Κροατία ενώ τόνισε πως και οι δυο χώρες «προσβλέπουμε σε εξαιρετική τουριστική χρόνια το 2022».

Είπε επίσης ότι και οι δυο χώρες είναι πρωταγωνίστριες στην ανάπτυξη το 2021 και αυτό τους επιτρέπει να μπορούν να στηρίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέναντι στις αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για το θέμα των δυτικών Βαλκανίων, είπε ότι το μέλλον τους πρέπει να είναι στην ευρωπαϊκή οικογένεια και συμπλήρωσε πως ενημερώθηκε για την ανησυχητική κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Σχετικά με την ένταση στην Ουκρανία τόνισε τη σημασία της ενότητας του ευρωπαϊκού και του ευρωατλαντικού μετώπου και εξέφρασε την ευχή για αποκλιμάκωση της κρίσης.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για την επίσκεψη. Τόνισε ότι συζήτησαν για πολλά θέματα και ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την υποστήριξή του στην ένταξη της Κροατίας στην Ευρωζώνη, στη ζώνη Σένγκεν και στον ΟΟΣΑ.

«Μιλήσαμε και για την έκρυθμη κατάσταση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία και υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες για Ειρήνη στην περιοχή», συνέχισε, ενώ για την οικονομία ο κ. Πλένκοβιτς αναφέρθηκε στις επιδόσεις των χωρών στην ανάπτυξη.

Είπε επίσης ότι αντάλλαξαν απόψεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ενώ τόνισε ότι το περασμένο καλοκαίρι θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας και στο μέλλον στην πολιτική προστασία.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση του στο μεταναστευτικό. Η Ελλάδα συγκρατεί τις εντάσεις που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν στη νοτιοανατολική Ευρώπη», τόνισε ενώ είπε ότι συζήτησαν και για την αγορά των μαχητικών Ραφάλ από την Ελλάδα και την Κροατία.