Το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου «σχεδία» από την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου θα διανέμεται και στην Θεσσαλονίκη, ενώ την Δευτέρα 27/1 θα πραγματοποιηθεί Συνέντευξη Τύπου στην Αίθουσα Νερού του Δήμου Θεσσαλονίκης και μουσική και ενημερωτική εκδήλωση το Σάββατο 25 Ιανουαρίου στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας. Και οι δυο δράσεις ξεκινούν στις 12 το μεσημέρι. 

Ads
Η κυκλοφορία της «σχεδίας» στη Θεσσαλονίκη, συμπίπτει με τη συμπλήρωση ενός χρόνου παρουσίας του περιοδικού στην Ελλάδα. Ξεκίνησε την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013, όταν άνθρωποι προερχόμενοι σχεδόν αποκλειστικά από ξενώνες αστέγων του Δήμου Αθηναίων και του Ερυθρού Σταυρού φορώντας κόκκινα γιλέκα ξεκίνησαν να το διανείμουν. Σήμερα,  στο δίκτυο των ανθρώπων της «σχεδίας» στην Αθήνα είναι ενταγμένοι πάνω από 150 άνθρωποι, διαφόρων ηλικιών – από 20 έως 70 ετών. 

Διαβάστε αναλυτικά: Κυκλοφορεί η «ΣΧΕΔΙΑ»: Το πρώτο ελληνικό περιοδικό δρόμου
 

Η «σχεδία» δεν πωλείται στα συνήθη σημεία διάθεσης Τύπου. Πωλείται αποκλειστικά και μόνο στους δρόμους της πόλης από διαπιστευμένους πωλητές. Οι πωλητές είναι άστεγοι, άνεργοι και γενικώς άνθρωποι που αποδεδειγμένα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Από την τιμή πώλησης του περιοδικού (3 ευρώ), το 50% πηγαίνει απευθείας στον ίδιο τον πωλητή. Οι πωλητές της «σχεδίας», μέσα από αυτή τη διαδικασία, παραμένουν ενεργοί, συμμετέχουν, συναλλάσσονται και συνδιαλέγονται. «122 εφημερίδες δρόμου, 40 χώρες, 5 ήπειροι, 14.000 άστεγοι πωλητές, 6.000.000 αναγνώστες, 1 φωνή ενωμένη ενάντια στη φτώχεια» είναι το σύνθημα του Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων του Δρόμου. 

Ads

Η «σχεδία» στη Θεσσαλονίκη έχει την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος ΤΙΜΑ. Την Δευτέρα 27 Ιανουαρίου, στην Αίθουσα Νερού του Δήμου Θεσσαλονίκης (Λεωφόρος Βασιλέως Γεωργίου 1, στις 12:00) θα γίνει η επίσημη παρουσίαση του περιοδικού, αλλά και ολόκληρου του κοινωνικού αυτού project. Νωρίτερα, και συγκεκριμένα το Σάββατο 25 Ιανουαρίου, στις 12:00, στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας θα στηθεί μουσική εκδήλωση, στην οποία θα συμμετάσχουν γνωστοί καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα.