Τους είπαν ανεύθυνους και ασυνείδητους, τους κούνησαν το δάχτυλο και τους έχρισαν κορονο-μεταδότες, τους έκλεισαν τις πλατείες και τα περίπτερα, τους έκοψαν τις μπύρες, τους έστειλαν αστυνόμους στα Πανεπιστήμια, και τους έβαλαν να κλειδωθούν στο σπίτι από τις 9 το βράδυ. Εσχάτως άρχισαν να τους δέρνουν και μέρα μεσημέρι στα πάρκα.

Ads

Οι νέοι έγιναν ο εύκολος και βολικός εχθρός στην εποχή του μεγάλου φόβου και της κορύφωσης της πανδημίας. Τώρα, στην ώρα της αποτυχίας και του πρώτου απολογισμού, γίνονται σοβαρή πολιτική απειλή για την κυβέρνηση. Και ο θυμός που έρρεε επί μήνες στα social media και, όχι, δεν τον κατηύθυνε – γιατι δεν μπορούσε – ο ΣΥΡΙΖΑ, αρχίζει να μετριέται με θόρυβο στους δρόμους και τις δημοσκοπήσεις.

Η έρευνα της Metron Analysis για τον «Κύκλο Ιδεών» του Ευάγγελου Βενιζέλου ήρθε να σφραγίσει το «ρεύμα» που έπιαναν ήδη όλοι οι δημοσκόποι και κατέγραφε, μόλις χθες, το tvxs: Οι νέοι, δηλαδή η ηλικιακή ομάδα 17 έως 34, απορρίπτουν μαζικά το success story της κυβέρνησης, της καταλογίζουν αποτυχία στην διαχείριση της πανδημίας, της χρεώνουν ότι δεν σέβεται τους δημοκρατικούς κανόνες, και εξελίσσονται σε δυνάμει υπ’ αριθμόν ένα εκλογικό αντίπαλο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Παρεμπιπτόντως, έχει το δικό του ενδιαφέρον το γεγονός πως παρ’ ότι η συγκεκριμένη δημοσκόπηση κυκλοφορεί από το βράδυ της Τρίτης, είτε εξαφανίστηκε στα περισσότερα media είτε παρουσιάστηκε εντελώς αποσπασματικά – ειδικά στο σκέλος της που δείχνει ότι η πλειοψηφία, ανεξαρτήτως ηλικίας, αμφισβητεί πλέον την λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων και των κυβερνητικών χειρισμών στην πανδημία.

Ads

Ειδικά όμως σε ό,τι αφορά τους νέους, τα ευρήματα βγάζουν θέμα:

  • Στο ερώτημα εάν η κυβερνητική πολιτική ως προς την πανδημία σέβεται τους δημοκρατικούς κανόνες, το 66% στις ηλικίες 17 έως 34 δηλώνει πως η κυβέρνηση αδιαφορεί. Το αντίστοιχο ποσοστό στον γενικό πληθυσμό είναι 45%, ενώ το 50% θεωρεί πως η κυβέρνηση σέβεται τους δημοκρατικούς κανόνες.
  • Στην ερώτηση για τον βαθμό εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση το ποσοστό εμπιστοσύνης στις ίδιες ηλικίες είναι μόλις 34%. Στον γενικό πληθυσμό φθάνει στο 49%.
  • Για τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας, το 58% των νεότερων ηλικιών δηλώνει κατηγορηματικά πως δεν βοηθούν.  Στο γενικό δείγμα το 55% δηλώνει πως βοηθούν και το 44% απαντά «όχι».
  • Στην αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίον χειρίστηκε η κυβέρνηση την πανδημία το 63% στις ηλικίες 17-34 δηλώνει πως η κυβέρνηση χειρίστηκε αρνητικά την πανδημία. Στον γενικό πληθυσμό το 50% δηλώνει πως την χειρίστηκε θετικά  και το 45% πως την χειρίστηκε αρνητικά.
  • Το 69% των ψηφοφόρων ηλικίας 17-34 χαρακτηρίζει άδικη την κοινωνική διάσταση της πολιτικής της κυβέρνησης.
  • Το 87%, στις νέες ηλικίες δηλώνει πως απαιτούνται αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.

Τα στοιχεία αυτά δεν δείχνουν, απαραιτήτως, ανατροπή της τάσης στο μεγάλο δημοσκοπικό κάδρο. Η Νέα Δημοκρατία, άλλωστε, δεν ήταν ποτέ δυνατή στο νεανικό κοινό – ούτε καν στις μεγάλες εκλογικές της νίκες. Το 2015, στις εκλογές του Ιανουαρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ποσοστό 40% στις ηλικίες 17 έως 34 και η ΝΔ μόλις 18%. Τον Ιούλιο του 2019 και στην νίκη της ΝΔ, στην ίδια ηλικιακή ομάδα η κάλπη έγραψε 36,8% για τον ΣΥΡΙΖΑ και 30,6% για την Νέα Δημοκρατία.

Εξ ου, και στους πολιτικούς του σχεδιασμούς, το κυβερνητικό επιτελείο πόνταρε περισσότερο στην διαμόρφωση μιας «απολιτίκ» νεολαίας, παρά στην όσμωση και ταύτιση της ΝΔ με την νεότερη γενιά ψηφοφόρων.

Εάν όμως δεν υπάρχει plan B, στο Μαξίμου πλέον μάλλον πρέπει να έχουν αρχίσει να ανησυχούν. Διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκεί που πήγαινε να (ξανα)κερδίσει την παρτίδα με τους baby boomers, κατάφερε να εξαγριώσει τους millenials. Και να τους πολιτικοποιήσει βιαίως…