Mε κεντρική γραμμή άμυνας – και αντεπίθεσης – ότι η κυβέρνηση τηρεί μέχρι κεραίας τις δεσμεύσεις της «ανανεωμένης εντολής» του Σεπτέμβρη και με το επιχείρημα ότι υπερασπίζεται μια «βαριά μεν, αλλά κοινωνικά δίκαιη» μεταρρύθμιση, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει απόψε στη Βουλή να υπερβεί την πιο σκληρή πολιτική καμπή της μεταμνημονιακής πρωθυπουργικής του θητείας – την ψήφιση του πακέτου μέτρων των 5,4 δις ευρώ.

Ads

Πρόκειται για μια επιχείρηση πολιτικά δύσκολη και κοινωνικά θερμή, όπως έδειξε και η χθεσινή, πρώτη ημέρα της συζήτησης των ασφαλιστικών και φορολογικών μέτρων στην Ολομέλεια της Βουλής: Η αντιπολίτευση συντάχθηκε σε συμπαγές και σκληρό μέτωπο όχι μόνον άρνησης αλλά και πλήρους αποδόμησης των κυβερνητικών επιχειρημάτων, συνδικάτα και κοινωνικοί φορείς εξέπεμψαν μηνύματα μετωπικής αναμέτρησης εντός και εκτός Βουλής, ενώ η συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν δείχνει να απειλείται μεν αλλά εξαντλεί με δυσκολία τα όρια των αντοχών της μπροστά στις απαιτήσεις των δανειστών.

Τσακαλώτος: Κάναμε ό,τι υποσχεθήκαμε

Ενδεικτική αυτού του κλίματος ήταν η, εμφανώς φορτισμένη, παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος επιτέθηκε σκληρά σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, πέταξε το μπαλάκι για την έκβαση της αξιολόγησης στους δανειστές, και επιβεβαίωσε και το στίγμα της κυβερνητικής στρατηγικής μετά την αποψινή ψήφιση των μέτρων και εν όψει του αυριανού Eurogroup: ««Εμείς», είπε, «έχουμε κάνει ό,τι έχουμε υποσχεθεί. ΔΝΤ και Γερμανία πρέπει να κάνουν τις κινήσεις τους: Μέτρα-μεταρρυθμίσεις και χρέος να υπάρχουν στο «πακέτο» για να είναι αξιόπιστο για όλους: εταίρους, επενδυτές και ελληνικό λαό. Για να βγούμε από το φαύλο κύκλο στον οποίο μας έβαλαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ το 2010».

Ads

Δια της υπενθύμισης των τελευταίων προεκλογικών δεσμεύσεων ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπερέβη και την τελευταία υπαναχώρηση της κυβέρνηση στο θέμα του αφορολόγητου που πλέον μειώνεται, για όσους δεν έχουν παιδιά, στα 8.650 ευρώ καταρρίπτοντας την «κόκκινη γραμμή» των 9.000 ευρώ. «Η δέσμευση για αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ ήταν του περασμένου Ιανουαρίου… Ξεχνάτε ότι μεσολάβησε μια ακόμη εκλογική αναμέτρηση τον Σεπτέμβριο», είπε ο υπουργός Οικονομικός απαντώντας στους βουλευτές της αντιπολίτευσης που υπενθύμιζαν την παλαιότερη δήλωσή του πως με εκείνον υπουργό δεν πρόκειται να υπάρξει αφορολόγητο κάτω από τα 9.000 ευρώ.

Συμπαγής η κυβερνητική πλειοψηφία

Παρά το κλίμα έντασης πάντως – και παρά την εμφανή χθεσινή απουσία από τα κοινοβουλευτικά έδρανα των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ – στο κυβερνητικό επιτελείο δεν υπάρχει ανησυχία για την υπερψήφιση των μέτρων, δεν αναμένονται διαρροές στην πλειοψηφία των 153 και στο Μαξίμου επικρατεί πάντα η γραμμή της συγκρατημένης αισιοδοξίας για την έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

«Το ασφαλιστικό είναι το τελευταίο πικρό ποτήρι. Είναι δύσκολο, αλλά είναι δίκαιο. Και είναι το «διαβατήριο» που θα μας οδηγήσει στην έξοδο από τη μνημονιακή ασφυξία στην οποία μας καταδίκασαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ», έλεγε χθες στη Βουλή κυβερνητικός παράγοντας.

Η βασική προσδοκία στο Μαξίμου είναι πως, με ψηφισμένο το ασφαλιστικό, οι εταίροι και δανειστές θα αναγκαστούν πλέον στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup να ανοίξουν τα χαρτιά τους και – αν μη τι άλλο – να δρομολογήσουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Οι επιστολές Τσακαλώτου και Λαγκάρντ διαμορφώνουν και το πλαίσιο αυτού του τελικού γύρου της διαπραγμάτευσης, με την μεν Αθήνα να αποκλείει κάθε σκέψη για ψήφιση πρόσθετων «προληπτικών» μέτρων, το δε ΔΝΤ να απορρίπτει ευθέως την ελληνική πρόταση για αυτόματο «δημοσιονομικό κόφτη» και να ζητά από τους ευρωπαίους ελάφρυνση του χρέους.

Εκ των πραγμάτων, τα δεδομένα αυτά περνούν ευθέως τη σκυτάλη στην Γερμανία και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που θα κληθεί αύριο να αποφασίσει με ποιους όρους θα επιχειρήσει να κρατήσει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς ταυτόχρονα να ρισκάρει ανάφλεξη της κρίσης στην ευρωζώνη…