Μετά τη δημοσιοποίηση ανώνυμης καταγγελίας, σύμφωνα με την οποία διαπιστώθηκε αδιαφάνεια στις εισαγωγικές εξετάσεις του Εθνικού Θεάτρου, αφού στην επιτροπή συμμετείχε μητέρα εξεταζόμενης που πέρασε τελικά, η  διευθύντρια Σπουδών στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, Δηώ Καγγελάρη, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία παραδέχεται πως συμμετείχε όντως η μητέρα της Μαρίας Σπανού, Μελίνα Παιονίδου, χωρίς όμως δικαίωμα ψήφου!

Ads

Ωστόσο ακόμα κι έτσι, αυτό είναι παράνομο, σύμφωνα με τον νόμο καθώς το άρθρο 7 του Νόμου 2690/1999 περί αμεροληψίας των διοικητικών οργάνων είναι σαφές και γράφει σχετικά:

«Τα μονομελή όργανα, καθώς και τα μέλη των συλλογικών οργάνων, οφείλουν να απέχουν από κάθε ενέργεια ή διαδικασία που συνιστά συμμετοχή σε λήψη απόφασης ή διατύπωση γνώμης ή πρότασης εφόσον:α) η ικανοποίηση προσωπικού συμφέροντος τους συνδέεται με την έκβαση της υπόθεσης, ή β) είναι σύζυγοι ή συγγενείς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, κατ’ ευθεία μεν γραμμή απεριορίστως, εκ πλαγίου δε έως και τέταρτου βαθμού, με κάποιον από τους ενδιαφερομένους, ή γ) έχουν ιδιαίτερο δεσμό ή ιδιάζουσα σχέση ή εχθρότητα με τους ενδιαφερομένους. 3. Το όργανο ή το μέλος του συλλογικού οργάνου, εφόσον κρίνει ότι συντρέχει στο πρόσωπο του λόγος που επιβάλλει την αποχή του, οφείλει να το δηλώσει αμέσως στην προϊστάμενη αρχή ή στον προεδρεύοντα του συλλογικού οργάνου, αντιστοίχως, και να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια. Στις περιπτώσεις αυτές, η προϊστάμενη αρχή, ή το συλλογικό όργανο, αποφαίνεται το ταχύτερο δυνατόν».

Η καταγγελία  που δημοσίευσε το tetragono.gr και ήταν μια ανώνυμη επιστολή που είχε αποσταλεί στο Εθνικό Θέατρο επί διευθύνσεως Λιγνάδη και είχε αγνοηθεί. Απαντώντας στην καταγγελία η διευθύντρια της σχολής δήλωσε τα εξής:

Ads

«Για το αδιάβλητο της διαδικασίας δεν περιοριστήκαμε στην αυτονόητη αρχή που ίσχυε σε ανάλογες περιπτώσεις μέχρι τώρα στο Εθνικό Θέατρο: να μην είναι παρών ο γονιός κατά την εξέταση του παιδιού του, αλλά να βαθμολογεί όλους τους άλλους υποψήφιους.  Λόγω της πολύτιμης εικοσιπενταετούς εμπειρίας της καθηγήτριας κυρίας Παιονίδου, κρίθηκε απαραίτητη η συμμετοχή της στην διαδικασία των εξετάσεων, αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου» Παραδέχεται δηλαδή όχι μόνο ότι η μητέρα συμμετείχε στις εξετάσεις της κόρης της, και ήταν μέλος της εξεταστικής επιτροπής, αλλά ότι αυτό έχει επαναληφθεί  κι άλλες φορές! Προφανώς είτε αγνοεί τον νόμο, είτε οι νόμοι του κράτους δεν έχουν ισχύ στο Εθνικό Θέατρο. Σε κάθε περίπτωση, πέραν των άλλων, διαπιστώνεται και περιβάλλον ευνοιοκρατίας στο Εθνικό και μένει να δούμε πως θα αντιδράσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού.